АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

При нормальному веденні технологічного процесу

Читайте также:
  1. II. Поняття соціального процесу.
  2. АВТОМАТИЗАЦІЯ ПРОЦЕСУ АКТИВНОГО ВЕНТИЛЮВАННЯ ЗЕРНА
  3. Аналіз використання технологічного обладнання
  4. БЕЗПЕЧНІСТЬ ТЕХНОЛОГІЧНОГО ОБЛАДНАННЯ
  5. БЕЗПЕЧНІСТЬ ТЕХНОЛОГІЧНОГО ПРОЦЕСУ
  6. Вибір і розрахунок кількості технологічного обладнання
  7. Види юридичного процесу
  8. Визначення виробничого циклу складного процесу
  9. Визначення гігієнічного класу робіт за показниками шкідливості й небезпечності робочого процесу. Атестація робочого місця
  10. Вимірюваного параметру під час виробничого процесу.
  11. Вимоги до юридичного процесу та юридичної процедури
  12. Виховного процесу

Вивчаючи пожежну небезпеку технологічного устаткування та апаратів, необхідно насамперед з’ясувати можливість утворення горючого середовища усередині апаратів. Для горючих газів, легкозаймистих та горючих рідин, твердих горючих речовин та пилу причини та умови утворення горючого середовища можуть бути різноманітними при інших рівних умовах.

Апарати і машини для обробки твердих горючих матеріалів, як правило, відкриті (станки для обробки деревини, ткацькі станки, зерносушарки тощо). Отже, при обробці твердих горючих матеріалів усередині апаратів горюче середовище в більшості випадків є, і для виникнення пожежі необхідне лише джерело запалювання.

Апарати, резервуари і ємності з ЛЗР та ГР різноманітні за устроєм і звичайно мають визначений вільний об’єм. Рідини знаходяться в апаратах у холодному та нагрітому стані і при різному тиску. Оскільки рідини мають властивість випаровуватися при будь-якій температурі, то вільний простір закритих апаратів поступово насичується парою. При наявності в цьому просторі повітря пари рідини, змішуючись з ним, можуть утворювати горюче середовище. Концентрація насичених парів рідини залежить від робочої температури. Відповідно, в пароповітряному об’ємі закритих апаратів вибухонебезпечна концентрація парів утворюється тільки у визначених температурних інтервалах нагріву рідини, які називаються температурними межами розповсюдження полум’я. Таким чином, всередені апаратів з ЛЗР-ГР вибухонебезпечна концентрація буде утворюватися за таких умов:

- наявності пароповітряного простору;

- робоча температура лежить в інтервалі між нижньою та верхньою температурними межами розповсюдження полум’я, тобто:

tн £ tр £ tв,

де: tр - робоча температура рідини в апараті

tн, tв - нижня та верхня температурні межі розповсюдження полум’я [оС].

Робоча температура рідини визначається за технологічним регламентом, за показниками приладів або з пояснювальної записки проекту (при розгляді проекту).

Якщо одна або обидві з умов відсутні, то утворення горючого середовища всередині апарата неможливе.

В апаратах із горючими газами звичайно немає окислювача, проте в деяких процесах за умовами технології використовується суміш горючого газу з повітрям або киснем.

Наявність вибухонебезпечної концентрації втаких апаратах може бути виражене умовою:

jн £ jр £ jв,

де: jр - робоча концентрація горючого газу в апараті, [об. частки], [% об.]або [г/м3];

jн,jв - нижня та верхня концентраційні межі розповсюдження полум’я, [об. частки ], [% об.] або [г/м3].

 

В апаратах з горючим пилом умовою наявності вибухонебезпечної концентрації всередині апарата буде:

jд ³ jн,

де: jд - дійсна концентрація пилу, з урахуванням взваженого та осілого пилу, [г/м3].


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)