АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Спеціальний обробіток ґрунту

Читайте также:
  1. Вибір та обґрунтування способів головних рубок
  2. Вивчення витоків рухливих ігор, обґрунтування закономірностей їх розвитку.
  3. Електронний підпис, його застосування та законодавче обґрунтування.
  4. З урахуванням цього грошово-кредитна політика повинна ґрунтуватись на таких принципах:
  5. Зразок обґрунтування вибору теми та її актуальності
  6. Інструменти обґрунтування управлінських рішень
  7. Класифікація методів обґрунтування управлінських рішень
  8. Методи та прийоми обґрунтування управлінських рішень
  9. Обґрунтування актуальності профільної зміни.
  10. Обґрунтування варіанту технології виробництва
  11. Обґрунтування ефективності толінгу
  12. Обґрунтування кваліфікації злочину

Обробіток ґрунту з метою сприяння природному поновленню є найважливішим заходом. Його проводять під пологом насадження за кілька років до рубки при поступових і вибіркових рубках. Частіше здійснюється частковий обробіток ґрунту, при якому обробляється від 30 до 60% площ насадження, призначеного до вирубування.

При сприянні природному поновленню використовують такі види обробітку ґрунту:

1. Створення плужних борозен плугами ПЛП-135, ПКЛ-70 тощо у місцях зі значним задернінням ґрунту або на перезволожених площах для утворення мікропідвищень.

2. Створення неглибоких смуг шириною 1,0-1,2 м на слабо- і середньо задернілих ґрунтах за допомогою дискового плуга ПЛД-1,2, дискового лісового культиватора ДЛКН-6, дискового лісового розпушувача РЛД-2 та інших механізмів.

3. Здирання лісової підстилки за допомогою покривоздирачів ПЛ-1,2 та ПДН-1 на не задернілих та слабозадернілих ґрунтах.

4. Розпушування смуг з перемішуванням підстилки і верхніх горизонтів ґрунту фрезами ФЛУ-0,8 тощо.

У моєму випадку ділянка запроектована під рівномірно-поступову рубку зростає в типі лісорослинних умов Д2, тобто свіжій діброві. В такому разі для сприяння природному поновленню використаю розпушувач лісовий дисковий навісний ПЛД-1,2, який при роботі утворює дві мінералізовані смуги по слідах трактора. Він застосовується на свіжих і вологих слабозадернілих вирубках, забезпечуючи глибину розпушування до 15 см і загальну ширину захвату 1,8 м. Агрегатується з тракторами типу ДТ-75М або ЛХТ-55А, обладнаними заднім механізмом навіски.

Необхідно обґрунтувати можливість обробітку ґрунту тракторними агрегатами. Повнота деревостану не дає точної відповіді на питання про можливість вільного проходу агрегатів. Тому доцільно провести нескладний розрахунок відстані дерев одне від одного на основі даних про запас стовбурної деревини, середніх висоти та діаметра. За останніми показниками можна встановити розряд висот і, використавши відповідні сортиментні таблиці, встановити середній об’єм стовбура. Поділивши запас на середній об’єм стовбура, можна отримати кількість дерев на одному гектарі площі, а також встановити площу (у м2), яка припадає на одне дерево.

Прийнявши умовно рівномірне розміщення дерев на площі, можна встановити відстань між деревами, яка приблизно дорівнюватиме діаметру круглої площі, що припадає на 1 дерево.

Отже, діаметр цієї площі можна визначити за формулою площі круга:

S= , звідки D= , де

S – площа, яка припадає на одне дерево (м2);

D – діаметр круглої площі, що припадає на одне дерево (м);

– 3,14.

Отриману середню відстань між деревами порівнюють з габаритами агрегату (шириною трактора і знаряддя для обробітку ґрунту), який проектується для сприяння природному поновленню, і дають відповідь на запитання: чи можливе використання такого агрегату до першого прийому рубки під пологом насадження.

У моєму випадку: Нсер = 28 м; Dсер = 48 см; М = 190 м3/га. Із сортиментних таблиць встановлюю розряд висот даного насадження, який дорівнює 2, а також об’єм хлиста, який рівний 2,29 м3.

N = М / Vхл , де

N – кількість дерев (штук);

М – запас деревини на гектарі (м3/га);

Vхл – об’єм хлиста (м3).

N = М / Vхл = 190 / 2,29 = 83 штук.

Площа, яка припадає на 1 дерево: S = 10000 / 83 = 120,5 м2.

Відстань між деревами: D = = ((4·120,5) / 3,14)1/2 = 12,4 м.

Отже, встановлена відстань між деревами виявилися приблизною 12 м, а це означає, що можна використовувати агрегат ПЛД-1,2 з трактором ДТ-75М для обробітку ґрунту з метою сприяння природному поновленню лісу.

Таблиця 2.4

Види спеціального обробітку ґрунту

для сприяння природному поновленню лісу

№№ кв. №№ виділів Площа, га Склад деревостану Вік, років Повнота Запас деревини, м3 на 1 га Вид обробітку ґрунту Середня відстань між деревами, м
    14,0 10Дз   0,8     12,4
    12,0 10Дз   0,6     7,9
    2,5 10Дз   0,6     8,4
    7,7 10Дз   0,6     11,3
    3,6 10Дз   0,6     8,5
    10,0 10Дз   0,8     9,4
Разом: 87,1 - - - - - -

2.4.2. Підсів і підсадка лісу як доповнення підросту

Підсів і підсадка лісу частковими культурами іноді розглядається як заходи сприяння природному поновленню, тобто його доповненню. До найпростіших культур, насамперед належить шпигування ґрунту жолудями під пологом насадження і на порубках у місцях, де нема підросту дуба.

Я проектую прокладання смуг за допомогою трактора ДТ-75 та дискового плуга ПЛД-1,2 шириною 1 м під пологом насадження. Шпигування здійснюватиму на 15% площі під меч Колесова.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)