АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Перспективні лазерні методи у медицині й біології

Читайте также:
  1. I. ГИМНАСТИКА, ЕЕ ЗАДАЧИ И МЕТОДИЧЕСКИЕ ОСОБЕННОСТИ
  2. I. Методические основы
  3. II. МЕТОДИЧЕСКИЕ УКАЗАНИЯ ДЛЯ ВЫПОЛНЕНИЯ САМОСТОЯТЕЛЬНОЙ РАБОТЫ
  4. II. УЧЕБНО-МЕТОДИЧЕСКАЯ КАРТА ДИСЦИПЛИНЫ
  5. III. УЧЕБНО – МЕТОДИЧЕСКИЕ МАТЕРИАЛЫ ПО КУРСУ «ИСТОРИЯ ЗАРУБЕЖНОЙ ЛИТЕРАТУРЫ К. XIX – НАЧ. XX В.»
  6. IV ИНФОРМАЦИОННО-МЕТОДИЧЕСКОЕ ОБЕСПЕЧЕНИЕ ДИСЦИПЛИНЫ.
  7. VI. Матеріали методичного забезпечення заняття
  8. VI.УЧЕБНО-МЕТОДИЧЕСКОЕ ОБЕСПЕЧЕНИЕ ДИСЦИПЛИНЫ
  9. VIII. Методика экспресс-диагностики педагогической направленности учителя (Ю.А. Кореляков, 1997)
  10. Адміністративні методи державного управління.
  11. Адміністративні методи менеджменту
  12. Адміністративні методи регулювання зовнішньої торгівлі.

Розвиток лазерної медицини йде з трьох основних гілкам: лазерна хірургія, лазерна терапія і лазерна діагностика. Унікальні властивості лазерного променя дозволяють виконувати раніше неможливі операції новими ефективними і мінімальноинвазивними методами.

Зростає інтерес до немедикаментозним методам лікування, включаючи фізіотерапію. Нерідко виникають ситуації, коли необхідно проводити назвати не однефизиопроцедуру, а кілька, і тоді пацієнтові припадати переходити з однієї кабіни до іншої, кілька разів вдягатися і роздягатися, що створює додаткові існують, та втрату часу.

Розмаїття методик терапевтичного впливу вимагає застосування лазерів з різними параметрами випромінювання. Для цього служать різні випромінюючі голівки, які містять чи кілька лазерів та електронний пристрій поєднання сигналів управління від базового блоку з лазером.

>Излучающие голівки поділяються на універсальні, дозволяють використовувати їх як зовнішньо, (з допомогою дзеркальних і магнітних насадок), івнутриполостно з допомогою спеціальних оптичних насадок; матричні, які мають велику площа випромінювання та застосовувані поверхово, і навіть спеціалізовані. Різні оптичні насадки дозволяють доставляти випромінювання до необхідної зоні впливу.

>Блочний принцип дозволяє застосовувати широкий, спектр лазерних і світлодіодних головок, які володіють різноманітними спектральними, просторово-тимчасовими і енергетичними характеристиками, що, своєю чергою, піднімає на якісно нового рівня лікування з допомогою сукупної реалізації різних методик лазерної терапії. Ефективність лікування визначається передусім ефективними методиками і апаратурою, що забезпечує реалізацію. Сучасні методики вимагають можливість вибору різних параметрів впливу (режим випромінювання, довжина хвилі, потужність) широтою діапазону. Апарат лазерної терапії (АЛТ) має забезпечити ці параметри, їх достовірний контроль і відображення разом із тим бути простою й зручним під управлінням.

 

CO2-лазер, тобто. лазер, випромінюючої складової активної середовища якого є вуглекислий газCO2, посідає особливе місце серед різноманіття існуючих лазерів. Цей лазер відрізняється насамперед із тим, що з нього характерні великийенергосъем, і високий ККД. У безупинному режимі отримані величезні потужності – кілька десятків кіловат, імпульсна потужність досягла рівня кількагигаватт, енергія імпульсу вимірюється вкилоджоулях. ККДCO2-лазера (порядку 30%) перевершує ККД всіх лазерів. Частота прямування вимпульсно-периодическом режимі може становити кілька кілогерц.Длини хвиль випромінюванняCO2-лазера перебувають у діапазоні 9-10мкм (>ИК-диапазон) і потрапляють у вікно прозорості атмосфери. Тому випромінюванняCO2-лазера зручне інтенсивного на речовина. З іншого боку, в діапазон довжин випромінюванняCO2-лазера потрапляють резонансні частоти поглинання багатьох молекул.

Цикл лазерної накачуванняCO2-лазера в стаціонарних умовах виглядає так.Электрони плазми тліючого розряду збуджують молекули азоту, які передають енергію порушеннянесимметричному валентномуколебанию молекулCO2, котрий володіє великим часом життя і є верхнім лазерним рівнем.Нижним лазерним рівнем зазвичай є перший збуджений рівень симетричного валентного коливання, сильно пов'язаний резонансом Фермі здеформационним коливанням і тому швидкорелаксирующий водночас коливанням в зіткнення з гелієм. Вочевидь, що хоча б канал релаксації ефективним у тому випадку, коли нижнім лазерним рівнем є другий збуджений рівеньдеформационной моди. Отже,CO2-лазер – це лазер на суміші вуглекислого газу, азоту та гелію, деCO2 забезпечує випромінювання, N2 – накачування верхнього рівня, а He – спустошення нижнього рівня.

Продольная прокачування служить видалення продуктів дисоціації газової суміші в розряді. Охолодження робочого газу таких системах відбувається поза рахунок дифузії наохлаждаемую зовні стінку розрядної трубки. Істотною є теплопровідність матеріалу стінки. З цього погляду доцільно застосування труб з корундової (>Al2>O3) чи берилієвої (>BeO) керамік.

>Электроди роблять кільцевими, незагораживающими шлях до випромінюванню.Джоулево тепло виноситьсятеплопроводностью до стінок трубки, тобто. використовуєтьсядиффузионное охолодження. Глухе дзеркало роблять металевим, напівпрозоре – зNaCl,KCl,ZnSe,AsGa.

Альтернативоюдиффузионному служитьконвекционное охолодження. Робочий газ із швидкістюпродувают через область розряду, іджоулево тепло виноситься розрядом. Застосування швидкої прокачування дозволяє підняти щільностіенерговиделения іенергосъема.

>CO2-лазер до медицини застосовується майже як «оптичний скальпель» для різання і випаровування переважають у всіх хірургічних операціях.Режущее дію сфальцьованого лазерного пучка грунтується на вибуховому випаровуванні всередині- івнеклеточной води у сфері фокусування, завдяки чому руйнується структура матеріалу. Руйнування тканини призводить до характерною формі країв рани. У вузько обмеженою області взаємодії температура 100 °З перевищується буде лише тоді, коли досягнуто зневоднення (>испарительное охолодження). Подальше підвищення призводить до видалення матеріалу шляхомобугливания чи випаровування тканини. У самі крайових зонах утворюється через поганий у випадку теплопровідності тонкенекротическое потовщення завтовшки 30 40мкм. З віддалі 300 600мкм не утворюється ушкодження тканини. У зоні коагуляції кровоносні судини діаметром до 0,5 1 мм спонтанно закриваються.

Хірургічні устрою з урахуваннямCO2-лазера нині пропонуються у досить широкому асортименті. Наведення лазерного променя здебільшого здійснюється з допомогою системи шарнірно встановлених дзеркал (маніпулятора),оканчивающейся інструментом з умонтованим котра фокусує оптикою, яким хірург маніпулює воперируемой області.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)