АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тема 1. Макроекономіка як наука. економічний факультет

Читайте также:
  1. Административное право как наука.
  2. Адміністративно-правова наука: поняття, предмет, зміст та система.
  3. Великолепная наука
  4. Глава 1. ДЕТСКАЯ ПСИХОЛОГИЯ КАК НАУКА ОБ ОСОБЕННОСТЯХ ПСИХИЧЕСКОГО РАЗВИТИЯ РЕБЕНКА
  5. Глава 1. ЕСТЕСТВОЗН АН И Е КАК ЕДИНАЯ НАУКА О ПРИРОДЕ
  6. Глава 1. Наука о культуре 1 страница
  7. Глава 1. Наука о культуре 10 страница
  8. Глава 1. Наука о культуре 11 страница
  9. Глава 1. Наука о культуре 12 страница
  10. Глава 1. Наука о культуре 13 страница
  11. Глава 1. Наука о культуре 14 страница
  12. Глава 1. Наука о культуре 15 страница

ДНІПРОПЕТРОВСЬКА ДЕРЖАВНА ФІНАНСОВА АКАДЕМІЯ

економічний факультет

КАФЕДРА ЕКОНОМІЧНОЇ ТЕОРІЇ

 

МАКРОЕКОНОМІКА

Збірник задач

для студентів усіх форм навчання, які навчаються

з напряму 0501 “Економіка і підприємництво”

за спеціальностями 6.050100 “Фінанси”, “Оподаткування”,

“Управління персоналом і економіка праці”,

“Економіка підприємства”

 

Дніпропетровськ - 2007


Макроекономіка: Збірник задач для студентів усіх форм навчання.- Дніпропетровськ, Дніпропетровська державна фінансова академія, 2007. – 72 с.

 

Збірник задач з дисципліни “Макроекономіка” розроблено відповідно до програми навчальної дисципліни. Призначений для поглиблення теоретичних знань та практичних навичок студентів як на практичних заняттях, так і під час самостійного вивчення.

 

Автор: Рецензенти: Відповідальний за випуск:   Т.В. Корягіна – старший викладач кафедри економічної теорії Дніпропетровської державної фінансової академії О.В. Батура – д.е.н, професор, кафедри гуманітарних та соціально-економічних дисциплін Дніпропетровської державної медичної академії   С.А. Корнієнко - к.е.н, доцент кафедри економічної теорії Дніпропетровської державної фінансової академії   В.А.Табінський – к.е.н., завідувач кафедри економічної теорії Дніпропетровської державної фінансової академії

 

Обговорено та схвалено

Вченою радою економічного факультету Дніпропетровської державної фінансової академії

Протокол № 5 від 26 березня 2007 р.

Розглянуто та схвалено на засіданні кафедри економічної теорії

Протокол №8 від 12 березня 2007 р.


Зміст

Зміст...................................................................................................................   Вступ.................................................................................................................   Тема 1. Макроекономіка як наука................................................................... Тема 2. Макроекономічні показники в системі національних рахунків.....   Тема 3. Ринок праці..........................................................................................   Тема 4. Товарний ринок...................................................................................   Тема 5. Грошовий ринок............…................................................................   Тема 6. Інфляційний механізм ………...........................................................   Тема 7. Споживання домогосподарств....…..................................................   Тема 8. Приватні інвестиції.............................................................................   Тема 9. Сукупні видатки та ВВП....................................................................   Тема 10. Економічна динаміка.....................................................................   Тема 11. Держава в системі макроекономічного регулювання...................   Тема 12. Зовнішньоекономічна діяльність…...............................................   Бібліографічний список……………………………………………………                              

Вступ

Становлення ринкових відносин в Україні вимагає підвищення рівня підготовки фахівців економічного напрямку, які відіграють важливу роль у соціально-економічних перетвореннях країни.

Макроекономіка є однією із важливих дисциплін, що формують професійну підготовку фахівців, здатних працювати в умовах ринку.

У центрі уваги макроекономіки - причини та наслідки спільної діяльності всіх агентів національної економіки, які знаходять своє відображення через такі узагальнюючі категорії, як валовий внутрішній продукт, сукупні витрати, зайнятість та безробіття, інфляція, державний бюджет, платіжний баланс, валютний курс тощо.

Завдання макроекономічної науки полягає в тому, щоб на основі економічного аналізу систематизувати, з'ясувати, узагальнити факти, які стосуються механізму функціонування ринкового господарства в цілому, і визначити основні ефективні напрямки (моделі) його розвитку на перспективу. Саме це обумовлює об'єктивну необхідність і значущість набуття ґрунтовних знань основних положень макроекономічної теорії майбутніми фахівцями. Усвідомлення процесів і явищ, що відбуваються на макроекономічному рівні, знання законів макроекономіки стає запорукою ринкових перетворень в Україні, запорукою підприємницького успіху кожного суб'єкта ринкових відносин.

У збірнику до кожної теми з навчальної дисципліни “Макроекономіка” подано основні теоретичні положення, поняття, формули, рисунки, наведено приклади розв’язання типових задач.

Структура збірника передбачає закріплення теоретичних знань та розвиток практичних навичок студентів з дисципліни “Макроекономіка”.

 


Тема 1. Макроекономіка як наука

В основі макроекономічного аналізу лежить найпростіша модель кругових потоків.

Модель господарського кругообігу — це модель економічної системи, що описує потоки товарів і послуг, якими обмінюються економічні суб'єкти, збалансовані потоками грошових платежів.

У макроекономіці розрізняють два типи кількісних перемінних: запаси і потоки.

Запас — показник, вимірюваний як кількість в конкретний момент часу, на визначену дату.

Потік — величина, вимірювана як кількість за визначений період часу.

Наприклад, запас — майно споживача, потік — його доходи і витрати; запас — кількість безробітних, потік — кількість тих, хто втрачає роботу; запас — накопичений капітал в економіці, потік — обсяг інвестицій; запас — державний борг, потік — дефіцит бюджету.

У теорії макроекономіки розрізняють три основні моделі кругообігу.

Модель кругообігу в закритій економіці, у якій беруть участь тільки дві групи економічних суб'єктів: домашні господарства і фірми (рис. 1.1).

 

 
 

Рис. 1.1. Модель господарського кругообігу в закритій економіці без участі держави

У цій моделі відсутні держава і зовнішній світ, тобто передбачається замкнута економічна система, де доходи одних економічних суб'єктів показуються як витрати інших економічних суб'єктів. Наприклад, витрати фірм на ресурси в той же час виступають як доходи домашніх господарств, а потік споживчих витрат складає доход фірм від продажу готової продукції. Модель припускає, що обсяг продажів фірм дорівнює обсягу доходів домашніх господарств. Потоки «доходи-витрати» і «ресурс-продукція» відбуваються одночасно в протилежних напрямках і постійно відновляються.

Щоб у даній моделі спостерігалася рівновага необхідно:

а) національний доход повинний дорівнювати витратам на його придбання:

Y = споживчі витрати + планові інвестиції. Якщо ж крім запланованих інвестиційних витрат існують непланові інвестиції, то економічна система виходить з рівноваги;

б) дотримання тотожності інвестицій і заощаджень на фінансовому ринку: І = S, оскільки витрати на ВВП і доходи, отримані в результаті його виробництва, рівні.

Держава бере участь у регулюванні економіки трьома основними способами (рис. 1.2.):

а) збирає податки і здійснює соціальні виплати визначеним категоріям громадян: тим, хто «ще» не працює (наприклад, стипендії), і тим, хто «уже» не працює (пенсії, дотації). Податки держава збирає і з підприємств, і з окремих громадян, але в моделі кругообігу передбачається, що економічні суб'єкти розділені по функціональному призначенню і власники фірм, що сплачують податки, знаходяться в сфері домогосподарства. Тому домогосподарства сплачують податки, одержують трансферти, різниця між ними утворить чисті податки;

б) виступає як покупець на ринку благ, де здійснюються державні закупівлі товарів і послуг. Державні закупівлі — це закупівлі на будівництво і утримання шкіл, доріг, армії і державного апарату управління. Крім витрат на товарному ринку держава здійснює витрати на оплату праці державних службовців, тому ці витрати також входять у державні закупівлі;

в) впливає на економіку, регулюючи кількість грошей в економіці. Державні витрати по закупівлі і податки, як правило, не збігаються по величині. Різниця між чистими податками і державними витратами утворить заощадження держави. Якщо заощадження держави - величина позитивна, то вони складають бюджетний надлишок, якщо негативна - бюджетний дефіцит, що може бути профінансований емісією грошей чи облігацій.

 
 

Рис. 1.2. Модель господарського кругообігу в закритій економіці за участю держави

 

Заощадження держави, як і заощадження домогосподарств, направляються в сектор майна.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)