АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Пояснювальна записка

Читайте также:
  1. Докладная записка
  2. Звіт. Службова записка. Рапорт
  3. Объяснительная записка
  4. Объяснительная записка
  5. Объяснительная записка
  6. ОБЪЯСНИТЕЛЬНАЯ ЗАПИСКА.
  7. Пояснительная записка
  8. ПОЯСНИТЕЛЬНАЯ ЗАПИСКА
  9. ПОЯСНИТЕЛЬНАЯ ЗАПИСКА
  10. ПОЯСНИТЕЛЬНАЯ ЗАПИСКА
  11. Пояснительная записка
  12. Пояснительная записка

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ТА ЗАВДАННЯ ДЛЯ НАПИСАННЯ КОНТРОЛЬНИХ РОБІТ

З дисципліни

ОРГАНІЗАЦІЯ ДОГОВІРНОЇ РОБОТИ НА ПІДПРИЄМСТВІ

Галузь знань: 0304 ПРАВО

Спеціальність: 7.03040101 ПРАВОЗНАВСТВО

Спеціалізація: ГОСПОДАРСЬКО-ПРАВОВА

Освітньо-кваліфікаційний рівень: СПЕЦІАЛІСТ

Форма навчання: ЗАОЧНА

м. Харків

 


 

  СХВАЛЕНО Науково-методичною радою Харківського національного університету внутрішніх справ 30.08.2013 Протокол № 1 ______________________________   ЗАТВЕРДЖЕНО Вченою радою факультету права та масових комунікацій Харківського національного університету внутрішніх справ 28.08.2013 Протокол № 2   ______________ В.І. Московець (підпис)
  ПОГОДЖЕНО Секцією науково-методичної ради Харківського національного університету внутрішніх справ 29.08.2013 Протокол № 1   ______________ ________________ (підпис) (П.І.Б.)   ЗАТВЕРДЖЕНО На засіданні кафедри правового забезпечення господарської діяльності факультету права та масових комунікацій Харківського національного університету внутрішніх справ   27.08.2013 Протокол № 2   _______________________ О.П. Гетманець  

Рецензенти:

Сергієнко В.В., канд. юрид. наук, доцент, завідувач кафедрою правового регулювання економіки Харківського національного економічного університету

Кройтор В.А.., канд. юрид. наук, професор, завідувач кафедри цивільного права та процесу факультету права та масових комунікацій Харківського національного університету внутрішніх справ

 

Розробники: Карчевський К.А. доцент кафедри правового забезпечення господарської діяльності факультету права та масових комунікацій ХНУВС, кандидат юридичних наук, доцент; Загородній А.С. викладач кафедри правового забезпечення господарської діяльності факультету права та масових комунікацій ХНУВС – Харків: Харківський національний університет внутрішніх справ, 2013 –14 с.

 

 

© Карчевський К. А., Загородній А.С., 2013

© Харківський національний університет внутрішніх справ, 2013


 

Пояснювальна записка

 

У зв’язку з тим, що саме економічні відносини створюють необхідне підґрунтя для побудови в Україні демократичної, правової та соціальної держави, то головна увага права, як основного регулятора суспільних відносин, повинна приділятися саме тим відносинам, які виникають у економічній сфері. Центральне місце серед останніх займають господарські (підприємницькі) відносини, тобто відносини, що виникають безпосередньо при здійсненні суб’єктами господарювання господарської (підприємницької) діяльності. Головне місце серед зазначених відносин займають договірні відносини, адже саме в процесі виконання господарських договорів можна досягнути мети підприємництва – отримання прибутку.

За останні роки держава здійснила чимало кроків у справі формування належного правового механізму регулювання договірних господарських (підприємницьких) правовідносин. Одними з останніх кроків стало прийняття нового Цивільного кодексу України, який містить чимало правових норм, які безпосередньо спрямовані на регулювання господарсько-договірних відносин (до відповідних норм відносяться норми, що стосуються господарських договорів), а також Господарського кодексу України, який присвячений регулюванню таких правовідносин.

На сьогодні правовідносини, що регулюють зміст, порядок укладання та виконання господарських договорів достатньо ґрунтовно регламентовані в Господарському кодексі України, в Цивільному кодексі України та у інших законодавчих і підзаконних нормативних актах. Це обумовлює те, що різні положення вказаного господарсько-правового договірного механізму відносяться до різних галузей права та, відповідно до цього, вивчаються в межах різних навчальних дисциплін, зокрема „Цивільного права”, „Господарського права”, „Господарського процесу”, „Юридичної служби на підприємстві” тощо. Разом з тим не можна не відмітити комплексного характеру цих правовідносин. Тому існує необхідність в об’єднанні відповідних правових норм, які стосуються всіх питань, пов’язаних з організацією договірної роботи на підприємстві, в тому числі зі змістом, порядком укладання та виконання господарських договорів. До питань, які доцільно з’ясовувати треба віднести як безпосередньо правові, так і деякі інші, пов’язані з правовими, питання. Це стосується питань про порядок оформлення договорів, попередніх домовленостей, змін до договорів, питань про облік договорів, претензій та позовів, інших питань, які стосуються документування договірної роботи. Саме такий підхід надасть можливість комплексно вивчити та засвоїти увесь спектр питань, які пов’язані з господарсько-правовим договірним механізмом та створить ґрунтовне підґрунтя для реалізації відповідних знань та вмінь на практиці.

Метою викладення навчальної дисципліни «Організація договірної роботи на підприємстві» є систематизувати основні правові інститути у господарсько-договірній сфері та орієнтувати студентів на їх поглиблене вивчення, а також сформувати глибокі теоретичні знання, навички самостійного аналізу та вміння застосовувати правові норми, що регламентують порядок організації договірної та пов'язаної з нею правової роботи на підприємстві, в тому числі: розробку та укладання договору, виконання господарських договорів, претензійного врегулювання суперечок, які виникають на всіх стадіях договірної роботи тощо. Вивчення цієї навчальної дисципліни дозволить придбати професійні знання у сфері правового забезпечення організації договірної роботи суб’єкта господарювання (насамперед – юридичної особи).

У результаті вивчення матеріалу, запропонованого до ознайомлення у даній програмі, студент отримає професійні знання законодавства у господарсько-договірній сфері, здобуде навички теоретичного та методологічного наукового аналізу і пошуку шляхів вирішення типових та нестандартних ситуацій, які виникають або можуть виникати у професійній діяльності юристів, діяльність яких пов’язана із юридичним супроводженням договірної роботи суб’єкту господарювання.

Завданнями вивчення навчальної дисципліни «Організація договірної роботи на підприємстві» є з’ясування ряду головних засад, на яких базуються основні напрями та принципи укладання та виконання господарських договорів. Особливу увагу під час вивчення вказаної навчальної дисципліни передбачається приділити загальним положенням про господарські договори, загальному та спеціальним порядкам вчинення господарських договорів, порядку їх виконання тощо.

Враховуючи комплексний характер договірного законодавства навчальна дисципліна «Організація договірної роботи на підприємстві» базується на основних положеннях цивільного, господарського та господарсько-процесуального законодавства, враховує основні принципи вказаних галузей права і розрахована на поглиблене комплексне вивчення господарських (підприємницьких) правовідносин у господарсько-договірній сфері. Тому дану програму розроблено з урахуванням програм таких базових навчальних дисциплін як «Цивільне право» «Господарське право» та „Господарський процес”.

Програма з розглядуваної навчальної дисципліни є універсальною, оскільки надає змогу викладати відповідну навчальну дисципліну як за денною, так і за заочною формами навчання. До програми в якості додатка надаються відомості про обсяг годин, що заплановані для аудиторної та самостійної роботи студентів, перелік тем лекційних, практичних (семінарських) занять, а також кількість академічних годин, запланованих для самостійної підготовки.

Позиція відносно обрання обсягу матеріалу під час викладання питань, передбачених поданою програмою, залежить від денної чи заочної форми навчання.

Предметом навчальної дисципліни «Організація договірної роботи на підприємстві» є:

а) вивчення суспільних відносин, що виникають під час підготовки до укладання, укладанні, виконанні та досудовому захисті в разі порушення умов господарського договору;

б) одержання необхідних теоретичних знань та розгляд положень, що вироблені юридичною думкою з приводу організації та забезпечення претензійно-договірної роботи;

в) освоєння нормативного матеріалу, закріпленого законодавством України, щодо претензійно-договірної роботи;

г) ознайомлення з юридичною та іншою науковою літературою з питань організації та забезпечення претензійно-договірної роботи, судовою практикою в господарсько-договірній сфері.

Розгляд та вивчення вказаних основних засад має за мету формування у студентів правового мислення, навичок з тлумачення відповідних норм, формування практичних навичок, що пов’язані із застосуванням у майбутній практичній діяльності отриманих знань та вмінь.

Для досягнення зазначеної мети у ході викладення навчальної дисципліни «Організація договірної роботи на підприємстві» передбачається проведення (відповідно до програми) лекційних, практичних (та/або семінарських) занять; проведення ділових ігор; написання студентами реферативних робіт; підготовка наукових доповідей. З метою поточного контролю знань планується проведення опитувань на практичних (семінарських) заняттях та написання контрольних робіт. Підсумковий контроль передбачає складання студентами заліків, що проводяться усно.

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)