АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Закономірності та протиріччя

Читайте также:
  1. А 55. ЗАКОНОМІРНОСТІ ДІЇ КОЛОГИЧЕСКИХ ФАКТОРІВ НА ЖИВІ ОРГАНІЗМИ
  2. Загальні закономірності виникнення держави
  3. Закони і закономірності менеджменту, система принципів менеджменту
  4. Закономірності виховання
  5. Закономірності і зміни технічного стану машин
  6. Закономірності систем
  7. ЗАКОНОМІРНОСТІ СПАДКОВОСТІ, УСТАНОВЛЕНІ Г. МЕНДЕЛЕМ
  8. Закономірності та особливості розвитку перехідних економік
  9. Змішана” соціально-економічна система: закономірності формування, елементи, моделі
  10. Ієрархія міжнародних систем та її найважливіші закономірності
  11. НТР: сутність, закономірності та соціальні наслідки

Якість механізму є поняттям, яке відображає суть і характерну специфіку конкретного механізм» (відмінні риси). Якість механізму визначають якісно-структурні закономірності. Якість господарського механізму залежить від середовища його функціонування. Середовищем функціонування господарського механізму є соціальні і природні фактори: 1. Важливе значення соціальних факторів для якісної визначеності господарського механізму виявляється в культурі суспільних (виробничих) відносин, ціннісних установок і орієнтирів, техніки і різних технологій, праці. 2. Певну роль у формуванні якості механізму виконують природні (географічні) фактори, які визначають природно-ресурсний потенціал і відповідні механізми його використовування.

Якісно-структурні закони (закономірності) і протиріччя механізму: 1.Закон необхідної якісної і кількісної різноманітності структури - головний структурний закон механізму. 2. Структура механізму завжди надмірна по відношенню до самій себе. Основна цільова функція господарського механізму - це організація суспільного продуктивного процесу. Реалізація цієї функції обумовлюють наявність цілефункціональних закономірностей і суперечностей. Основна цільова функція господарського механізму виражається такими конкретними функціями: 1. Функцією забезпечення взаємодії продуктивних сил суспільства, підприємства. 2. Організаційною функцією госпмеханізму - організація взаємодії господарюючих суб'єктів (перш за все підприємств) і його підрозділів. 3. Головним функціональним законом господарського механізму виробництво продукту. 4. Регулюючими функціями госпмеханізму, які покликані забезпечити збалансованість, розширення і розвиток суспільного виробництва. Тому суперечність будови і функціонування господарського механізму, його організації і результатів функціонування є законом госпмеханізму. Функціонування господарського механізму є діалектично організованим організаційним процесом. Для господарського механізму характерні наступні організаційно-функціональні закономірності і протиріччя: 1. Суперечність між суб'єктивними і об'єктивними, свідомими і стихійними засадами (моментами) організації виробництва. Наприклад, організація малого підприємництва на початку становлення перехідної економіки має значною мірою стихійний і одночасно об'єктивний характер. 2. Суперечність між функціонуванням приватних механізмів і організацією цілісного госпмеханізму. 3. Суперечність між централізованою і децентралізованою організацією виробництва. Таким чином, існування організаційних суперечностей, як і можливість їх загострення, дозволяє зробити висновок про існування тенденції до дезорганізації. Суперечність між організацією і дезорганізацією є основною суперечністю госпмеханізму як системи організації суспільного виробництва або основною організаційною суперечністю. Для виробництва характерна суперечність між індивідуальною і суспільною працею, яке є основною організаційною суперечністю господарського механізму як системи організації виробництва, або основна виробнича суперечність. Існує безпосередньо виробниче господарювання і невиробниче, тобто виробнича і невиробнича сфера відтворювальних процесів. Протиріччя між виробничим і невиробничим господарюванням, а відповідно між виробничою і невиробничою організаціями суспільного виробництва є основною протиріччям господарського механізму як господарської організації, або основною господарською протиріччям.

Запитання до самоперевірки

1.Особливості пізнання та вивчення господарського механізму управління економікою.

2.Особливості пізнання та вивчення економічного механізму функціонування підприємств.

3.Особливості пізнання та вивчення внутрішнього економічного механізму підприємства (ВЕМП).

4. Значення вивчення дисципліни ВЕМП.

5. Охарактеризуйте поняття “механізм”.

6.Назовіть складові елементи механізму управління

7.Загальна схема функціонування господарського механізму підприємства.

8.Два основних методологічних підходи до наукового аналізу господарського механізму.

9.Поняття економічного механізму явищ та процесів в економічному житті.

10. Зв’язок дисципліни ВЕМП з іншими дисциплінами.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)