АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Господарський / комерційний розрахунок

Читайте также:
  1. Акустичний розрахунок
  2. Вибір і розрахунок кількості технологічного обладнання
  3. Господарський кодекс України.
  4. Господарський механізм 8. Структура ринку
  5. Господарський розвиток періоду формування світових цивілізацій.
  6. Канати та їх розрахунок.
  7. Міжнародний комерційний арбітражний суд: поняття та термінологія.
  8. Обґрунтування форми зв'язку змінних і розрахунок параметрів теоретичної лінії регресії
  9. Обсяг та послідовність виконання розділу “Розрахунок
  10. Перевірка відповідності виплат, що включаються у розрахунок середньої заробітної тати.
  11. Представниками якої підсистеми операційної системи є комерційний директор, працівники торгового відділу та відділу організації торгівлі?

Як метод планового господарювання господарський розрахунок заснований на матеріальній зацікавленості колективів і працівників в правильному і економному використовуванні всіх ресурсів, в підвищенні продуктивності праці. У зростанні ефективності суспільного виробництва. Комерційний розрахунок - це метод господарювання шляхом порівняння у вартісній (грошової) формі витрат і результатів господарської діяльності підприємства при його економічній відповідальності. Застосовується в цілях отримання максимального прибутку. До числа основних принципів господарського і комерційного розрахунку відносяться: господарська самостійність підприємства; самофінансування і самоокуповування; матеріальна зацікавленість і відповідальність; фінансовий контроль. Господарська самостійність знаходить вираз в сукупності прав по самостійному рішенню широкого круга питань економічного стимулювання, використовування ресурсів і в закріпленні за підприємством основних і оборотних коштів.. Самоокуповування підприємства виражається у відшкодуванні витрат власними доходами від реалізації продукції, отриманні прибули (доходу) в розмірі, необхідному для створення фондів споживання і накопичення, забезпеченні планових платежів до бюджету і т.п. Самофінансування включає самоокуповування, але у відмінності від неї означає не статичну, а динамічну окупність витрат з власних зароблених засобів, відшкодування не тільки того, що вже витрачене, але і того, що належить витратити на розвиток виробництва. Принцип матеріально (економічної) зацікавленості реалізується на базі різних форм економічного стимулювання підприємств, що включають фінансово-кредитні важелі, податкову системи, ціноутворення. Матеріальна відповідальність передбачає відповідальність за виконання підприємствами державних контрактів, державних замовлень, договірних зобов'язань із споживачами, а також фінансової дисципліни.. Принцип фінансового контролю заснований на використанні вартісних показників, фінансово-економічних нормативів в організації планування і фактичній реалізації діяльності підприємств. Фонд споживання і накопичення утворюється з прибутку залишається у розпорядженні підприємства і складаються відповідні кошториси.

В економічній науці комерційний розрахунок розглядається в двох аспектах: як економічна категорія і як метод господарювання.

Як економічна категорія комерційний розрахунок - це система економічних відносин, що виникають з приводу порівняння витрат і результатів господарської діяльності з метою максимізації прибутку.

Як метод господарювання комерційний розрахунок є елементом економічного управління і полягає в:

- координації громадських інтересів з інтересами підприємств;

- порівняння витрат і результатів господарської діяльності;

- забезпечення безпосередній прямого зв'язку між ефективністю і доходами членів колективу;

- державному впливі на підприємства за допомогою економічних інструментів - податки, кредит, державні замовлення і контракти.

Сутність комерційного розрахунку розкривається найбільш повно а його принципи.

Основними принципами комерційного розрахунку є:

- економічна самостійність;

- самоокупність і самофінансування;

- матеріальна зацікавленість у підвищенні ефективності господарської діяльності;

- повна економічна відповідальність за результати роботи;

- контроль за діяльністю підприємств з боку держави і кредитно-фінансової системи.

Дійсний комерційний розрахунок може бути забезпечений лише при одночасному здійсненні всіх принципів. Ігнорування хоча б одного з них перетворює комерційний розрахунок на формальність.

Підводячи підсумок сутнісним характеристикам комерційного та господарського розрахунку, можна зробити висновок, що комерційний розрахунок - це метод господарювання, реалізує на рівні підприємства - товаровиробника товарно-грошові відносини.

Господарський розрахунок в умовах ринкових відносин є модифікацією комерційного розрахунку, що реалізується на рівні структурних підрозділів підприємства. Виходячи з цього розуміння, терміни господарський розрахунок, внутрішньогосподарський розрахунок, внутрішньовиробничий госпрозрахунок - синоніми одного поняття.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)