АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Сигнали колірної синхронізації

Читайте также:
  1. Виды сигнализации. Порядок применения сигнализации.
  2. Випадкові сигнали
  3. Внешние датчика охранной сигнализации
  4. Внутренние датчика охранной сигнализации
  5. Вопрос 3. В какой момент включается специальная световая и звуковая сигнализация при следовании пожарного автомобиля к месту вызова?
  6. Гармонічні сигнали
  7. Зарисовать ночную ходовую сигнализацию судна
  8. Неперіодичні сигнали
  9. Періодичні сигнали
  10. Повідомлення та сигнали
  11. Пожарная безопасность. Нормативно-правовые акты. Виды средств пожаротушения и сигнализации. Действия работников при возникновении пожара.
  12. Пожарная сигнализация

Для обробки частотно-модульованих сигналів в кольоровому телевізорі робиться два окремі канали: R—Y і В—y. У канал R—Y повинен поступати тільки «червоний» цветоразностный сигнал, причому в одному рядку безпосередньо (прямий сигнал), а в сусідньому рядку з виходу лінії затримки (затриманий сигнал). У такому ж порядку, але тільки «синій» цветоразностный сигнал повинен поступати. у канал В—y. Необхідні для цього перемикання входів каналів R—Y і В—y від рядка до рядка здійснює спеціальний електронний комутатор. При порушенні правильної фази комутації сигнали кольоровості не потраплятимуть в «свої» канали, що приведе до неприпустимих спотворень квітів. Для забезпечення коректування фази електронних комутаторів всіх кольорових телевізорів до складу повного сигналу кольорового телебачення системи CEKAM-III вводяться сигнали колірної синхронізації, або, як їх ще називають, сигнали пізнання кольору. Вони передаються під час кожного кадрового імпульсу, що гасить, після кадрових синхронізуючих і зрівнюючих імпульсів і займають інтервал дев'яти послідовних рядків, а саме: з 7-ою по 15-у в непарному полі і з 320-ою по 328-у в парному полі розгортки (мал. 5.5, а).

Мал. 5,5. Сигнали колірної синхронізації:

а — введення сигналів колірної синхронізації в парне і непарне поля розгортки; б — форма сигналів колірної синхронізації для «червоної» і «синьої» рядків

Сигналами колірної синхронізації є «пакети» наступних через рядок тих, що піднесуть з частотами foR і foB, що модулюються по частоті спеціально сформованими трапецеїдальними імпульсами колірної синхронізації dR і dB (мал. 5.5,6). Тривалість кожного імпульсу береться рівній тривалості рядка Тг, а амплітуда встановлюється такій, щоб протягом більшої частини рядкового інтервалу (відповідного дії вершини імпульсу) девіація піднесе складала 350 кГц. FoR, що піднесе, модулюється імпульсами колірної синхронізації позитивної полярності, а foB— негативної полярності.

Таким чином, при передачі вершин імпульсів d„ девіація Д/д=350, що піднесе, кГц, а при передачі вершин імпульсів dg девіація Л^д=—350, що піднесе, кГц. В межах тривалості фронту і зрізу імпульсів д?д і dg девіації тих, що піднесуть плавно змінюються від 0 до +350 і —350 кГц відповідно. Спектр частот сигналів колірної синхронізації займає смугу 856 кГц від 4,25 — 0,35=3,9 Мгц до 4,406+0,35=4,756 Мгц.

Усічена форма частотно-модульованих сигналів колірної синхронізації і відмінність їх розмахів в «червоній» і «синій» рядках (див. рис.5.5,а) обумовлені дією фільтру високочастотних предыскажений (розмах сигналів на частотах, розташованих ближче до середньої частоти настройки фільтру 4,286 Мгц, ослабляється більшою мірою, чим на частотах, віддалених від неї далі).

 

 

5.10. Кодуючий пристрій

Мал. 5.6. Спрощена структурна схема кодуючого пристрою системи СЕКАМ

На мал. 5.6 показана спрощена структурна схема пристрою формування повного телевізійного сигналу системи СЕКАМ, званого кодуючим пристроєм.

Розглянемо процес формування сигналу на прикладі передачі зображення, що є послідовністю восьми рівних по ширині вертикальних смуг, зліва направо: білою (суміш квітів R, G, В), жовтою (суміш квітів R і G), блакитною (суміш квітів G і В), зеленою, пурпурною (суміш квітів R і В), червоною, синьою і чорною (мал. 5.7, а).

При передачі такого (як і будь-якого іншого) зображення на виході передавальної камери формуються три первинні сигнали, теньк, eq і Ед (див. мал. 5.6), які в попередніх підсилювачах сигналів зображення УСИ балансируются (тобто для білої смуги встановлюється Ер=ео=^ед), а потім в гамма-корректо­рах піддаються нелінійним предыскажениям, призначеним компенсувати нелінійність модуляційних характеристик електронних прожекторів приймальних трубок (див. § 3.10). Після гамми первинні сигнали прийнято позначати штрихом: Е'ц, Е'ц, Ед. Форми цих сигналів в межах активної частини будь-якого рядка розгортки показані на мал. 5.7, би, в, р. Одиничний або нульовий рівень кожного сигналу визначається відповідно наявністю або відсутністю основного кольору у складі кольорової смуги зображення, що цілком узгоджується із законами змішення квітів. Для білого кольору?^==?'Q==?fi==l, для жовтого кольору Е'ц=е'ц=\, а Яд==0 і так далі

З первинних сигналів в матричній схемі М (див. мал. 5.6) формуються сигнал яскравості?'y== 0,30^+0,59 E'a+0,l\ E'g і цветораз-ностные сигнали Яд_у=0,70?^—0,59?'o,—0,ll E'g і Яд_у=—0,30 Ер —0,59 f'o+0,89 E'g, які потім перетворяться в сигнали Dp= == — 1,9 Е'р_у і Dfl=+ 1,5 E'g_Y. Форми цих сигналів показані на мал. 5.7 (3, е, же і мал. 5.8, а.

Їх рівні для кожної кольорової смуги зображення визначені відповідно до приведених вище співвідношень. Наприклад, для жовтої смуги:

?'y=0,30.1+0,59.1-0,11.0=0,89, D=-1,9.0,11» -0,21;

?^==0,70.1 -0,59.1 -0,11.0=0,11;

?fl_y=-0,30.1-0,59.1+0,89.0=-0,89, Г>д= 1,5 (-0,89)«ж-1,33.

З мал. 5.7, д видно, що взаємне розташування восьми кольорових смуг зображення підібране за принципом убуваючої (зліва направо) яскравості.

У фільтрах низькочастотних предыскажений ФНП (див. мал. 5.6) рівні високочастотних сигналів D\ і D'g, що становлять, підвищуються щодо рівнів низькочастотних складових. В результаті цього на крутих ділянках сигналів (колірних переходах) з'являються своєрідні викиди напруга, яка може майже втричі перевищити первинний рівень (мал. 5.8,6). Для того, щоб девіація частот що піднесуть не виходила за допустимі межі (±350 кГц), сигнали D' і Од а також введені в їх склад на суматорах С/ і С2 сигнали колірної синхронізації dp і dg (див. мал. 5.6) до модуляції тих, що піднесуть обмежуються в амплітудних обмежувачах АТ! і А02. Тепер модулюючі сигнали (dr, Од, dp, dg} через електронний комутатор Же! поступають на частотний модулятор ЧМ. Електронний комутатор Ж1 по черзі (через рядок) пропускає до частотного модулятора сигнали або Од і d^, або Од і da- В такій же послідовності на частотний модулятор через електронний комутатор Ж2 подаються відповідні foR, що піднесуть, або fog. Далі через амплітудний обмежувач АОЗ, що знімає можливу паразитну амплітудну модуляцію, частотно-модульований сигнал кольоровості (мал. 5.8, в) поступає у фазоинвертор (див. мал. 5.6) ФЕ, який змінює фазу сигналу на протилежну (на 180°) в кожному другому полі і кожному третьому рядку розгортки. З виходу електронного комутатора ЕКЗ фазоинвертора через фільтр високочастотних предыскажений ФВП і ланцюг ПП, що переважну піднесе на ділянках передачі рядкових і кадрових синхроімпульсів, сигнал кольоровості подається на суматор С4 для складання з сигналом яскравості Е'у, до складу якого на суматорі СЗ заздалегідь введені імпульси, що гасять і синхронізуючі.

 

Мал. 5.7. Формування сигналу кольоровості:

а — передаване зображення; б — первинний сигнал Е'ц', в — первинний сигнал Ед, г — первинний сигнал Е'у д — сигнал яскравості Е'у; е — сигнал E'n_Y; же — сигнал eb-y

Мал. 5.8. Формування повного телевізійного сигналу за системою СЕКАМ:

а — сигнали 0'ц і 0'в; би — спотворення рівнів сигналів; у — амплітудне обмеження частотно-модульованих сигналів кольоровості; г — введення високочастотних предыскажений; д — форма повного телевізійного сигналу двох сусідніх рядків розгортки

 

 

В результаті високочастотних предыскажений розмах сигналів кольоровості стає залежним від частоти. Форма підданих високочастотним предыскажениям частотно-модульованих сигналів кольоровості для двох сусідніх рядків розгортки показана на мал. 5.8, р. Тут же видно освіта в результаті дії ланцюга ПП, вільної від тієї, що піднесе ділянки між рядками, призначеного для розміщення рядкового синхроімпульса.

Форма повного телевізійного сигналу в межах двох сусідніх рядків розгортки, що поступає з суматора С4 на модулятор передавача, показана на мал. 5.8, д. Вона є сходинками рівнів сигналу яскравості, на яких розміщені пакети предыскаженных що частотно-модульованих піднесуть.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)