АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Т е м а 4. Українська козацька держава (друга половина ХVІІ- друга половина ХVІІІ ст.)

Читайте также:
  1. II Съезд Советов, его основные решения. Первые шаги новой государственной власти в России (октябрь 1917 - первая половина 1918 гг.)
  2. Алекс и Дженнифер удивлённо смотрели друг на друга. Он думал, почему она так встречает его, а девочка - что он делает здесь.
  3. Афинская морская держава в V в. до н.э.
  4. Б) яка буде ситуація на ринку морозива, якщо держава встановить ціну
  5. В 90-хх страна – некогда великая держава – зажила в другом измерении. С приходом «демократических реформ» и новой экономической формации, и в мухаметовских краях изменилась жизнь.
  6. Венеция и Северная Италия. Первая половина XVI века
  7. Виберіть серед держав ту, що утворилася у 1449 р. і зазначте, яку політику щодо українських земель проводили її правителі у XVст., коли ця держава припинила своє існування.
  8. Виховання й шкільна освіта в державах Стародавньої Греції. Освіта епохи еллінізму
  9. Відповіді до теми № 5 «Українська національно-демократична революція 1917 – 1921 рр.»
  10. ВОСПРИЯТИЕ И ПОНИМАНИЕ ЛЮДЬМИ ДРУГ ДРУГА
  11. Второй этап Нового времени (первая половина ХХ в.): мировые войны и кризис индустриального общества
  12. ГАЛИЦЬКО-ВОЛИНСЬКА ДЕРЖАВА

Історіографія та джерельна база теми.

Становище в Україні після смерті Б.Хмельницького. Загострення суспільних протиріч. Гетьман І.Виговський. Порушення царським урядом умов Переяславської Ради та Березневих (Московських) статей. Гадяцький договір. Розрив союзу і війна з Москвою. Криза влади гетьмана І.Виговського. Початок Руїни.

Гетьман Ю.Хмельницький та його політика. Розкол України на Лівобережжя та Правобережжя. Чорна Рада. Гетьмани І.Брюховецький та П.Тетеря. Україна у політичних планах Росії, Речі Посполитої, Туреччини і Криму.

Андрусівське перемир’я між Росією і Річчю Посполитою. Розчленування України. Гетьман П.Дорошенко та його політика. Спустошення Правобережжя. Гетьмани Д.Многогрішний та І.Самойлович. Чигиринські походи 1677-1678 рр. та їх провал. Ліквідація гетьманства на Правобережжі. Бахчисарайська угода 1681 р. “Вічний мир” 1686 р. Закріплення поділу України між Росією і Річчю Посполитою. Церковна українська історіографія другої половини XVII ст.: „Хроніка” Феодосія Сафоновича та „Синопсис” Інокентія Гізеля.

Гетьман І.Мазепа. Зміцнення становища козацької старшини. Внутрішня політика уряду І.Мазепи. Соціальна структура населення. Розвиток сільського господарства. Цехове ремесло, промисли, торгівля, міста.

Україна і Північна війна. Посилення тиску царського уряду на Українську козацьку державу. Таємна дипломатія І.Мазепи. Союз І.Мазепи з Карлом ХІІ. Полтавська битва та її наслідки. П.Орлик та його конституція. Оцінка особи й діяльності гетьмана І. Мазепи в історіографії – М. Костомаров, Ф. Уманець, В. Антонович, М. Грушевський, І. Борщак.

Гетьман І.Скоропадський. Посилення російської влади в Україні. Утворення Першої Малоросійської колегії. Наказний гетьман П.Полуботок. Боротьба старшини за відновлення гетьманства. Гетьман Д.Апостол. Внутрішні реформи. Запровадження “Правління гетьманського уряду”.

Гетьман К.Розумовський. Спроби зміцнення автономії Української козацької держави. Глухівська петиція 1763 р.

Ліквідація російським урядом гетьманства. Друга Малоросійська колегія. Знищення полково-сотенного та судового устрою на Лівобережжі. “Грамота про вільність дворянства” і українська козацька старшина. Остаточна ліквідація української автономії. Введення загальноімперської системи правління. Закріпачення селянства. Розвиток феодальних відносин в Україні у другій половині XVII – XVIII ст. в історіографії: О. Лазаревський, Д. Міллер, В. М’якотін, В. Барвінський, М. Слабченко, М. Ткаченко, В. Борисенко, О. Гуржій, О. Путро.

Історичне значення Української козацької держави.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)