АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Органічні речовини

Читайте также:
  1. Органічні речовини клітини
  2. ОРГАНІЧНІ СПОЛУКИ ЖИВИХ СИСТЕМ. ВУГЛЕВОДИ
  3. Тема. Кількість речовини. Постійна Авогадро
  4. Усунення впливу сторонніх йонів. Маскування. Маскуючі речовини.

Для визначення цих показників використовуються хімічні методи аналізу.

1. Головні іони. Найбільш розповсюдженими в природній воді є аніони:

НСО3- , SO42-, CL-, CO32-, HSiO3- та катіони: Na+, Ca2+, Mo2+, K+, Fe2+. Вміст головних іонів в прісній воді складає 90…95% від загального вмісту. В виробничих стічних водах їхнє проявлення може бути різноманітним: це іони вмісту, кобальту, нікеля, миш’яка і інших важків металів.

Розчиненні гази: кисень, діоксин вуглецю, сірководень та ін. Вміст кисню в воді поверхневих водоймищ визначається надходженням його із повітря та внаслідок фотосинтеза. Взимку концентрація кисню в воді різко зменшується, оскільки відсутня реаерація (аерація – насищення повітрям; реаерація – відсутність насищення, різке зменшення насищенності повітрям) та в зв’язку з тим, що вода надходить тільки із підземних шарів з фактичною відсутністю в ній кисню. Розчинність кисню в воді залежить від її температури.

Диоксид вуглецю знаходиться у воді, як в розчинному стані так і у формі вугільної кислоти. Головне джерело – біохімічні процеси розпаду органічних речовин та підземні води.

Наявність у воді сірководню надає їй неприємного запаху сприяє корозії металів та викликає «заростання» трубопроводів.

Біогенні речовини. До цієї групи відносять сполуки, необхідні для життєдіяльності водних організмів та речовини, що є наслідком процесу обміну речовин цих організмів. В першу чергу це мінеральні та органічні сполуки азоту та фосфору.

Мікроелементи. Елементи, вміст яких у воді складає менше 1мг/л. Мікроелементи знаходяться у природній воді як іони, молекули, колоїдні частки або ж входять в склад мінеральних та органічних комплексів. В питній воді важливе гігієнічне значення мають сполуки йоду та фтору.

Органічні речовини. В природних водах вони бувають в вигляді гумусових сполук, які утворюються при розкладанні рослинних остатків. Органічні домішки стічних вод в зв’язку з їх різноманітністю, складністю і трудністю аналізу безпосередньо не визначаються.

Біологічні показники якості води головним чином відносяться до природної води. Основні із них гідробіонти і гідрофлора.

Гідробіонти – сукупність організмів, що населяють водну товщу водоймищ, зокрема, планктон.

Гідрофлора водних об’єктів визначается макро- и мікрофітами. Макрофіти – вища водяна рослинність; мікрофіти – водорості. Макрофіти збагачують воду органічними речовинами і тим погіршують органолептичні показники якості води. Мікрофіти не тільки поглинають вуглекислоту але і продуцирують кисень.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)