АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Перелік основних стандартних функцій мови Турбо Паскаль

Читайте также:
  1. XIV. ОПЕРАТОРЫ ЯЗЫКА ПАСКАЛЬ
  2. А) Завдання і джерела ревізій основних засобів
  3. Алфавит языка Паскаль
  4. Амортизація основних засобів та нематеріальних активів
  5. Аналіз ефективності використання основних фондів
  6. Аналіз ефективності роботи основних засобів та довгострокових інвестицій
  7. Аналіз інтенсивності й ефективності використання основних засобів
  8. Аналіз показників використання основних засобів підприємства
  9. Артефакти культури. Знання, цінності і регулятиви як три основних види смислів культури.
  10. Б) Ревізія дотримання умов збереження основних засобів
  11. Блок обчислення математичних функцій Math Function
  12. В сучасних умовах існує три основних типи соціологічних досліджень: розвідувальне (пілотне), описове та експериментально-аналітичне

 

Функція Значення фунції Тип аргумента Тип функції
  Abs(X) Обчислення абсолютного значення Х Real Integer Real Integer
  Sqr(X) Обчислення квадрата Х (Х*Х) Real Integer Real Integer
  Sqrt(X)   Обчислення квадратного кореня Х Real Integer Real Real
  Sin(X)   Обчислення синуса Х Real Integer Real Real
  Cos(X)   Обчислення косинуса Х Real Integer Real Real
  Arctan(X)   Обчислення арктангенса Х Real Integer Real Real
  Exp(X)   Обчислення ексноненти Х Real Integer Real Real
  Ln(X) Обчислення натурального логарифма Х Real Integer Real Real
  Trunc(X)   Находження цілої частини Х Real Integer Integer Integer
  Random(X) Виробляє випадкове число від 0 до Х Word Word
Odd(X) Перевіряє парність аргумента Х. False,якщо Хпарне число і True -в протилежному випадку Integer Boolean
Ord(X) Находження порядкового номера елемента Хв переліку допустимих типів (рахування починається з нуля) Boolean Перечис-люваний Integer
  Ord(X) = Х Integer Integer
  Визначення порядкового номера символа мови Паскаль в десятковій системі числення Char Integer
  Chr(X) Визначення символа мови Паскаль за його порядковим номером   Integer   Char
    Succ(X) Находження елемента, який слідує за даним в переліку допустимих елементів Integer Char Boolean Integer Char Boolean

Додаток 2 (закінчення)

 

  Функція Значення фунції Тип аргумента Тип функції
    Pred(X) Находження елемента, який передує даному в переліку допустимих елементів   Перечис-люваний Перечислюваний
    Eof(X) True, якщо файл Fзнаходиться в стані “Кінець файла”і False,якщо кінця файла немає     Файловий     Boolean
    Eoln(F) True, якщо файл Fзнаходиться в стані “Кінець рядка”і False,якщо кінця рядка немає     Файловий     Boolean
    Eoln True,якщо при вводі з клавіатуринатиснута клавіша “ Enter” і Falseв протилежному випадку     Файловий     Boolean

 

Піднесення до ступеня (окрім зведення в квадрат і піднесення до ступеня числа e) відсутнє. Для піднесення до довільного ступеня можна скористатися очевидною рівністю: xy=ey ln x . Для піднесення числа до натурального ступеня можна написати власну функцію. Наприклад

Набути натурального значення z=xy, де x, у — натуральні, це зробити так: Z:= Round(Exp(Y * Ln(X))).

Примітка. Цікавим є завдання отримання ступеня будь-якого цілого числа (за винятком нуля), якщо підстава ступеня — ненегативне ціле, без використання розвилки. Одне з можливих рішень: (–1)*Ord(Odd(Y)) * Exp(Y * Ln(X))+ Ord(Odd(Y+1))* Exp(Y * Ln(X)). Тут Ord(K) — функція, що повертає порядковий номер величини K в тому або іншому порядковому типі (у прикладі використана властивість, що порядковий номер False рівний 0, а порядковий номер True — 1).

Приклади запису математичних виразів:

Математичний запис Запис на Pascal
1. x2 – 7x + 6 Sqr(x) - 7 * x + 6
2. (Abs(x) - Abs(y)) / (1 + Abs(x * у))
3. Ln(Abs((у - Sqrt(Abs(x))) * (x - у / (z + Sqr(x)/ 4))))

Логічний операнд — це конструкція відповідної мови програмування, яка задає правило для обчислення одного з двох можливих значень: True або False.

Найчастіше логічні вирази використовують в операторах привласнення або для запису тієї або іншої умови. Складовими частинами логічних виразів можуть бути: логічні значення (True, False); логічні змінні; відносини.

Наприклад, 1) Y:=True; 2) Z:=False; 3) LogPer:=A > B; 4) Log1:=(A = B) And (C <= D).

Як видно з прикладів, відношення — це два вирази, розділених між собою знаком операції відношення (>, <, =, <>, <=, >=). Відношення є простою конструкцією логічного виразу. Воно обчислює результат True, якщо виконується задане співвідношення, і False — інакше.

Примітка. Не дивлячись на те, що операції відношення =, <>, >=, <= визначені для речових типів, реально вони в більшості випадків коректно не працюють внаслідок того, що безліч речових величин, уявних в пам'яті ЕОМ, дискретно. Тому їх слідує, якщо це можливо, уникати. У тому випадку, коли все-таки для речових виникає необхідність обчислення вказаних відносин, розумно перевіряти речові величини не на рівність, а на близькість розташування один до одного, тобто замінювати відносини виду A=B відносинами вигляду |A-B|<E, де E — достатньо мале по абсолютній величині число (у загальному випадку — так зване машинне епсилон).

У мові Pascal операції відношення визначені для величин будь-якого порядкового типу (цілі, символьний, логічний, такий, що перераховує, діапазон). Операції відношення можуть бути виконані також над строковими виразами. Порівняння двох рядків виконується посимвольний зліва направо відповідно до їх лексикографічної впорядкованості в таблиці код ASCII. Ця впорядкованість припускає, що "1"<"2", "a"<"b", "B"<"C" і так далі Як тільки в процесі попарних порівнянь символів з однаковою порядковою позицією виявляється більший за кодом ASCII символ, даний процес припиняється, і вважається, що рядок з цим символом відповідно більше іншого рядка. Якщо рядки мають різну довжину і їх символи співпадають до останнього знаку, то вважається, що коротший рядок менший.

Логічний вираз — це логічний операнд або послідовність логічних операндів, розділених між собою знаками логічних операцій (NOT, AND, OR, XOR).


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)