АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Класифікація лебідок

Читайте также:
  1. Аксіома про потенційну небезпеку. Класифікація небезпек
  2. Будова та класифікація білків
  3. Бюджет, його доходи і видатки. Бюджетна класифікація
  4. Види податків і податкових платежів та їх класифікація
  5. Визначення групи кредитних операцій за станом обслуговування позичальником боргу за ними. Класифікація кредитного портфеля
  6. Випадкові події. Класифікація подій
  7. ГІГІЄНІЧНА КЛАСИФІКАЦІЯ ПРАЦІ
  8. Гігієнічна класифікація умов праці
  9. Гранично допустима концентрація шкідливих речовин. Класифікація шкідливих речовин за ступенем впливу на організм людини
  10. Джерела дисципліни і їх класифікація.
  11. Документи, їх призначення і класифікація
  12. Екологічні фактори, їх класифікація та основні закони дії факторів

 

Лебідки відносять до машин циклічної (періодичної) дії які переміщують вантажі за допомогою тягового каната.

Лебідка – це механізм для спуску–підняття і переміщення вантажів по похилій та горизонтальній площинах. Тягове зусилля транспортному сосуду в лебідці передається за допомогою гнучкого елемента. Гнучким елементом в сучасних лебідках може виступати сталевий трос або канат.

Широке застосування лебідки знайшли в гірничій, будівельній, енергетичній, сільськогосподарській і інших видах промисловості. Невеликі по розмірах, масі й потужності однобарабанні лебідки широко застосовуються для механізації маневрових робіт і переміщення транспортних сосудів.

Для механізації робіт на навантажувальних, розвантажувальних й обмінних пунктах рейкового транспорту, а також у скреперних комплексах для переміщення широко застосовуються різні типи лебідок:

- тягові; маневрові; скреперні; запобіжні; підйомні.

Загальний вигляд лебідок наведений на рис.2.

Залежно від органа навивки розрізняють лебідки: барабанні, і зі шківом тертя. Тягове зусилля канату лебідки передасться від робочого органа (барабана), який приводиться у рух приводним пристроєм через передавальний механізм (редуктор).

 

а)

 

б) в)

 

Рис. 2. Загальний вигляд промислових лебідок

а – маневрові; б – підйомні; в - тягові.

 

Типи лебідок розшифровуються як: Л - лебідка; В - вбудований; Д-електродвигун (П – пневмодвигун); перші цифри (1, 2) - типорозмір; другі цифри (1, 2, 3, 4) - номер модифікації.

Барабанні лебідки можна застосовувати також для відкатки вагонеток канатом, якщо довжина відкатки не перевищує 400 м.

Маневрові лебідки - спеціальний вид лебідок, які використовують у гірничій справі, метробудуванні, тунелебудуванні, цивільному та промисловому будівництві, на пересувних навантажувальних станціях для підтягання составів при заповненні вагонеток і для обміну навантажених поїздів на порожні.

Тягові лебідки – призначені для переміщенні вантажних сосудів на похилих та горизонтальних площинах.

Підйомні лебідки — знайшли широке застосування нафто-газовій, гірничій, енергетичній, будівельній галузях промисловостей, при виконанні спусково-підіймальних операцій підйому-опусканні транспортних сосудів на шахтах та рудниках, ліфтів, подавання бурового інструменту та нафто-газових труб. Бурова підйомна лебідка забезпечує спуск і підняття колони бурильних труб, подачу долота на вибій свердловини, спуск обсаднихта видобувних труб.

Запобіжна лебідка — при підземному видобутку корисних копалин — лебідка, призначена для підтримання в натягнутому стані запобіжного каната (ланцюга) гірничої машини в процесі її роботи в очисному вибої при вийманні пластів з кутами падіння понад 8°.

Основними параметрами промислових лебідок є: тягове зусилля лебідки на канаті, робоча швидкість, потужність двигуна, діаметр барабана або шківа, діаметр каната, канатоємність барабана, що характеризує довжину транспортування.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)