АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тема 3. Теорія мовленнєвих актів як підґрунтя лінгвопрагматики

Читайте также:
  1. XV.5. Теорія водневої перенапруги
  2. БРИДКИХ ФАКТІВ ПРО СУЧАСНУ ІНТЕРНЕТ-ЖУРНАЛІСТИКУ
  3. Види актів застосування норм права
  4. Види і принципи екологічної політики. Теорія зовнішніх ефектів
  5. Відповідальність за порушення законодавчих та інших нормативно-правових актів.
  6. Глава 2. ЗАГАЛЬНА ТЕОРІЯ ДЕРЖАВИ І ПРАВА ЯК ФУНДАМЕНТАЛЬНА НАУКА
  7. Глобалізаційні процеси в сучасній світовій культурі та теорія модернізації
  8. Дія нормативних правових актів в просторі і за колом осіб
  9. Економічна теорія
  10. ЕКОНОМІЧНА ТЕОРІЯ МАРКСИЗМУ
  11. Економічна теорія.
  12. Збірники нормативних актів Науково-практичні коментарі

СТРУКТУРА ЗАЛІКОВОГО КРЕДИТУ

 

Тема Лекції Практичні заняття Самостійна робота Індивідуальна робота
Змістовий модуль 1     Конспект статей
Тема 1. Лінгвопрагматика як наука      
Тема 2. Передумови виникнення лінгвопрагматики      
Тема 3. Теорія мовленнєвих актів як підґрунтя лінгвопрагматики      
Тема 4. Типологія мовленнєвих актів. Комунікативна інтенція      
Змістовий модуль 2
Тема 5. Типи та параметри комунікативної взаємодії      
Тема 6. Закони, правила та максими спілкування.      
Тема 7. Комунікативні стратегії і тактики спілкування. Типологія комунікативних невдач.      
Тема 8. Комунікативні, психологічні та соціальні ролі у спілкуванні.        
Тема 9. Невербальні аспекти комунікативної взаємодії      
 
Усього годин        

 

 


ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ 1

 

Тема 1. Лінгвопрагматика як наука

Поняття наукової парадигми (Т. Кун). Наукові парадигми в лінгвістиці: порівняльно-історична, системно-структурна та антропоцентрична (функціональна). Антропоцентризм як основа лінгвопрагматичних розвідок. Підходи до визначення лінгвопрагматики як науки. Виникнення та розвиток лінгвопрагматичних ідей. Лінгвопрагматика в межах комунікативної лінгвістики. Дефініція лінгвопрагматики як мовознавчої науки. Методи дослідження лінгвопрагматики: структурний аналіз, дискурс-аналіз, контент-аналіз, трансакційний аналіз та інтент-аналіз. Структура лінгвопрагматики: мікропрагматика, макропрагматика, мегапрагматика (Ф.С. Бацевич). Розділи лінгвопрагматики (за О.О. Селівановою). Зв’язки лінгвопрагматики з іншими гуманітарними науками.

Тема 2. Передумови виникнення лінгвопрагматики

Філософські засади виникнення лінгвопрагматики (Л. Вітгенштейн). Поняття мовних ігор. Діяльнісний підхід до мови в теорії мовних ігор Л. Вітгенштайна. Значення слова як його вживання в мові. Виникнення та розвиток лінгвопрагматики в мовознавчих розвідках (К. Бюллер, Ш. Баллі, Е. Бенвеніст). Експресивна та апелятивна функції мови в концепції К. Бюллера. Орієнтація на мовну особистість у концепціях Ш. Баллі та Е. Бенвеніста. Поняття диктуму та модусу в реченні. Виокремлення перформативів як особливого класу дієслів.

Тема 3. Теорія мовленнєвих актів як підґрунтя лінгвопрагматики

Перші спроби формування теорії мовленнєвих актів (праці Дж. Остіна). Аналіз перформативів у «Слово як дія» Дж. Остіна. Поняття мовленнєвого акту. Фази мовленнєвого акту: локуція, іллокуція, перлокуція. співвідношення інтенції з іллокутивною фазою мовленнєвого акту. Інтенція як комунікативний намір мовленнєвого акту. Г. П. Грайс як теоретик поняття інтенції. Перші і другі інтенції. Інтенція та інтенційність. Перформатив як особливий тип мовленнєвого акту: ознаки перформативів. Сучасні погляди на перформативи.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)