АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тема 4. Українська культура доби бароко

Читайте также:
  1. II. Культура и экономика.
  2. VI. ПОЛИТИЧЕСКАЯ КУЛЬТУРА США
  3. А. Революційна українська партія (РУП)
  4. А. Українська демократична партія
  5. Арганізацыйная культура бібліятэкі.
  6. Б) Інформаційна культура та її складові
  7. Бароковий світогляд в Західній Європі та Україні
  8. Бегазы-дандыбаевская культура (X-VIII вв. до п.э.).
  9. Бегазы-Дандыбаевская культура - феномен поздней бронзы Центрального Казахстана.
  10. Билет №8 Культура и цивилизация
  11. ВГО Всеукраїнська федерація «Спас»
  12. Виходячи з поживності добрив і знаючи дози виносу речовин відповідними культурами, можна обчислити приріст їх урожайності.

(друга пол. ХVІІ – ХVІІІ ст.)

Розвиток демократичних тенденцій в українському суспільстві та культурі. Національна самобутність та особливості козацького барокового світогляду. Українська козацька старшина як меценат, замовник і творець художніх цінностей. Вплив української культури на розвиток культурних процесів слов’янських народів.

Національна архітектурна школа. Європейське та петербурзьке бароко в архітектурі. Стиль рококо в українському мистецтві.

Монументальне та станкове малярство. Особливості барокового іконопису. Становлення світського живопису та портрету. Скульптура. Граверство.

Українська барокова література. Козацькі літописи. Музичне життя Гетьманщини. Шкільний та ярмарковий театр. Вертеп.

 

Тема 5. Культурні процеси доби становлення української модерної нації (ХІХ ст.)

Антиукраїнська асиміляційна політика Російської та Австрійської імперій на етнічній українській території. Народно-побутова культура та її роль у збереженні національно-культурних традицій. Формування української національної свідомості. Національна модель романтизму в українській культурі. Утвердження реалістичної художньої системи: українська традиція.

Становлення освітньої системи. Розвиток науки. Нова українська література, драматургія, поезія. Формування національної композиторської школи. Театральне життя.

Класицизм в архітектурі ХІХ ст. Садово-паркове мистецтво. Ампір. Образотворче мистецтво. Скульптура. Офорти Тараса Шевченка.

 

Тема 6. Модерні культурні явища (1890-1921 рр.)

«Криза мистецтва» наприкінці ХІХ ст. Соціокультурні чинники формування українського модерну. Модерн як уособлення єдності виразності у всіх видах мистецтва. Освітній, науковий і технічний рівень в Україні на початку новітньої доби. Створення та діяльність Національної академії наук. Неоромантична, гуманістична концепція особистості в українській літературі. Творчі здобутки корифеїв українського театру.

Особливості архітектури модерну. Фундатори Української академії мистецтв та їх внесок у розвиток художньої культури. Розмаїття авангардних течій в образотворчому мистецтві. Роль українців у розвитку світових тенденцій авангардного мистецтва. Скульптура на початку ХХ ст.

 

Тема 7. Культуротворчі процеси в Україні

(1922-1991 рр.)

 

Національно-культурне відродження 1920-х рр. Продовження традицій авангардизму в художній культурі. М. Бойчук та його школа. Формування нових засад у літературі. «Літературна дискусія». Новаторство театру «Березіль». Запровадження методу «соціалістичного реалізму». «Розстріляне відродження». Національна культура в умовах панування «соціалістичного реалізму».

Архітектура радянського періоду. Розвиток та досягнення кінематографу. Музичне, театральне та літературне життя в повоєнний період. Неформальне мистецтво в радянській Україні.

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)