АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Особливості систем кольорового телебачення НТСЬК і ЛІГ

Читайте также:
  1. A) к любой экономической системе
  2. A) прогрессивная система налогообложения.
  3. C) Систематическими
  4. CASE-технология создания информационных систем
  5. I СИСТЕМА, ИСТОЧНИКИ, ИСТОРИЧЕСКАЯ ТРАДИЦИЯ РИМСКОГО ПРАВА
  6. I. Основні риси політичної системи України
  7. I. ОСНОВНЫЕ ПОНЯТИЯ (ТЕРМИНЫ) ЭКОЛОГИИ. ЕЕ СИСТЕМНОСТЬ
  8. I. Суспільство як соціальна система.
  9. I. Формирование системы военной психологии в России.
  10. I.2. Система римского права
  11. II. Цель и задачи государственной политики в области развития инновационной системы
  12. II. Экономические институты и системы

Система НТСЬК, розроблена в США, прийнята як стандартна мовна система кольорового телебачення в Канаді, Япо­нії і низці країн Американського континенту. У цій системі, так само, як і в системі СЕКАМ, інформація про колір передається усередині спектру сигналу яскравості на тих, що піднесуть, модульованих цветоразностными сигналами.

Відмінність полягає в тому, що обидва цветоразностных сигнали передаються одночасно, в кожному рядку розгортки, причому без розширення смуги частот, займаної сигналом кольоровості в спектрі сигналу яскравості. Це досягнуто застосуванням квадратурної модуляції, при якій дві що піднесуть, модульовані цветоразностными сигналами по амплітуді, мають одну і ту ж частоту fc, але зрушені один щодо одного по фазі на 90°.

Квадратурний модулятор складається з двох балансних модуляторів, БМ-1, БМ-2 і суматора CI (мал. 5.10, а). На кожен балансний модулятор подаються що піднесе ^.=3,58 Мгц (із зрушенням по фазі на 90°) і один з цветоразностных сигналів, Е', або E'q, структура яких в порівнянні з сигналами?g_y і Ев-у не­сколько змінена:

?/==0,74 er_y- 0,27 eb_y;

?o==0,48?<_y+0,41 eb_y.

Мал. 5.10. Кодуючий пристрій системи НТСЬК:

а—упрощенная структурна схема; б—получение повного сигналу кольоровості

 

Балансний модулятор влаштований таким чином, що сигнал на його виході (U\ або Ut} виникає тільки при дії модулюючого сигналу. Коливання немодульованої частоти, що піднесе, балансним модулятором пригнічуються. Застосування таких модуляторів різко знижує перешкоди від тих, що піднесуть на чорно-білому зображенні.

У суматорі С1 амплітудно-модульовані сигнали U\ і U-г складаються, утворюючи повний сигнал кольоровості (Вус. Оскільки сигнали U\ і Ц-г зрушені по фазі на 90° (мал. 5.10,6), то повний сигнал кольоровості визначається геометричною сумою цих сигналів

(Uc== /L/? + U^) і не співпадає ні з одним з них по фазі.

При передачі чорно-білих ділянок зображення цветоразностные сигнали Е^_у і Яд_у, як відомо, дорівнюють нулю, а значить, сигнали на виходах балансних модуляторів L/i==t/2=0 і t/c==0. При передачі забарвлених ділянок сигналів U\ і L/z набувають певні значення, причому тим більші, чим вище за насыщен­ность квіти.

Тому амплітуда сигналу Uc передає інформацію про насыщен­ности квітів ділянок зображення. Фаза (р сигналу Uc залежить від співвідношення між амплітудами сигналів Ui і Us, тобто пере­дает інформацію про переважаючий колірний тон.

З виходу суматора С/ модульований по амплітуді і по фазі сигнал Uc поступає в суматор С2, де складається з сигналом яскравості Е'у, в який заздалегідь введені імпульси, що гасять і синхронізуючі. Далі отриманий в суматорі С2 повний телевізійний сигнал кольорового телебачення поступає на модулятор передавача.

Для можливості розділення цветоразностных сигналів, переданих методом квадратурної модуляції, в телевізійному приймачі та, що пригнічена піднесе відновлюється. При цьому необхідно, щоб що відновлена піднесе з високою точністю співпадала з пригніченою не тільки по частоті, але і по фазі.

Це забезпечується введенням на телецентрі до складу повного телевізійного сигналу спеціальних сигналів колірної синхронізації. Вони передаються під час кожного рядкового імпульсу, що гасить, після синхронізуючого імпульсу і є пакетами («спалахи») з 8...10 періодами коливань частоти піднесе (мал. 5.11). Фаза цих коливань відповідає фазі (р сигналу Uc в кожному рядку розгортки.

Мал. 5.11. Структура рядкового імпульсу, що гасить, в телевізійному сигналі системи НТСЬК

Сигнали колірної синхронізації управляють роботою синхронних детекторів, які в приймачах системи НТСЬК використовуються для виділення цветоразностных сигналів.

Система ЛІГ, прийнята як стандартна мовна система кольорового телебачення у ФРН, Англії, Швеції, Данії, Бельгії, Норвегії, Фінляндії, Голландії і деяких інших країнах, аналогічна системі НТСЬК.

У системі ЛІГ також застосовується квадратурний метод модуляції тієї, що піднесе цветоразностными сигналами, але фаза однієї з квадратурних складових змінюється від рядка до рядка на 180°. Це дозволяє зменшити чутливість системи до фазових спотворень, які при квадратурній модуляції неминучі і є основним недоліком системи НТСК.

КОНТРОЛЬНІ ПИТАННЯ

1. Поясните рівняння?',,==0,30?'„+0,59?o+0,ll Ец.

2. Що таке цветоразностные сигнали і з якою метою вони формуються?

3. Як ущільнюється спектр частот при передачі кольорового телебачення?

4. Яке значення мають частоти піднесуть?

5. Чому дорівнює девіація частоти що піднесуть в рядках з сигналами D„ і Од?

6. Для чого вводять на телецентрі низькочастотні і високочастотні предыскажения?

7. Яке призначення мають сигнали колірної синхронізації?

8. Коли передаються сигнали колірної синхронізації?

9. Поясните схему, зображену на мал. 5.6.

10. Яке призначення лінії затримки сигналу яскравості і як вона влаштована?


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)