АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Нервова система і органи чуттів

Читайте также:
  1. A) прогрессивная система налогообложения.
  2. C) Систематическими
  3. Company Name Организация
  4. ERP и CRM система OpenERP
  5. F28 Другие неорганические, психотические расстройства
  6. I Понятие об информационных системах
  7. I СИСТЕМА, ИСТОЧНИКИ, ИСТОРИЧЕСКАЯ ТРАДИЦИЯ РИМСКОГО ПРАВА
  8. I. Основы экономики и организации торговли
  9. I. Суспільство як соціальна система.
  10. I.2. Система римского права
  11. II. Организация и этапы статистического исследования
  12. II. Организация учета

Помітно збільшується загальна маса головного мозку - від 0,2 до 8% маси тіла (у рептилій 0,01 - 0,4%).

Маса головного мозку значно більша від спинного. Високий рівень вищої нервової діяльності птахів. Це проявляється в дуже складних системах вроджених і умовних рефлексів, складних взаємовідносинах видових і міжвидових.

В передній частині головного мозку - невеликі нюхові долі, від яких відходить перша пара головних нервів - нюх слабенький. Проте деякі мають тонкий нюх - качки, дятли, кулики, грифи - на відстані 1,5 м. Великі зорові долі середнього мозку.

Мозочок досить великий - центр координації рухів і рівноваги, добре розвинений у всіх птахів.

Довгастий мозок переходить у спинний. Від головного мозку відходять 12 пар - черепно-мозкових нервів (але 11 не зовсім відокремлений від 10 пари).

Очі - великі, з боків голови (бінокулярні). Поле зору кожного ока 150 - 1700, але поле бінокулярного зору невелике і складає 20 - 300. Очі мають гребінь - складка, багата на кровоносні судини. Функція - постачання скловидного тіла і внутрішніх шарів сітківки О2 і видалення продуктів метаболізму.

Кольоровий зір. Гострота зору велика (на одному мм2 сітківки знаходиться 50тис.-500тис.паличок і колбочок). Добре розвинені повіки, які мають вії, розвинута мигальна перетинка. Наприклад: сокіл-сапсан бачить голуба на відстані до 8 км, беркут зайця на відстані 4,2 км. Акомодація здійснюється зміною форми і переміщенням кришталика. На сітківці – 1 або 2 ділянки гострого зору – ямка з фоторецепторами. Немає жодного виду з редукованими очима.

Добре розвинутий слух (одна слухова кісточка - стремінце). Є зачаток зовнішнього слухового проходу, але зовнішніх вушних раковин немає, їх роль виконує пір’я, або складки пір’я. Діапазон слуху від 30 до 20тис.Гц.

Птахи здатні відтворювати різні звуки. Існують десятки звукових сигналів: небезпеки, попередження, харчові, гніздові, агресивні. Важливою особливістю співу птахів є його видоспецифічність - зрозумілий лише особинам свого виду.

Деякі звукові сигнали мають міжвидове значення і на них реагують тварини інших видів (стрекотання сороки - сигнал безпеки для птахів, вовків, лисиць).

Дуети птахів - незвичайна здатність лісових птахів до сумісного співу (починає одна, друга підхоплює і завершує пісню). Для деяких птахів характерна звукова локація (видають не ультразвукові, а чутливі звуки) – ловлять здобич на “слух”, не бачачи її. Наприклад: сови, гуахаро, стрижі-салангани.

Нюх розвинений слабко (за виключенням хижих, кулики, качки, дятли, ківі).

Смак – смакові бруньки в слизовій оболонці роту, на язиці і в його основі.

Термодетектори – реєструють зміну температури тіла, розташовані на шкірі.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)