АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Теорії емоцій

Читайте также:
  1. XII.4. Теорії гетерогенного каталізу
  2. Австрійська школа (теорії “граничної корисності”)
  3. Англо-американська школа (теорії “часткової рівноваги”)
  4. Вартісні теорії оцінки природно-ресурсного потенціалу
  5. Виникнення економічної теорії та основні етапи її розвитку.
  6. Виникнення загальної теорії держави і права
  7. Внесок Дж. М. Кейнса у розвиток кількісної теорії грошей
  8. Генезис теорії культури
  9. Глава 12 ОСНОВНІ ТЕОРІЇ ДЕМОКРАТІЇ
  10. Граничні теореми теорії ймовірності
  11. Грошово-кредитна політика україни в перехідний період у світлі монетаристської теорії
  12. Діагностика емоційних бар'єрів у міжособистісному спілкуванні

Теорія когнітивного дисонансу. Л.Фестінгер: позитивне емоційне переживання у людини виникає тоді, коли підтверджуються її очікування, а когнітивні уявлення втілюються в життя, тобто коли реальні результати діяльності відповідають запланованим, погоджуються з ними, перебувають в косонансі. Негативні - динсонанс. Вихід із стану дисонансу: або змінити когнітивні очікування і плани таким чином, щоб вони відповідали реально отриманому результату, або спробувати отримати новий результат, який би узгоджувався з колишніми очікуваннями. Емоції - основний мотив дій та вчинків.
Теорія емоцій як функцій розуму. М.Арнольд: центр теорії - Я-концепція, коли вона зазнає критики, індивід схильний до страху чи прийняття оборонної позиції, коли ж вона підтверджується і схвалюється, індивід відчуває інтерес чи радість.

Емоції значно залежать від соціуму, в якому розвивається індивід. Ввела поняття оцінки. Сприйняття (розуміння) ситуації - інтуїтивна оцінка - емоція.
Мотиваційна теорія. П.Янг, Р.Ліпер: розгляд емоційних процесів як мотивів. Емоції справляють такий самий функціональний вплив, що й мотиви, тобто спонукають до діяльності чи активності. Організуюча роль емоцій, їх роль в сприйманні ситуації, бо саме емоції виражають найбільш значущі для людини аспекти ситуації.
Теорія базових емоцій ізарда (посмотреть там есть отдельній вопрос)
Теорія диференціальних емоцій

Ізард поклав в основу теорії поняття про те, що існують окремі емоції, які мають вивчатися окремо, так як по-різному впливають на поведінку людини.

-- існує 10 базових теорій

-- кожна з них має унікальні форми переживання

-- фундаментальні емоції по-різному переживаються і впливають на поведінку

-- емоці ні процеси взаємодіють з фізіологічними процесами і впливають на них

-- фізіологічні процеси також впливають на перебіг емоцій

За Ізардом емоція має 3 аспекти:

Нейрофізіологічний

Моторний

Феноменологічний

Інформаційна теорія

Симонов вважає емоцію відображенням мозком будь-якої актуальної потреби та оцінки імовірності її задоволення, зробленої на основі минулого досвіду. Е=П(Н-С)

Емоція виконує такі функції:

1) переключення поведінки

2) підкріплення умовного рефлексу

3) компенсація дефіциту інформації

Теорія емоції як цінності

Додонов вважає, що емоції не тільки виконують оціночну роль, а і самі стали цінностями. Він вважав неможливим створення єдиної класифікації почуттів. Але на основі його класифікації він створив концепцію емоційної спрямованості особистості.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)