АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Мовна особистість у комунікації

Читайте также:
  1. Види ефектів у масовій комунікації.
  2. Говорячи про засоби соціальної комунікації, необхідно зазначити, що вони пройшли кілька досить важливих етапів свого розвитку.
  3. Епікурейці вважали особистість здатною діяти на свій страх і ризик.
  4. Звіт за результатами виконання лабораторного практикуму з теми «Особистість, її розвиток та формування»
  5. Індивід. Індивідуальність. Особа. Особистість.
  6. Комп’ютерні комунікації
  7. Комунікативні невдачі. Невербальні засоби комунікації
  8. Комунікації
  9. Культура мови і мовна культура
  10. ЛЕКЦІЯ № 1. Особистість та індивідуальність
  11. Міжособові та організаційні комунікації
  12. МОВНА КУЛЬТУРА ДОСЛІДНИКА

 

1. Закони ефективного спілкування, побудовані на загальних тенденціях спілкування (А. Стернін).

2. Правила комунікативної поведінки для мовця та адресата (Ю. Рождественський).

3. Соціальна роль і соціальний статус. Постійні та змінні соціальні ролі комунікантів.

4. Комунікативна роль: позиція мовця та адресата. Типи адресатів.

5. Психологічні ролі (его-стани за Е. Берном): Батько, Дитина, Дорослий.

6. Поняття комунікативної компетенції та фонових знань

Письмово

1. Знайдіть вияви комунікативних ролей мовця та адресата:

А). Що Вас нині хвилює найбільше?

Олена Чернушенко, співробітниця харківського телебачення: Турбує майбутнє моєї дитини. Її здоров’я, безпека, благополуччя.

Б). Привіт, славні „акули пера” і пліток! Говоритиму коротко... наша промисловість, приватизована, вибачте, - приватизована так званими олігархами з мого близького оточення, семимильними кроками прямує вперед, продукуючи в необмеженій кількості візки, охрещені людом на мою честь „чучмовозами”. Як мило звучить! Майже як „членовоз”, тобто, мов персональні шикарні авта. Кажете, пишатися нема чим? Помиляєтеся... Ой-ой-ой!.. Знову від спілкування з вами, писаками, стрес замучив. Як усуваю? А давнім народним способом – 100-150 грамів горілочки „за комір”. І як рукою знімає, бо газет давно не читаю... (Українське слово. № 47. 2003).

В). Перший в Європі телеканал міжнародних новин EuroNews розглядає можливість мовлення українською мовою. Крім того, в рамках розширення мовного діапазону керівництво каналу також розглядає можливість мовлення білоруською, болгарською та турецькою мовою, повідомляє Кореспондент. net. (День. 2005. 8 квітня).

Г). За даними Соломонового університету, 37,5% опитаних українців вважають, що гральних закладів у їхньому місці забагато, а 77% проти розміщення гральних автоматів у магазинах, підземних переходах і на станціях метро. (Експрес. 2005. № 132).


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)