АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Складання і заливка форм

Читайте также:
  1. VІ Вимоги до складання та оформлення документації про проходження ВИРОБНИЧОЇ практики
  2. ВИБІР ТЕМИ І СКЛАДАННЯ ЗМІСТУ РОБОТИ
  3. ВИХІДНІ ДАНІ ДО ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ З НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ «ПРАКТИКУМ ЗІ СКЛАДАННЯ ПРОЦЕСУАЛЬНИХ ДОКУМЕНТІВ У КРИМІНАЛЬНИХ СПРАВАХ»
  4. Заливка и оконтуривание выделенной области
  5. Заливка металла и выбивка форм, контроль качества отливок
  6. Зразок заяви студента про звільнення від складання семестрового екзамену
  7. І.9 Складання використаних джерел інформації
  8. Обводка и заливка выделенной области
  9. Основні засади складання фінансової звітності
  10. Порядок складання звітних документів
  11. Порядок складання місячної звітності
  12. Порядок складання попередніх списків виборців для звичайних виборчих дільниць

Збирання і заливка форм здійснюється на ливарному конвеєрі.

З формувальної машини пневмопід’ємником знімається півформа низу і кантується на спеціальній траверсі до встановлення на ливарний конвеєр. Тут проводиться обробка нижньої півформи і простановка стрижнів. Правильність установки стрижнів контролюється спеціальними шаблонами.

Потім до ливарного конвеєра подається пневмопід’ємником верхня півформа. Штирі встановлюються у втулки верхньої півформи. І вона підводиться

30
до нижньої півформи зверху. При поєднанні штирів з втулками нижньої півформи проводиться опускання верхньої півформи. Таким чином здійснюється спаровування півформ.

Складена форма подається до ділянки заливки. Заливка форми здійснюється із конічного поворотного ковша місткістю 3 т при температурі 1590-16100С.

Під час заливки на верхню півформу діє підйомна сила. Для визначення заходів щодо попередження підйому верхньої півформи при заливці розрахуємо підйомну силу Р і масу вантажу G ван..

Р= ∑F · Нр · γ ме+∑ Vст · ме- γ ст..),
де ∑F - сумарна площина горизонтальних проекцій виливків на площину

роз’єму, м2

Нр - металостатичний напір, м
∑ Vст - сумарний об’єм стрижній в формі, м3

Визначимо F виливка, поділив проекцію на прості геометричні фігури:
F= F1-F2=(0,196 · 0,295)-(3,14 · 0,0352) = 0,06-0,004=0,056 м2

∑ F= 6 · 0,056 = 0,336 м2

Р=0,336 · 0,2 · 7200 + 0,0102 · (7200-1800)= 483,8+55,1=538,9 кг
Gван.=(1,3…1,5)Р - (Gвоп + Gвсум),
где Gвоп - маса верхньої опоки, кг

Gвсум - маса формувальної суміші в верхній півформі, кг
Тоді Gван.=1,4 · 538,9-(85+160)=754,5-245=509,5 кг
Таким чином, необхідно форму навантажувати.

Залиті форми охолоджуються на ливарному конвеєрі протягом 30-35 хв і поступають на вибивання.


16 Вибивання, обрубування і очищення виливків

 

Процес вибивання виливка з ливарної форми полягає в тому, що виливок, який затверднув і охолов до заданої температури, витягуються з опоки. Виливки із сталі, як правило, вибиваються при температурі 500-6000С.

31
Вибивання литва проводиться на інерційних вибивних решітках. При вібрації ком формувальної суміші руйнується разом з виливками, з опоки потрапляє на робоче полотно решітки, де здійснюється розділення формувальної суміші і виливка. Відпрацьована формувальна суміш, просіваючись крізь решітку, потрапляє на стрічковий конвеєр, по якому поступає в сумішоприготувальне відділення для подальшої переробки, а виливки по склизу скачуються на пластинчатий конвеєр. Технічна характеристика вибивної решітки моделі 31211 наведена в таблиці 16.1 [5].

 

Таблиця 16.1- Технічна характеристика вибивної решітки моделі 31211

Вантажопідємність, т Розміри робочого полотна решітки, мм Розміри полотна, мм Тривалість вибивання, хв   Габарити, мм   Маса, т
  1250х1000 170х60   1600х1270х675 1,1

 

Виливки з вибивної решітки скачуються на склиз, а з нього – на пластинчатий конвеєр. По пластинчатому конвеєру виливки прямують в галтовочний барабан.
При обертанні галтовочного барабана виливки ударяються, при цьому відбивається ливникова система і вибиваються стрижні. Технічна характеристика галтовочного барабана моделі 41212 наведена в таблиці 16.2 [6].

 

Таблиця 16.2- Технічна характеристика барабана очисного галтовочного

моделі 41212

 

Витрата електро-енергії, кВт/год Найбільша маса виливків, що очищається, кг Продуктивність, т/год   Найбільша об'ємна діагональ виливка, що очищається, мм   Об'єм повітря, що відводиться, м3/год   Габарити, мм   Маса, т
          2440х7640х2570 15,46

 

32
Для очищення поверхні виливки від залишків формувальної суміші, стрижнів і пригару, застосовується дробеметне очищення, яке здійснюється струменем чавунного дробу, що викидається на поверхню виливка. Очищення здійснюється в барабані періодичної дії моделі 42233, технічна характеристика якого наведена в таблиці 16.3 [5].

Задирки і перекоси, що залишилися на поверхні, та залишки ливникової системи обрубуються пневматичними ручними рубильними молотками. Поверхня виливка зачищається на стаціонарних обдирочно-шліфувальних верстатах. При необхідності проводиться підгонка виливки за шаблонами. Технічна характеристика обдирно-шліфувального верстата моделі 3М636 наведена в таблиці 16.4[6].

 

Таблиця 16.3- Технічна характеристика барабана дробеметного

періодичної дії моделі 42233

Тип подвижного череня Об'єм завантаження, м3   Маса завантаження, кг Найбільша маса виливків, що очищається, мм Найбільша об'ємна діагональ виливків, що очищається, мм Продуктивність по чавуну, т/год   Габарит, мм   Потужність, кВТ Маса, т
Ме-талевий 0,3       2,0-5,2 5000х4500х5000 36,4 17,0

 

Таблиця 16.4- Технічна характеристика обдирно-шліфувального верстата
моделі 3М636

  Розміри кола, мм   Зернистість Частота обертання шпінделя, об/хв Потужність електродвигуна, кВт
ПП 600х75х305 80-125   7,5

Після закінчення всіх фінішних операцій виливки піддаються контрольному прийманню.

 

33
17 Термічна обробка виливка

При охолоджуванні і твердінні сталеві виливки мають грубозернисту структуру. Такі виливки володіють невисокими властивостями. Для подрібнення структури зерна і зняття усадкових напружень сталеві виливки підлягають термічній обробці.

Оскільки виливки виготовляється із сталі марки 20Л ГОСТ 977-88, то вживаний вид термообробки – нормалізація з відпуском. При такому виді термообробки підвищуються також пластичні властивості і ударна в'язкість сталі.

Режим термообробки наступний – нагрів до температури 910-9300С за 1,0-1,5 год, витримка 4-5 год, охолоджування до температури відпуску 670-6900С, витримка 1,5-2,0 год і подальше охолоджування на повітрі.

Термічна обробка проводиться в прохолодних механізованих штовхальних печах безперервної дії.

Перед піччю литво укладається в спеціальні піддони і штовхачем подається в піч. Виливки вкладаються в піддони на висоту не більше трьох рядів, щоб забезпечити рівномірний нагрів. Завантаження піддонів в піч проводиться через певні інтервали часу, які забезпечують знаходження виливки у відповідній зоні печі необхідного рівня.

 

4. КОНТРОЛЬ ЯКОСТІ ВИЛИВКІВ

Завершальною операцією при виготовленні виливка є контроль якості. Перелік контрольованих параметрів якості виливка, об'єми і періодичність контролю обмовляються в нормативно-технічній документації, державних і галузевих стандартах, технічних умовах, кресленнях на виливках і інших документах, обумовлених в контрактах.

До основних контрольованих параметрів якості литва можна віднести розмірну точність, зовнішній вигляд і якість поверхні, хімічний склад, механічні властивості і мікроструктуру.

34
Геометричні розміри виливка контролюється вимірювальним інструментом: лінійкою, штангенциркулем, рейсмусом, циркулем і ін. або спеціальними шаблонами. Отримані геометричні розміри виливки порівнюються з креслярськими.

Зовнішній вигляд виливка на наявність поверхневих дефектів, якість поверхні контролюється візуально.

Хімічний склад виливків визначається по відлитих зразках або із стружки з тіла виливків або ливникової системи. Визначення хімічного складу здійснюється методом хімічного або спектрального аналізу. Контролю підлягає кожна плавка.

Механічні властивості контролюються по спеціально виготовлених зразках. Твердість визначають на тілі виливків і в деяких випадках на зразках, вирізаних з виливків.

Мікроструктуру виливка проводять з метою визначення структури зерна, якості проведеної термічної обробки, забрудненості металу неметалічними включеннями. Оцінюють мікроструктуру під мікроскопом на виготовлених шліфах.

Виливки, які відповідають встановленим параметрам якості, признаються придатними і відвантажуються споживачам.

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)