АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Освітлення, сигналізація н контрольно-вимірювальні прилади

Читайте также:
  1. звукова сигналізація
  2. Інструменти, моделі, прилади, таблиці, технічні засоби навчання на уроках математики у початкових класах.
  3. Параметри мікроклімату. Відносна вологість повітря в робочій зоні. Прилади та методи вимірювання вологості.
  4. Пожежна сигналізація. Ручні та автоматичні сповіщувачі про пожежу.
  5. Пожежна сигналізація. Ручні та автоматичні сповіщувачі про пожежу.
  6. Прилади й апарати системи запалювання
  7. Сигналізація в мережах
  8. Сигналізація і адресація АТМ
  9. ФОТОЕЛЕКТРИЧНІ ПРИЛАДИ
  10. Цифрові прилади для вимірювання R,C та L
  11. Цифрові прилади для вимірювання часових інтервалів

Прилади освітлення призначені для освітлення дороги, передачі інформації про габарити автомобіля або автобуса, передбачуваному чи здійснюваному маневрі гальмування, русі заднім ходом, для освітлення номерного знаку, кабіни, салону кузова, контрольно-вимірювальних приладів, багажника, підкапотного простору і т. д. Автомобільні прилади освітлення повинні забезпечувати добру видимість і необхідну інформативність в широкому діапазоні відстаней і різних погодних умов.

Прилади освітлення, що встановлюються на автомобілі і автобусі, можуть бути розбиті на наступні групи: прилади зовнішнього освітлення і світлової сигналізації і прилади внутрішнього освітлення.

Для освітлення дороги, внутрішнього приміщення кабіни або пасажирського відділення кузова, позначення габаритів автомобіля, а також вказівки маневрів, що виконуються автомобілем, на нім встановлений цілий ряд зовнішніх ліхтарів, внутрішніх плафонів і ламп освітлення приладів.

До приладів зовнішнього освітлення автомобіля відносяться фари, що забезпечують освітлення дороги перед автомобілем на достатній відстані для забезпечення безпечного руху з високою швидкістю; передні білі і задні червоні габаритні ліхтарі: ліхтар освітлення заднього номерного знаку; ліхтарі сигналу гальмування, розташовані ззаду і що спалахують при гальмуванні автомобіля; покажчики повороту з білими або помаранчевими рассеивателями, що вказують миготливим світлом напрям повороту автомобіля; білий ліхтар, освітлюючий дорогу при, русі заднім ходом.

Фари повинні освітлювати дорогу перед автомобілем на відстані не менше 100 м. Щоб створити потужний спрямований світловий потік, нитку розжарення лампи фар встановлюють у фокусі відбивача, що є параболоїдом. В цьому випадку відбиті промені спрямовані паралельно. Такий відбивач встановлюють з деяким нахилом вниз відносно вертикальної площини, щоб забезпечити освітлення полотна дороги. Для рівномірного освітлення пучок світла, що направляється відбивачем, має бути дещо розсіяний, для використовується рассеиватель з рифленого скла. Одночасно розсіювач захищає відбивач від забруднення. Отриманий таким чином пучок світла називається далеким світлом фар. Потік далекого світла, що випромінюється фарами, засліплює водіїв зустрічних автомобілів. Щоб уникнути цього при роз'їздах автомобілів, світловий потік фар має бути спрямований вниз і управо,ί.ίя кращого освітлення краю дороги. У такому разі нормальне освітлення дороги має бути забезпечене на відстані близько 30 м від автомобіля (ближнє світло).

Отримання ближнього світла фар досягається за допомогою другої нитки розжар вания в лампі фари, яка зміщена відносно фокусу відбивача вгору і вліво (американська система), або шляхом установки під ниткою ближнього світла розташованої вище нитки далекого світла металевого щитка (європейська система). У обох випадках відбитий пучок світла спрямовується вниз і управо.

Облаштування фари приведене. У штампованому металевому корпусі розміщено настановне кільце, що притискається до корпусу пружинами. На настановному кільці гвинтами укріплений оптичний елемент, що складається з відбивача. рассеивателя, лампи і патрона. На внутрішню поверхню штампованого відбивача електролітично нанесений шар алюмінію, відполірований до дзеркального блиску. Між відбивачем і рассеивателем встановлюється гумове прокладення, герметизуюча оптичний елемент, щоб відбивач не забруднився. Настановне кільце разом з оптичним елементом додатково сполучене з корпусом фари гвинтами і. Повертаючигвинти, можна міняти положення оптичного елементу у вертикальній і горизонтальній площинах, т. е. регулювати напрям променя фари. До цоколюлампи фари припаяний фланець для точнішої установки ниток відносно фокусу відбивача.

Лампу вставляють в оптичний елемент через отвір у відбивачі фари і закріплюють патроном. Зовні фари встановлений облицювальний обідок. У ланцюг фар включений перемикач, за допомогою якого перемикають світло фар з далекого на ближній і назад. На деяких автомобілях при одному з положень центрального перемикача світла перемикач включає передні габаритні ліхтарі або ближнє світло фар, при іншому — далеке або ближнє світло фар.

Ліхтарі системи освітлення складаються з корпусу з патроном і рассеивателя з герметизуючому прокладенням Управління зовнішніми світловими приладами автомобіля зазвичай здійснюється трьох позиційним центральним перемикачем світла. У позиції 1 перемикача світлові прилади вимкнені, у позиції 2 включені габаритні вогні, у позиції 3 — габаритні вогні і фари. У положенні 2 і 3 включається також освітлення щитка приладів. У ланцюзі освітлення є плавкі або теплові контактні запобіжники, що захищають джерела струму і ланцюга від перевантажень у разі коротких замикань.

Ліхтар освітлення дороги при русі заднім ходом автоматично включається при включенні передачі заднього ходу, а сигнал гальмування — при натисненні на гальмівну педаль.

До приладів внутрішнього освітлення відносяться лампа освітлення приладів, підкапотна лампа, переносна лампа, ліхтар освітлення багажника, плафони салону, кабіни водія, мотовідсіку, підніжок, інструментального ящика та ін.

Контроль над включенням далекого світла у фарах здійснюється за допомогою контрольної лампи, розташованої на щитку приладів.

На панелі приладів деяких автомобілів є контрольна лампа (пов'язана з вимикачем приводу ручного гальма), яка загоряється при гальмуванні автомобіля стояночним гальмом. Контрольна лампа загоряється тільки при включеному запалюванні.

Ліхтар висвітлення багажника встановлений на кришці багажника із внутрішньої сторони. Ліхтар постачений лампою із силою світла 1,5 кд, яка при включених підфарниках або фарах автоматично загоряється при відкриванні кришки багажника й гасне при її закриванні. Включення й вимикання лампи здійснюється ртутним вмикачем, що перебувають у патроні лампи. При зміні положення кришки багажника ртуть замикає або розмикає ланцюг струму, подводимого до лампи.

Подкапотная лампа служить для висвітлення двигуна при огляді його й регулюванню. Вона устанавли- вается на підсилювачі капота або на бічному огородженні двигуна. Подкапотная лампа складається зі сталевого штампованого корпуса, підстави й ковпака. У корпусі змонтований патрон з вимикачем поворотного типу для однонитевои лампи розжарювання й цоколем, що має вивідне проведення. Включається й вимикається лампа при повороті важільця на її патроні.

Переносна лампа постачена проведенням зі штепсельною вилкою на кінці. Штепсельна розетка для включення переносної лампи поміщена в кабіні або в подкапотном відсіку кузова.


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)