АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ПРОГУЛИ – «ХВОРОБА» ПІДЛІТКІВ

Читайте также:
  1. Корекція сфери міжособистісних взаємин підлітків та юнаків.
  2. Тема 9.3. Діагностика сфери міжособистісних відносин підлітків

ЯК СТВЕРДЖУЮТЬ ПСИХОЛОГИ, ЖОДНА ДИТИНА НЕ НАРОДЖУЄТЬСЯ НА СВІТ ЛІНИВОЮ. ЛІНИВІ ДІТИ -ЦЕ ДІТИ, ЯКІ ВТРАТИЛИ МОТИВАЦІЮ

Ви помітили, що ваша дитина дуже «важко» встає зранку і дуже довго збирається до школи. А коли ввечері запитуєте її, як справи, відводить очі. Крім цього, останнім часом ваш син чи донька частенько скаржиться на вчителів і однолітків. I ось телефонує класний керівник, і ви чуєте: «Ваша дитина сьогодні не була на уроках»…

Усі причини, з яких діти прогулюють заняття, мож­на умовно розділити на три групи: дитині нудно, вона чогось боїться або переживає негаразди в родині.

Отже, відсутність інтересу і мотивації до навчання. Дити­на каже, що в школі нецікаво, не подобаються певні предме­ти. Звичайно, таке ставлення не може не позначитись на якос­ті навчання. Можливо, потріб­но ще раз уважно розглянути здібності учня і перевести його до іншого класу або школи з ін­шим «профілем». Як стверджу­ють психологи, жодна дитина не народжується на світ ліни­вою. Ліниві діти — це діти, які насамперед утратили мотивацію.

Ще одна причина прогулів — шкільні фобії: дитина боїться вчи­теля, контрольних, якогось кон­кретного предмета, боїться не виправдати очікування батьків, які вимагають успішності — відповід­но зникає впевненість, а інколи й формується комплекс неповно­цінності. Уроки перетворюються на каторгу, з якої, звичайно, хо­четься втекти. Якщо дитина чо­мусь ненавидить школу, батькам потрібно поговорити як з учителя­ми, так і з власним чадом. Проте однозначно ставати на чийсь бік інколи небезпечно — можна лише поглибити проблему.

Буває, до пропусків спонукає навіть бажання здобути автори­тет у певній групі неформальних лідерів, які також прогулюють. Така ситуація досить небезпечна, адже наступним кроком може бути сигарета, пляшка пива за­мість уроків тощо.

Проте й батьки самі нерідко провокують таке явище, якщо вони лояльно ставляться до не­бажання дитини йти до школи. Сини й доньки в такому разі дуже часто прикриваються «по­ганим» самопочуттям. Провокує пропуски занять і атмосфера все­дозволеності, яку також інколи створюють самі батьки.

Прогули — це лише верхівка айсберга. За цим явищем хова­ються глибокі проблеми в роди­ні. Дитина не те що до школи, а й додому не завжди хоче по­вертатись. Неблагополучні ро­дини, які ведуть асоціальний спосіб життя — яке в таких умовах може бути виховання! Тут мають втрутитися й соці­альні служби.

ПРОГУЛИ – «ХВОРОБА» ПІДЛІТКІВ

За словами психолога Людмили Романюк, таке явище, як про­гули, трапляється здебільшого в підлітковому віці, коли над ді­тьми послабляється контроль:

— Розмірковуючи над цією проблемою, я згадую історію шестикласниці, яка не бажає йти до школи і майже весь ми­нулий навчальний рік прогуля­ла, мотивації до навчання в неї вже зовсім немає, — поділила­ся психолог. — Розпитувала і старших підлітків, які сподіван­ня в них щодо шкільного на­вчання і почула багато нарікань на вчителів. Згадала історії ін­ших учнів, які були невгамовни­ми на уроках — за це їх часто просили покинути клас. Або си­туації, спричинені великою три­вогою перед заліковими теста­ми, контрольними, коли в дітей навіть підвищується температу­ра чи виникають інші вияви со­матичних розладів (нудота, голо­вні болі і т.ін.).

Якщо до підліткового віку батьки не сформували інтерес до процесу навчання в школі, на мою думку, варто орієнтува­ти дитину на здобуття професії. Наприклад, іти до профтехучи­лища або технікуму. Так, батьки за згодою сина відвезли його до­кументи до залізничного учили­ща. І врешті-решт підліток став успішно навчатись. У школі лед­ве засвоював програму і мав силу силенну пропусків.

Батькам варто також пра­вильно розставити акценти. По­трібно наголошувати на тому, що дитина навчається для себе. Також не забувайте про режим підлітків, щоб вони, як то кажуть, не загулялись. Надто багато часу «на вулиці» не дасть хороших результатів.


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)