АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Для III і IV класу - не менше ніж один раз на квартал

Читайте также:
  1. А менше атмосферних опадів, більш розріджений трав’яний покрив
  2. Аналіз результатів учнів 8 класу на ІІІ етапі Всеукраїнської учнівської олімпіади з географії у Житомирській області 2014 року
  3. Заходи зі зменшення зношування
  4. КОНСТРУКТОРИ ПОХІДНОГО КЛАСУ._____________________________________
  5. ПЕРЕВИЗНАЧЕННЯ ЕЛЕМЕНТІВ БАЗОВОГО КЛАСУ В ПОХІДНОМУ КЛАСІ. ОПЕРАЦІЯ ВИДИМОСТІ.
  6. ПІДСТАНОВКА КОНСТРУКТОРІВ БАЗОВОГО КЛАСУ._________________________
  7. ПІДСТАНОВКА МЕТОДІВ БАЗОВОГО КЛАСУ._______________________________
  8. УСПАДКОВУВАННЯ. ВИЗНАЧЕННЯ ПОХІДНОГО КЛАСУ._____________________________

Залежно від конкретних умов виробництва термін контролю може бути змінений при погоджені з органами державного санітарного нагляду. При відповідності вмісту шкідливих речовин III і IV класів небезпеки рівню межі допустимої концентрації, контроль можливо проводити не менше ніж один раз на рік.

Нині визнана необхідність нормування і визначення не тільки максимально-разових, а і середніх за зміну концентрацій (за рівнем загальної запиленості), формуючих (у випадку ае­розолів переважно фіброгенного типу) пилові навантаження на органи дихання.

Примітка: Додатково див. Шкідливі речовини в повітрі. Запитувати у викладача за №631.

Оцінка впливу шкідливих (небезпечних) речовин при їх знаходженні в повітрі

Для забезпечення життєдіяльності людини необхідне повітряне середовище певної якості і кількісного складу. Нормальний газовий склад повітря такий – об, %:

Азот – 78.0; кисень – 20.95; вуглекислий газ – 0.03; аргон, неон, приптон, ксенон, радон, озон, водень – сумарно до 0.94. В реальному повітрі, крім того, присутні різні домішки: пил, гази, пари, які шкідливо впливають на організм людини.

Основною фізичною характеристикою домішок в атмосферному повітрі є концентрація маси (мг) речовини в об’ємі (м3) повітря за нормальних метеорологічних умов. Від виду, концентрації домішок та часу дії залежить їх вплив на природні об’єкти, зокрема на людину.

Нормування вмісту шкідливих речовин (пил, газ, пар і т. ін.) в повітрі проводять по гранично допустимій концентрації – ГДК.

Гранично допустима конценрація – максимальна концентрація шкідливих речовин в повітрі віднесена до певного часу усереднення, яка при періодичній дії, або протягом всього життя людини не чинить ні на людину, ні на навколишнє середовище, в цілому, шкідливого впливу включаючі і віддалені наслідки.

Вміст шкідливих речовин в атмосфері населених місць нормується відповідно Списку МОЗ України (9), а для повітря робочої зони виробничих приміщень – по ГОСТ 12.1.005-88(7).

Гранично допустима концентрація забруднюючих речовин в атмосферному повітрі населених пунктів нормована по максимальній разовій (ГДКмах) та середньодобовій (ГДКсд) концентрації домішок для 509 речовин(9).

ГДКмах – основна характеристика небезпеки шкідливої речовини, яка встановлена для попередження виникнення рефлекторних реакцій людини (відчуття запаху, чутливість до світла і ін.) при короткочасній дії (не більше 30 хв).

ГДКсд – встановлена для попередження загальнотоксичного мутагенного, канцерогенного і іншого впливу шкідливої речовини при дії більше 30 хв.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)