АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Теорія емоцій, як цінність

Читайте также:
  1. XV.5. Теорія водневої перенапруги
  2. Види і принципи екологічної політики. Теорія зовнішніх ефектів
  3. Глава 2. ЗАГАЛЬНА ТЕОРІЯ ДЕРЖАВИ І ПРАВА ЯК ФУНДАМЕНТАЛЬНА НАУКА
  4. Глобалізаційні процеси в сучасній світовій культурі та теорія модернізації
  5. Економічна теорія
  6. ЕКОНОМІЧНА ТЕОРІЯ МАРКСИЗМУ
  7. Економічна теорія.
  8. Інформаційна теорія
  9. Історія ідеї прав людини. Теорія трьох поколінь прав людини
  10. Кількісна теорія грошей та сучасний монетаризм
  11. Класична кількісна теорія грошей
  12. Концепції державних фінансів у фундаментальних економічних теоріях

В одній зі своїх робіт Е.П. Ільїн зазначав, що розуміти емоцію, як цінність значить наділяти емоції функціями спонукання, “привабливості для людини”. В 1978 році Б.І. Додонов висунув навіть теорію, в яків розглянув емоцію, як сомосбутню цінність. Він вважає, що емоції є необхідною умовою для існування, орієнтування людини в світі для організації поведінки людини та тварини. Емоція за Б.І.Додоновім виступає в якості цінності засобів, а не мети. Емоції мають також і самостійну цінність. В якості самостійної цінності ми можемо їх спостерігати, наприклад у митців. У людинни є іманентна потреба в емоційних переживаннях. Так ще Б. Паскаль казав, що ми думаємо, що шукаємо спокою, а на справді шукаємо бурі. Це означає, що емоційний голод може прямо обумовлювати мотиваційний процес.Тут вони виступають, в якості мотиву діяльності. Звідси можна зробити висновок, що емоційний дипривація посиллює мотиваційний процес. І Б.Г. Додонов стверджує, що ця потреба є фізіологічною. В 70-х роках ХХ століття розгорнулась, навіть, дискусія між Б. І Додоновим та П.В. Сімоновим відносно того, яи виступають емоції цінністю. Однак, розуміння емоції, як цінності означає не що інше, як здійснення емоціями функції спонукання.

Емоції - це органічна частина єдиного регуляційного процесу, який здійснюється людиною або твариною у відповідь на зовнішню чи внутрішню стимуляцію.

Емоції, як і мислення, виконують функцію такої обробки інформації про світ, в результаті якої ми можемо сформувати своє враження про нього.

Емоції визначають цінність предметів та явищ.

Емоція сама містить у собі свою значущість. Додонов виділяє вроджену і таку, що прижиттєво розвивається в емоційній спрямованості особистості, орієнтації на певні переживання, які надають додаткові цінності об'єктам і діяльності, які їх викликають.

Класифікація емоцій за Додоновим бере за основу потреби та цілі, тобто мотиви яким слугують емоції. Це альтруїстичні, комунікативні, глоричні, праксичні, пугнічні, романтичні, гностичні, естетичні, гедоністичні та акізитивні емоційні переживання.

 

19. Теорія, диференціальних емоцій К. Ізарда.

Теорія диференціальних емоцій отримала таку назву з-за того, що об'єктом її вивчення є приватні емоції, які розглядаються окремо. В основі теорії лежать 5 основних тез:
o Основну мотиваційну систему людини складають десять базових емоцій (далі буде більш докладно пояснюватись які емоції є базовими і чому).
o Кожна емоція на увазі специфічний спосіб переживання.
o Всі фундаментальні емоції по-різному впливають на когнітівную сферу і на поведінку в цілому.
o Емоційні процеси взаємодіють з драйвом і надають на них вплив.
o В свою чергу драйви впливають на протікання емоційного процесу

В рамках диференціальної теорії емоцій, останні розглядаються не тільки як Мотиваційна система організму (як в теорії Ліпера), але і в якості базових особистісних процесів, які надають сенс людського існування.
Диференціальна теорія емоцій визначає емоції як складні процеси, які мають нейрофізіологічні, нервово-м'язові і чуттєві аспекти. Нейрофізіологічний аспект визначається в термінах активності центральної нервової системи. Тут передбачається, що емоція - це функція соматичної нервової системи. На нервово-м'язової рівні - проявляється у вигляді міміческой активності. На почуттєвому рівні - емоція представлена переживання.
Критерії, на основі яких Ізард визначає базові емоції:
1. Базові емоції мають чіткі і специфічні нервові субстрати.
2. базова емоція проявляє себе за допомогою виразної та специфічної конфігурації м'язових рухів особи (міміки).
3. базова емоція тягне за собою отчетлівое і специфічне переживання, яке усвідомлюється людиною.
4. базові емоції виникли в результаті еволюційно-біологічних процесів.
5. базова емоція надає організовують і мотівірующее вплив на людину, що служить його адаптації.
6. Цим критеріям, на думку автора, відповідають такі емоції як радість, інтерес, здивування, печаль, гнів, відраза, презирство, страх, сором, вина.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)