АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Перелік посилань. Перелік посилань - елемент бібліографічного апарату, що містить бібліографічні описи використаних джерел і розміщується після висновків

Читайте также:
  1. Internet-джерела
  2. XV. 9. Хімічні джерела електричної енергії
  3. а) відношенню кількості елементарних подій, що сприяють події до кількості всіх
  4. А) Завдання і джерела ревізій основних засобів
  5. Бази даних, їх призначення та основні елементи.
  6. Валютні і фінансові елементи системи
  7. Види електромагнітних випромінювань, їх джерела, нормування та засоби захисту від їх негативного впливу
  8. Види та джерела фінансової підтримки інноваційної діяльності
  9. ВИМОГИ ДО ОФОРМЛЕННЯ СПИСКУ ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ
  10. Виникнення, джерела та основні періоди розвитку індуїзму
  11. Вібрація: її джерела, нормування та засоби захисту від її негативного впливу
  12. Відключення котушки індуктивності від джерела постійної напруги

Бібліографічний опис складають безпосередньо за друкованим твором або виписують з каталогів і бібліографічних покажчиків повністю, без пропусків будь-яких елементів, скорочення назв.

Перелік посилань слід розміщувати у порядку їх появи у тексті або за алфавітом (починаючи з нормативно-правової бази).

Основна вимога до укладання переліку посилань - однотипне оформлення й дотримання чинного міждержавного стандарту ДСТУ7.1:2006 «Система стандартів з інформації, бібліотечної та видавничої справи. Бібліографічний запис, бібліографічний опис. Загальні вимоги та правила складання».

Порядкові номери описів першоджерел у переліку є номерами посилань на джерела в основному тексті роботи.

Усі джерела в переліку посилань подаються мовою оригіналу.

Бібліографічні описи. Об’єктом бібліографічного опису є книга, брошура, однотомне чи багатотомне видання, а також окремий том (випуск) багатотомного чи серійного видання, нормативно-технічний чи технічний документ (стандарт, технічні умови, техніко-економічні нормативи і норми, патентні документи, промислові каталоги, прейскуранти на матеріали, обладнання та вироби), депонована наукова робота, неопублікований документ (звіт про науково-дослідну роботу, неопублікований переклад, дисертація тощо).

За правилами стандарту для розрізнення граматичної і приписаної пунктуації (тобто розділових знаків між зонами бібліографічного опису та їх елементами) застосовують проміжок в один друкований знак до і після приписаного знака. Виняток становлять:крапка і кома–проміжки ставлять тільки після них,а також квадратні і круглі дужки, які виділяються проміжкам лише ззовні.

Перші слова відомостей, що відносяться до зони назви та відомостей про відповідальність, записуються з малої літери, якщо вони не є власними назвами, першими словами назви чи цитатами. Винятком є загальне позначення матеріалу та будь-які назви у всіх зонах опису.

З великої літери розпочинається кожна зона опису, яка виділяється крапкою й тире. Перед елементами всередині зони зазначається відповідний їм приписаний знак. У разі повторення окремих елементів він також повторюється, за винятком знака «навскісна лінія», який застосовується в аналітичному описі. В кінці бібліографічного опису ставиться крапка.

Згідно ДСТУ ГОСТ 7.1:2006 наступні елементи бібліографічного опису є обов’язковими:

– перші відомості про відповідальність в усіх зонах (зоні назви та відомостей про відповідальність, зоні видання,серії);

– додаткові відомості про видання;

– ім’я видавця, розповсюджувача тощо;

– основна назва серії та підсерії;

– окремі примітки в описі певних видів документів (в опис і електронних ресурсів–примітки про джерело основної назви).

Джерелом інформації для складання бібліографічного опису є документ в цілому. Головним джерелом інформації є елемент документа,який уміщує основні вихідні відомості – титульний аркуш, титульний екран, етикетка, наклейка тощо.

За міжнародною практикою бібліографічних записів, у заголовках творів одного, двох і трьох авторів зазначається ім’я першої особи без слів «та ін.». Причому, воно обов’язково повторюється у зоні відповідальності за видання у точності до форми запису на титульному аркуші. Бібліографічний опис повинен відображати повну інформацію про авторів і вказувати на ступінь їхньої відповідальності за документ.

Схема бібліографічного опису книги одного автора

Заголовок (Прізвище та Ініціали автора). Назва (книги) = Паралельна назва :відомості, що відносяться до назви/ відомості про відповідальність (Ініціали та Прізвище автора (порядок написання Ініціалів та Прізвища автора – у залежності від розташування на титульному аркуші); Ініціали та Прізвище укладачів; редакторів; перекладачів; Назви установ, що брали участь у створенні документу). – Відомості про перевидання. – Місце (місто) видання:Видавництво, рік видання. – Кількість сторінок.

Приклад:

Коренівський Д. Г. Дестабілізуючий ефект параметричного білого шуму в неперервних та дискретних динамічних системах:навч. посібн. / Д. Г.Коренівський— К.: Ін-т математики, 2006. — 111 с.

Схема бібліографічного опису книги двох –трьох авторів

Заголовок (Прізвище та Ініціали першого автора). Назва (книги) :відомості, що відносяться до назви/відомості про відповідальність (Ініціали та Прізвище першого, другого авторів і т.д.; Ініціали та Прізвище укладачів; редакторів; перекладачів; Назви установ, що брали участь у створенні документу). –Відомості про перевидання. – Місце (місто) видання: Видавництво, рік видання. – Кількість сторінок.

Приклад:

 

Акофф Р. Л. Идеализированное проектирование: как предотвратить завтрашнего кризиса сегодня. Создание будущого организации / Р. Л Акофф., Д. Магидсон, Г. Д. Эддисон; пер. с англ. Ф. П. Тарасенко. — Днепропетровск: Баланс Бизнес Букс, 2007. —265 с.

 

Схема бібліографічного опису книги п’ятиабо більше авторів

Назва (книги): відомості, що відносяться до назви / відомості про відповідальність (Ініціали та Прізвище першого, другого, третього авторів) [та ін.]; (Ініціали та Прізвище укладачів; редакторів; Назви установ, що брали участь у створенні документу). – Відомості про перевидання. – Місце (місто) видання: Видавництво, ріквидання. – Кількість сторінок.

Приклади:

 

Данюк В. М. Менеджмент персоналу: навч. посіб. / В. М. Данюк, В. М. Петюх,О. Цимбалюк та ін.; за заг. ред. В. М. Данюка, В. М. Петюха. — К.:КНЕУ, 2004. — 398 с.

 

Схема бібліографічного опису книги без автора (з укладачами та(або) редакторами)

Назва (книги) :відомості, що відносяться до назви / відомості про відповідальність (Назви установ, що брали участь у створенні документу; Ініціали та Прізвище укладачів; редакторів). – Відомості про перевидання. – Місце (місто) видання: Видавництво, рік видання. – Кількість сторінок.

Приклад:

Історія Свято-Михайлівського Золотоверхого монастиря / [авт. тексту В. Клос]. — К.: Грані-Т, 2007. — 119 с.

 

Схема бібліографічного опису книги багатомного видання

Заголовок (Прізвище та Ініціали автора). Назва (багатотомника) :відомості, що відносяться до назви / відомості про відповідальність (Ініціали та Прізвище автора(ів); Ініціали та Прізвище укладачів; редакторів; Назви установ, що брали участь у створенні документу). – Місце (місто) видання:Видавництво, ріквидання. – Номер тому: Назва тому. – Кількість сторінок.

Приклад:

Межгосударственные стандарты: каталог в 6 т. / [сост. Ковалева И. В., Рубцова Е. Ю.; ред. Иванов В. Л.]. — Львов: НТЦ "Леонорм-Стандарт", 2005 — (Серия "Нормативная база предприятия"). Т. 1. — 2005. — 277 с.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)