АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Шкідливі речовини та їх небезпека

Читайте также:
  1. Бактериологічні показники якості води характеризують нешкідливість води відносно присутності хвороботворних мікроорганізмів.
  2. Будова речовини і явище радіоактивності
  3. Використання підприємством паспортів безпеки речовини
  4. Виробничий стрес - професійна небезпека
  5. Вогнегасні речовини та їх властивості
  6. Густина речовини
  7. Небезпека куріння та її вплив на здоров’я людини
  8. Небезпечні та шкідливі чинники, що пов'язані з пожежами.
  9. Органічні речовини клітини
  10. Органічні речовини.
  11. Пектинові речовини. Будова, властивості і використання.
  12. Пожежна небезпека.

У сучасній техніці застосовується безліч речовий, які можуть потрапляти в повітря і становити небезпеку здоров'ю людей. Для визначення небезпечності медики досліджують вплив них речо­вин на організм людини і встановлюють безпечні для людини кон­центрації та дози, які можуть потрапити різними шляхами в організм людини.

На промислових підприємствах повітря робочої зони може забруд­нюватися шкідливими речовинами, які утворюються в результаті тех­нологічного процесу або містяться в сировині, продуктах та напівпро­дуктах і відходах виробництва. Ці речовини потрапляють у повітря у вигляді пилу, газів або пари і діють негативно на організм людини. В залежності від їх токсичності та концентрації в повітрі можуть бути причиною хронічних отруєнь або професійних захворювань.

За токсичною дією шкідливі речовини поділяють на: кров'яні отрути, які взаємодіють з гемоглобіном крові і гальмують його здатність до приєднання кисню (оксид вуглецю, бензол, сполуки ароматичного ряду та ін.); нервові отрути, які викликають збуд­женість нервової системи, її виснаження, руйнування нервових тка­нин (наркотики, спирти, сірчаний водень, кофеїн та ін.); подразню­ючі отрути, що вражають верхні дихальні шляхи і легені (аміак, сірчаний газ, пара кислот, окиси азоту, ароматичні вуглеводні та ін.); ті, що пропалюють та подразнюють шкіру і слизові оболон­ки (сірчана та соляна кислоти, луги); печінкові отрути, дія яких супроводжується зміною та запаленням тканин печінки (спирти, дихлоретан, чотирихлористий вуглець); алергени, що змінюють ре­активну спроможність організму (алкалоїди та інші речовини); канцерогени, що спричиняють утворення злоякісних пухлин (3,4-бензопірен, кам'яновугільна смола); мутагени, що впливають на генетичний апарат клітини (окис етилену, сполуки ртуті та ін.).

Гігієнічне нормування шкідливих речовин

Залежно від ступеня токсичності, фізико-хімічних властивостей, Шляхів проникнення в організм, санітарні норми встановлюють гранично допустимі концентрації (ГДК) шкідливих речовин у повітці робочої зони виробничих приміщень, перевищення яких неприпустиме

Гранично допустимимою концентрацією (ГДК) шкідливої речо­вини в повітрі робочої зони вважається така концентрація, вплив якої на людину в разі її щоденної регламентованої тривалості не призво­дить до зниження працездатності чи захворювання в період трудової діяльності та у наступний період життя, а також не справляє негатив­ного впливу на здоров'я нащадків. Робочою зоною вважається простір заввишки 2 м над рівнем підлоги або робочої площини, на якій роз­ташовані місця постійного або тимчасового перебування працюючих.

За ступенем дії на організм людини шкідливі речовини поділя­ються на чотири класи небезпеки:

1 - надзвичайно небезпечні;

2 - високонебезпечні;

3 - помірно небезпечні;

4 - малонебезпечні.

Класи небезпеки встановлюються в залежності від норми і по­казників, наведених у таблиці 1.

Таблиця 1 Класи небезпеки шкідливих речовин

№ п/п Показник Норма для шкідливих речовин
           
1. Гранично допустима концентрація (ГДК) шкідливої речовини в повітрі робочої зони, мг/м3 менше 0,1 0,1-1,0 1.1-10.0 більше 10,0
2. Середня смертельна доза при введенні у шлунок, мг/кг менше 15 15-150 151-5000 більше 5000
3. Середня смертельна доза при нанесенні на шкіру, мг/кг менше 100 100- 501-2500 більше 2500
4. Середня смертельна концентрація в повітрі, мг/м? менше 500 500- 5001-50000 'більше ^юооо__

Для деяких речовин, що досить часто потрапляють у повітря виробничих приміщень, встановлюються так звані середньогодинні допустимі концентрації.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)