АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Заняття 1. Оцінка впливу небезпечних речовин, що забруднили

Читайте также:
  1. V. Зміст теми заняття.
  2. VI. Матеріали методичного забезпечення заняття
  3. Аналіз і оцінка зібраних у справі доказів
  4. Бухгалтерський баланс,його побудова, зміст і оцінка статей.
  5. Бюджетні обмеження споживача, бюджетне рівняння та фактори впливу на бюджетну лінію.
  6. Види і оцінка дебіторської заборгованості
  7. Визначення впливу ризику на прибуток
  8. Використання сучасних технологій психологічного впливу для нейтралізації негативних психічних станів серед населення
  9. Відбір та оцінка персоналу
  10. Гранично допустима концентрація шкідливих речовин. Класифікація шкідливих речовин за ступенем впливу на організм людини
  11. Громадські заходи стягнення і впливу за порушення трудової дисципліни.
  12. Екологічна оцінка намічуваної діяльності як інструмент екополітики

Повітря та воду на здоров’я людини.

Забруднення повітря.

Нормативні посилання

Закон України «Про охорону атмосферного повітря».

Закон України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення.

Постанова Верховної Ради України №188/98 – ВР «Основні напрями державної політики України у галузі охорони довкілля, використання природних ресурсів та забезпечення екологічної безпеки».

Постанова Кабінету Міністрів України №343 від 9.3.1999р. «Порядок організації та проведення моніторингу у галузі охорони атмосферного повітря».

Постанова Кабінету Міністрів України №182 від 22.2.2006р. «Порядок проведення державного соціально – гігієнічного моніторингу».

ГОСТ 17.2.3.01-86 «Охрана природы. Атмосфера. Правила контроля качества воздуха населенных пунктов».

ГОСТ 12.1.005-88 «Общие санитарно – гигиенические требования к воздуху рабочей зоны».

РД 52.04.186-89 «Руководство по контролю загрязнения атмосферы».

Державні санітарні правила охорони атмосферного повітря населених місць від забруднення хімічними та біологічними речовинами. – Наказ МОЗ України №201 від 9.7.1997р.

Оцінка ризику для здоров’я населеня від забруднення атмосферного повітря. Методичні рекомендації. – Наказ МОЗ України №184 від 13.4.2007р.

Атмосферне повітря – життєво важливий компонент навколишнього природного середовища, який являє собою природну суміш газів, що знаходяться за межами жилих, виробничих та інших приміщень.

Загальні теоретичні положення

Важливе значення для нормальної життєдіяльності людини має чисте повітря певного хімічного складу (кисень 20,95%, азот 78,08%, інертні гази 0,94% - по об’єму) і яке має оптимальні параметри мікроклімату.

Але повітря такого складу не завжди підтримується у виробничих приміщеннях, так як багато технологічних процесів супроводжується виділенням шкідливих речовин у вигляді пилу, газу, пару, аерозолі. Наприклад, при зварюванні, паянні, термічній обробці металів, при покритті виробів та устаткування лаками, фарбами та багатьох інших процесах.

Пиловий фактор особливо характерний для підприємств вугільної, гірничодобувної промисловості, промисловості будівельних матеріалів, металургійної, машинобудівної та багатьох інших галузей.

Вплив шкідливих речовин на організм людини виявляється відразу (гострі отруєння) або через деякий термін часу (хронічні отруєння або професійні захворювання).

Гострі отруєння виникають внаслідок дії великої кількості шкідливих речовин впродовж робочої зміни. Вони залежать від причин, які можливо ліквідувати, таких як організація виробництва, дисциплінованість працюючих і таке інше. Тільки мала частина таких отруєнь пов’язана з недосконалістю технології виробництва або вентиляції.

Хронічні отруєння – це поступове надходження в організм людини невеликої кількості отруйних речовин, які потім викликають отруєння. Боротьба з хронічними отруєннями значно складніша ніж з гострими.

Зменшення кількості шкідливих речовин, які виділяються в робочу зону, залежить від удосконалення технологічних процесів та устаткування, від архітектурно-планувальних та інших заходів.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)