АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Т Е М А № 7: Вплив атмосферної турбулентності і обмерзання на політ літака

Читайте также:
  1. I. Основні риси політичної системи України
  2. III. Соціальна політика, її сутність і функції.
  3. Антиінфляційна політик держави.
  4. Антимонопольна політика
  5. Бюджетні обмеження споживача, бюджетне рівняння та фактори впливу на бюджетну лінію.
  6. Бюджетні обмеження. Вплив зміни доходу або ціни товару на бюджетні обмежені обмеження. Нелінійні бюджетні обмеження.
  7. Бюджетно-податкова політика забезпечує найважливіші економічні функції держави, які формують її дієздатність в економічній політиці:
  8. Взаємозв'язок політики й економіки
  9. Виберіть серед держав ту, що утворилася у 1449 р. і зазначте, яку політику щодо українських земель проводили її правителі у XVст., коли ця держава припинила своє існування.
  10. Види і принципи екологічної політики. Теорія зовнішніх ефектів
  11. Види і функції політики
  12. Види форм державного (політичного) режиму

майор Д. Ботин

 

Заняття:2 Вплив атмосферної турбулентності на політ літака

 

Мета заняття: Розкрити фізичну суть впливу атмосферної турбулентності на політ літака. Формувати розуміння необхідності обліку цього впливу при метеорологічному забезпеченні польотів і перельотів

РОЗПОДІЛ ЧАСУ

 

№ з/п СТРУКТУРА ЗАНЯТТЯ Година ((хв.)
1. 2.     3. Вступ 1. Загальні відомості про турбулентність і її вплив на політ. 2. Структура турбулентності, що викликає бовтанку літака. Поняття про перевантаження. Оцінка інтенсивності бовтанки. 3. Турбулентність в струминних течіях, в хмарах різних форм і в гірських районах 4. Прогноз турбулентності. Завершальна частина      

 

ІНФОРМАЦІЙНО-МЕТОДИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

 

1. Наказ МОУ № 367 2. М. Баранів, С. В. Солонин. Авіаційна метеорологія. Л., Гидрометеоиздат, 1981, с. 115-154 3. Методичні рекомендації метеоподразделениям авіації ВС СРСР. М., Воениздат, 1986, с. 33-39    

 

МАТЕРІАЛЬНО-ТЕХНІЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

 

1. 2. Опорні конспекти. Бланки, атласи.

 

Вступ

 

Нині велика увага приділяється розвитку і вдосконаленню авіаційної техніки. На озброєння авіації поступають нові, сучасні літаки і вертольоти. Але в той же час зростають вимоги і до забезпечення безпеки польотів, т. до. вплив метеорологічних умов залишається до теперішнього часу дуже значним. Одним з найбільш складних метеорологічних явищ є обмерзання, від якого значною мірою залежить безпека і регулярність польотів. Проблема обмерзання літаків і вертольотів привертає увагу вчених різних галузей знань: аеродинаміків, метеорологів, фахівців з експлуатації авіаційної техніки.

 

1. Загальні відомості про турбулентність і її вплив політ

 

Серед метеорологічних явищ, що чинять вплив на польоти літальних апаратів, одним з найбільш небезпечних являється атмосферна турбулентність.

Турбулентним рухом називається такий рух, при якому траєкторії часток перетинають один одного, внаслідок чого відбувається перемішування атмосферного повітря. Лінії струму, поля швидкості і тиску мають дуже складний вигляд.

Атмосфера практично завжди знаходиться в турбулентному стані. Головною причиною турбулізації повітряних течій є контрасти, що виникають в атмосфері, в полях вітру і температури. Різні процеси породжують ці контрасти. До таких процесів слід віднести:

· тертя повітряного потоку об поверхню Землі і як результат - великі вертикальні градієнти вітру в нижньому шарі;

· деформація повітряних течій горами, неоднакове нагрівання різних ділянок підстилаючої поверхні, що викликає термічну конвекцію;

· процеси облакообразования, при яких виділяється тепло конденсації і змінюється характер полий температури і вітри;

· взаємодія різних за своїми властивостями повітряних мас, на межі яких дуже різко виражені горизонтальні градієнти температури і вітру;

· наявність інверсійних шарів, на яких можуть виникати гравітаційні хвилі, що втрачають за певних умов стійкість.

Ці процеси можуть діяти одночасно і тим самим посилювати або послабляти турбулізацію атмосфери. При класифікації турбулентності зазвичай до уваги беруться не причини її виникнення, а особливості розвитку і виділяють механічну (орографічну), термічну (конвективну) і динамічну турбулентність.

Механічна турбулентність утворюється із-за тертя повітряного потоку об земну поверхню. Її інтенсивність залежить від шорсткості (нерівностей) підстилаючої поверхні і швидкості вітру.

Термічна турбулентність утворюється за рахунок нерівномірного нагріву земної поверхні або при адвекции холодного повітря на теплу підстилаючу поверхню і тоді, коли вертикальні градієнти температури повітря досягають нададіабатичних значень.

В умовах термічної турбулентності при достатньому влагосодержании утворюється конвективна хмарність. Процеси, що відбуваються в хмарності, супроводжуються турбулентністю як усередині хмарності, так і біля неї.

Турбулентність термічного походження найчастіше спостерігається в пограничному шарі атмосфери, а в тих випадках, коли вона пов'язана з конвективною хмарністю, може досягати тропопаузи.

Динамічна турбулентність виникає в атмосфері в шарах, де спостерігаються великі вертикальні і горизонтальні зрушення вітру і температури. В результаті наявних в атмосфері градієнтів вітру і температури утворюються гравітаційні і гравитационно-сдвиговые хвилі, які за певних умов можуть руйнуватися і переходити в турбулентні вихори дрібнішого масштабу.

Динамічна турбулентність має сферу поширення від поверхні землі і до стратосфери. Максимальна її повторюваність відзначається на висотах 8-12 км.

Учених багатьох країн притягає проблема турбулентності ясного неба (ТЯН). Це пов'язано із завданням забезпечення безпеки польотів в метеорологічному відношенні. ТЯН найбільш небезпечний для авіації вид турбулентності, оскільки завжди виявляється раптовою для льотчика. Під ТЯН розуміється турбулентність у вільній атмосфері поза зонами конвективної діяльності, а також турбулентність в пір'ястих хмарах. Нині немає строгого теоретичного опису ТЯН. Труднощі у вивченні ТЯН посилюються і недоліком фактичних даних про турбулентність ясного неба. Виникнення ТЯН у вільній атмосфері обумовлене термодинамічними, а в гірських районах орографічними причинами.

 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)