АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Кількісні та якісні характеристики емоцій

Читайте также:
  1. Cущностные характеристики техники
  2. I. Схема характеристики.
  3. XXVII. ОБЩИЕ ХАРАКТЕРИСТИКИ ГРИБОВ
  4. А выходные характеристики системы являются зависимыми (эндогенными) переменными и в векторной форме имеют вид
  5. Акустические колебания, их классификация, характеристики, вредное влияние на организм человека, нормирование.
  6. Амплитудно частотные характеристики различных приборов, измеряющих частоту электрических сигналов.
  7. Амплітудна і фазова частотні характеристики
  8. Антикризисные характеристики управления персоналом
  9. Антропометричні характеристики людини
  10. Антропометричні характеристики людини.
  11. АРХ 18. Приведите основные качественные характеристики промышленных зданий павильонного типа. Сопоставьте здания павильонного типа со зданиями сплошной застройки.
  12. БАЗОВЫЕ ХАРАКТЕРИСТИКИ ОБЩЕСТВА

Емоції–це вид специфічних проявів афективної сфери особистості, пов'язаних з переживанням ставлення її до навколишнього середовища, інших людей, самої себе. Загальними характеристиками емоцій і почуттів виступають знак (позитивні, негативні, амбівалентні) і модальність (радість, горе, смуток тощо). Уявлення про те що ем процес має +і – знак було вже в основі перших псих концепцій(Вундт,Тітченер, Циган, Витвицкий, Хебб)Негативні емоційний процес викликається фактором дезорганізуючим регуляторної діяльності, а сам цей процес здійснює дезорганізуючий вплив на поведінку. Але ця ж емоція організує дії спрямовані на зменшення і усунення шкідливих впливів. Тобто негативний процес містить в собі елементи організації та дезорганізації.Амбівалентність емоційних явищ має місце при одночасному переживанні індивідом емоцій,які мають полярні хар_-ки, це приємне і неприємне, радість і сум, тобто емоції, які спричиняються складними та неоднозначними подіями. Полярність вказує на можливіть зміни будь-якої емоції на її протилежність, те що було приємне може стати неприємним (Рубін штейн). Модальність емоційних явищ характеризується їх змістом і сигналізує про особливості ставлення індивідів до тих чи інших явищ дійсності, тобто якість емоц явищ засвідчує їх предметний характер. Існують базальні емоції — це радість,страх, гнів і печаль, від яких походить та величезна гама відтінків переживань, з якими ми зустрічаємося в житті. Це якісні характеристики емоц. Кількісні характеристики — сила, глибина, інтенсивність та тривалість. Емоції розрізняються за інтенсивністю (від слабких до афекту), за силою і глибиною (пристрасті), за тривалістю (настрої).Інтенсивність – властивість, яка свідчить про ступінь вираженості ем явища(дослідження залежності емоц тону відчуття від інтенсивності самого відчуття та інтенсивності подразника займався Вундт, а залежністт інтенсивності емоцій та впливу її на виконання діяльності закон Йорка- Додсона(Помірні величини емоц напруження сприяють ефективності пов’язаних з ним когнітивних процесів і взагалі всякої діяльності, а при підсиленні емоц компонентів, при переходії їх через точку оптимума ефективність когнітивних процесів і інших форм діяльності різко іде на спад.Глибина –емоц явищ залежить від того, чи викликана вона пересічними чи життєво важливими подіями, а також від того в якому зв’язку перебувають ці явища Ненависть збільшується в наслідок взаємної ненависті і навпаки може бути знищена любовю.(Рубін штейн).Тривалість ем явищ харак-ся часом їх існування, який залежить від особливостей предмета, а також від інтелекту та способу життя індивіда.(спосіб життя, тобто те заради чого живе індивід є визначальною хар-ю його емоцій).

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)