АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

І. Опитування. Актуалізація попередніх знань

Читайте также:
  1. I. Контроль, корекція та закріплення знань.
  2. I. Контроль, корекція та закріплення знань.
  3. II. Розвиток математичних знань.
  4. II. Розвиток математичних знань.
  5. II. Розвиток математичних знань.
  6. II. Розвиток математичних знань.
  7. II. Розвиток математичних знань.
  8. II. Розвиток математичних знань.
  9. II. Розвиток математичних знань.
  10. II. Розвиток математичних знань.
  11. III. Розвиток математичних знань.
  12. III. Розвиток математичних знань.

МЕТОДИЧНА РОЗРОБКА УРОКУ ІСТОРІЇ

 

 

Тема уроку: Культурне і духовне життя в роки непу. Українізація.

Релігійне життя в Україні.

Тип уроку: Урок вивчення нового матеріалу

Мета уроку: Учень повинен —

q знати: Події: 1923- початок політики українізації, запровадженої на ХІІ з’їзді РКП(б). 1921- постанова Раднаркому про боротьбу з неписьменністю.

Терміни: Головполітосвіта, лікнеп, українізація, «Березіль», ВУАН, ВАПЛІТЕ. Особи: керівники наркомів освіти Г. Гринько, О. Шумський, Микола Скрипник(1927 - 1933), Антон Макаренко, М. Грушевський, Лесь Курбас математики Д. Граве, М. Крилов, хіміки Писаржевський та В. Кістяківський, літератори П. Тичина, В. Сосюра, М. Хвильовий, О. Довженко

q розуміти: особистості діячів культури та культурної політики в роки непу; пріоритетні напрямки розвитку культури; причини початку політики українізації; умови в яких розвивалася УАПЦ.

q вміти: характеризувати період через ознайомлення з культурою; через аналіз художнього твору прослідкувати настрої українського народу; давати самостійну оцінку діям Скрипника та Шумського; аналізувати історичні документи.

 

Література:

 

ХІД УРОКУ

 

І. Опитування. Актуалізація попередніх знань.

Сьогодні ми знову поговоримо про період непу, але з позиції культурного розвитку. На минулих двох уроках ми розглядали запровадження непу і створення СРСР.

 

1)Пригадаймо, об’єднання було на першому етапі військове, на другому господарське (Угода про військовий та господарський союз) і зрештую у була утворена СРСР. (на першому етапі сформована спільна армія, фінансова система, на другому об’єднувалися наркомати військових і морських справ, зовнішньої торгівлі, фінансів, праці, шляхів сполучення, звязку, вищих рад народного господарства)

2) Як відрізнялися підходи керівників республік до об’єднання?

а) «автономізації»

б) ленінський проект

в) позиція Х. Раковського

3) Коли були затверджені конституції СРСР та УРСР? Як розподілялися повноваження між українським урядом та союзним урядом? Що вирішувалося самотійно, що спільно, а що централізовано?

4) Розкрийте зміст фрази «неп – шлях до соціалізму через державний капіпалізм».

6) Розкажіть про голод 20-х рр. (причини, роки, території, заходи подолання).

7)В чому полягали «ножиці цін» та криза збуту?

8) В чому полягала недосконалість національної політики більшовиків?

 

Велика кількість росіян та російськомовних керівників в УРСР зменшувала вплив комуністичних ідей в Україні. О. Шумський писав, що через це українці можуть відвернутися від радянської влади як від іноземного режиму, якому байдужі прагнення народу до відродження.

Сьогодні нашою метою буде зрозуміти якими способами радянська влада привертала громадян, а також інтелігенцію на свою сторону.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)