АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Опір українізації

Читайте также:
  1. Національно-культурне відродження в Україні та його занепад (1917-1939 рр.). Особливості розвитку світової культури
  2. Погляди провідних українських мислителів першої половини ХХ ст..
  3. Розділ У. Українська РСР в складі більшовицької тоталітарної системи –1921-1990 рр.
  4. Утворення СРСР та його наслідки.

В українізації вбачали «петлюрівщину». І на початках їй протистояв партійний апарат. М. Куліш показав це у п’єсі «Мина Мазайло»:

 

«По-моєму, прілічнєє бить ізнасілованной, нєжелі українізірованной». Уособлює російський шовінізм: «Це ви серйозно, чи по-вкраїнському?»(Тьотя Мотя)

 

«їхня українізація — це спосіб виявити всіх нас, українців, а тоді знищити разом, щоб і духу не було...» (Дядько Тарас).

«Українцями звуться ті, хто вчить нещасних службовців так званої української мови. Не малоруської і не тарасошевченківської, а української — і це наша мало російська трагедія»

«Серцем передчуваю, що українізація — це спосіб робити з мене провінціала, другосортного службовця і не давати мені ходу на вищі посади.» (Мина Мазайло)

Українізація весь час наражалася на ворожий опір російських великодержавних шовіністів в Україні (діяльність пролеткультів, опір українізації державного апарату, преси тощо), підтримуваних московською й ленінградською пресою й особливо наполегливими україножерами на високих посадах (Ю. Ларін, В. Ваганян й ін.). Але й більшість КП(б)У була байдужа, а то й ворожа українізація, тільки «тоненька плівка українців-комуністів плавала на поверхні бурхливого потоку культурного українського відродження» (О. Шумський); серед цих останніх особливо активними у запровадженні українізації були колишні боротьбісти (див. Українська Партія Соціалістів-Революціонерів-Боротьбістів (комуністів)), М. Хвильовий та М. Скрипник з їхніми послідовниками. Велику роль у здійсненні українізації відіграли українці із західноукраїнських земель, які залишилися в УССР після поразки української революції 1917—1920 років, або приїхали (переважно з Галичини) пізніше, гнані, з одного боку, антиукраїнською політикою поверсальської Польщі, а з другого — натхнені вірою у відродження суверенної України в тодішній УССР.

формування у свідомості мас певних стереотипів, які б мали робити поведінку широких верств населення прогнозованою та контрольованою з боку органів влади

Українізація

Для зовнішньополітичного іміджу

Для залучення на бік рад. влади селянтва та інтелігенції

щоб компенсувати республікам втрачену незалежність

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)