АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

XIV.2. Термодинаміка електрохімічних систем

Читайте также:
  1. A) к любой экономической системе
  2. A) прогрессивная система налогообложения.
  3. C) Систематическими
  4. CASE-технология создания информационных систем
  5. ERP и CRM система OpenERP
  6. HMI/SCADA – создание графического интерфейса в SCADА-системе Trace Mode 6 (часть 1).
  7. I СИСТЕМА, ИСТОЧНИКИ, ИСТОРИЧЕСКАЯ ТРАДИЦИЯ РИМСКОГО ПРАВА
  8. I. Основні риси політичної системи України
  9. I. ОСНОВНЫЕ ПОНЯТИЯ (ТЕРМИНЫ) ЭКОЛОГИИ. ЕЕ СИСТЕМНОСТЬ
  10. I. Суспільство як соціальна система.
  11. I. Формирование системы военной психологии в России.
  12. I.2. Система римского права

З двох напівелементів одержують найпростіший електрохімічний ланцюг (гальванічний елемент) (рис. 76). ЕРС гальванічного елемента складається з алгебраїчної суми стрибків потенціалу на межах всіх різнорідних фаз такої системи (М1│ Ел1; Ел1│Ел2; М2│Ел2; М1│М2).

Стрибок потенціалу на межі метал – розчин електроліту є наслідком переходу заряджених частинок через поверхню розділу фаз. При такому переході, окрім хімічної роботи, здійснюється і електрична робота. Відповідно стан зарядженої фази в розрахунку на 1 моль компонента і характеризується так званим електрохімічним потенціалом :

, (XIV.2.1)

де - звичайний хімічний потенціал і – того компоненту даної фази, zFФі – електрична енергія 1 моль заряджених частинок цього компонента в даній фазі, F – число Фарадея, тобто сумарний заряд 1 моль-екв. іонів, що несуть заряд z, Фі – різниця електричних потенціалів між точкою в середині фази і безкінечно віддаленою точкою у вакуумі, потенціал якої приймається рівним нулю.

Рівновага між зарядженими частинками і – того виду в двох фазах А і В наступає при рівновазі їх електрохімічних потенціалів . Звідки випливає, що при рівновазі

, (XIV.2.2)

де ψ – різниця потенціалів між точками в середині фаз А і В (y називають гальвані – потенціалом).

Стрибок потенціалу на межі метал – метал (міжфазний гальвані – потенціал) виникає внаслідок переважного переходу електронів з однієї металічної фази в іншу. Його прирівнюють величині контактної різниці потенціалів. Стрибок потенціалу між двома рідинами, що контактують, називається фазовим рідинним потенціалом, якщо розчинниками є дві рідини, що не змішуються. Якщо розчини відрізняються лише природою або концентрацією електроліту, то різниця потенціалів, що виникає, називається дифузійним потенціалом.

Різниця внутрішніх потенціалів між металом і розчином називається нернстівським потенціалом. Таким чином, різниця потенціалів електрохімічної системи, що розглядається, складається з стрибків потенціалу між двома металами, двох нернстівських потенціалів (на межі метал – розчин) і гальвані потенціалу розчин – розчин.

Треба відмітити, що контактна різниця потенціалів не завжди входить складовою частиною в ЕРС. Якщо обидва металевих електроди однакові, а обидва електроліти різні, то контактна різниця потенціалів рівна нулю. Нулю рівний і дифузійний потенціал у системах, в яких два металевих електроди знаходяться в контакті лише з одним розчином електроліту.

Якщо при протіканні процесів в електрохімічній системі відбуваються зміни лише на межі розділу метал – електроліт, то електрична енергія генерується лише за рахунок хімічних (точніше електрохімічних) перетворень і навпаки, при електролізі електрична енергія витрачається лише на вказані хімічні перетворення. Знайдемо кількісні зв’язки між електричними параметрами і величинами, що характеризують хімічний процес. Нехай в електрохімічній системі термодинамічно оборотньо при Т = const протікає процес:

bB + dD rR + gG,

то при цьому виконується робота, що рівна зміні енергії Гіббса, яка береться зі знаком “мінус”:

, (XIV.2.3)

де К – константа рівноваги реакції, що розглядається, а – активності учасників реакції.

Співвідношення електричної роботи і роботи хімічної реакції можна записати так:

, (XIV.2.4)

де Е – ЕРС гальванічного елемента. Порівнюючи рівняння (XIV.2.3) і (XIV.2.4), отримуємо

(XIV.2.5)

Для ідеальних розбавлених розчинів активності всіх учасників реакції можна замінити концентраціями, і тоді

(XIV.2.6)

Позначивши через Еº ЕРС елемента, що відноситься до стандартних умов, тобто при

ми отримаємо

(XIV.2.7)

Величина Еº називається стандартною ЕРС елемента. Тоді рівняння можна подати у вигляді:

, (XIV.2.8)

яке було виведене Нернстом для розрахунків електрорушійних сил елементів.

Рівняння (XIV.2.5) і (XIV.2.6) дозволяють обчислювати ЕРС гальванічного елемента за даними про константу рівноваги та активностями чи концентраціями всіх учасників реакції. Ці ж рівняння дозволяють обчислювати константу рівноваги за значеннями виміряної величини ЕРС.

Скористаємось рівнянням Гіббса-Гельмгольца і порівняємо його з (XIV.2.4)

(XIV.2.9)

Продиференціювавши (XIV.2.4) по Т, одержимо: (z i F від температури не залежать). Підставивши значення величини ΔG з (XIV.2.4) і знайдене значення в (XIV.2.9), одержимо:

, (XIV.2.10)

або

(XIV.2.11)

Рівняння (XIV.2.10) і (XIV.2.11) дозволяють легко і досить точно визначати величину ΔΗ (тепловий ефект хімічної реакції, що протікає в гальванічному елементі) за виміряною величиною ЕРС і похідною . Останню визначають шляхом вимірювання Е при різних температурах. Температурний коефіцієнт ЕРС може бути позитивним або негативним. У першому випадку ( >0) максимальна робота електричного струму перевищує зменшення ентальпії (-ΔΗ), і тому при роботі гальванічного елемента температура буде знижуватись. У другому випадку ( <0), навпаки, температура електрохімічної системи буде підвищуватись. Значення температурного коефіцієнта ЕРС використовується не лише для розрахунку теплового ефекту (ΔΗ) реакції, але і для зміни ентропії окисно – відновних реакцій:

. (XIV.2.12)

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)