АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Дослід 1: Об’єм уваги

Читайте также:
  1. Анкета, як різновид соціологічного дослідження
  2. Бібіліографічна культура дослідника
  3. В сучасних умовах існує три основних типи соціологічних досліджень: розвідувальне (пілотне), описове та експериментально-аналітичне
  4. Взяття матеріалу для бактеріологічного дослідження на кишкову групу
  5. Вибіркове соціологічне дослідження
  6. Види і форми науково-дослідної роботи у вузі
  7. Виділення суміші пігментів листка. Дослідження фізико-хімічних властивостей пігментів
  8. ВИЗНАЧЕННЯ ОБ'ЄКТА І ПРЕДМЕТА ДОСЛІДЖЕННЯ
  9. Генеза етнонаціональних спільнот в Україні. Українська діаспора як об'єкт етнополітичного дослідження.
  10. ГЕНЕТИКА. МЕТОДИ ГЕНЕТИЧНИХ ДОСЛІДЖЕНЬ
  11. Геофізичні дослідження в свердловинах.
  12. Головні проблеми досліджень у філософії техніки

Об’єм уваги характеризується числом об’єктів, які сприймаються одночасно протягом обмеженого часу. Об’єм уваги визначається з допомогою тахістоскопу або 25-кліткових таблиць з різним розміщенням фігур на них (рис.1).

Дослід проводить викладач. Він подає наступну інструкцію:

«Перед вами на столі 25-клітинкові матриці. Вам будуть представляти різні таблиці: комбінації кіл, трикутників, квадратів, хрестів, прямокутників. Будьте уважні! Після команди “Увага!” на короткий час (0,1 секунди) з’явиться будь яка комбінація. Зразу ж після експозиції відмітьте розміщення фігур на матриці».

Дослід повторюється 4 рази: два досліди тренувальних, два – залікових. Потім останні дві програми повторяються з подовженими експозиціями, щоб можна було підрахувати число правильно позначених фігур в залікових вимірах. Середньоарифметичний результат цих дослідів вноситься у протокол.

За результатами експерименту в протоколі студенти будують графіки (кількість матриць-таблиць (вісь Х), та кількість відсотків правильно визначених фігур (вісь У)). Якщо студент помітив у матриці фігуру і запам’ятав її місце знаходження у матриці – це відповідно 20%, у разі правильно вказаного місця розташування фігури (фігура не вгадана) – лише 10%.

Нами наводиться приклад однієї з таблиць.

 

     
       
       
         
       

 

Рис. 1. Таблиця для визначення об’єму уваги.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)