АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Довкілля (екологічне управління)

Читайте также:
  1. Академія прокуратури України при Генеральній прокуратурі України (на правах управління).
  2. Взаємодія країн у справі збереження та відновлення довкілля.
  3. Визначення якості та обсягу забруднень довкілля.
  4. Законодавство про довкілля (земельне, водне, про надра тощо)
  5. Законодавство про довкілля (земельне, водне, про надра тощо)
  6. Законодавство про довкілля (земельне, водне, про надра тощо)
  7. Законодавство про довкілля (земельне, водне, про надра тощо)
  8. Законодавство про довкілля (земельне, водне, про надра тощо)

Завдання

1. Виробнича діяльність фірми “Кронус” (засновник громадянин Германії), що займається вирощуванням поголів’я свиней на придбаних виробничих площах, здійснюється без застосування очисних споруд, що призводить до подальшого забруднення ґрунтів. Райдержадміністрація звернулася до власника фірми з вимогою призупинити роботу до приведення у відповідність до екологічних нормативів системи видалення техногенних стоків. Однак керівництво фірми вказану вимогу проігнорувало. Громадський інспектор з охорони довкілля, який неодноразово спільно з працівниками органів Міністерства охорони навколишнього природного середовища проводив рейди та перевірки, склав протокол про адміністративне правопорушення на підставі виявлення порушень природоохоронного законодавства, а Райдержадміністрація звернулася до суду.

Вирішіть справу. Вкажіть коло прав та обов’язків громадських інспекторів з охорони довкілля.

2. Подружжя Н. отримали у приватну власність для будівництва житлового будинку земельну ділянку, яка входила до території колишнього аеродрому. Через деякий час голова сім’ї захворів на онкологічну хворобу. Інші неповнолітні члени родини також почали скаржитися на головний біль та запаморочення. Подружжя Н. неодноразово зверталося за інформацією щодо стану довкілля до головного державного санітарного лікаря міста, однак він пояснив, що надання таких відомостей не входить до його компетенції, і порекомендував звернутися до місцевих органів охорони навколишнього природного середовища або до міського відділу земельних ресурсів. Нарешті подружжя звернулося до міської громадської організації “Врятуємо світ”, яка провела громадську експертизу. За її результатами було встановлено, що земельна ділянка містить значну кількість мінеральних добрив і отрутохімікатів. Подружжя Н. подало позов до суду на дії міської ради, яка надала їм у власність зазначену земельну ділянку.

Вирішити справу. Які підстави та наслідки громадської екологічної експертизи? Визначте підстави та порядок надання інформації про стан навколишнього природного середовища.

3. Працівники будівельної фірми “Індстрой” систематично без відповідного дозволу здійснювали скидання будівельного сміття на території національного природного парку, що призвело до пошкодження родючого шару ґрунту площею близько 0,5 га, а також до припинення росту 71 дерева. Посадові особи Міністерства охорони навколишнього природного середовища тимчасово зупинили діяльність підприємства як такої, що провадиться з порушенням норм, правил і нормативів з охорони навколишнього природного середовища та екологічної безпеки. Представник Державної служби заповідної справи звернувся з позовом до суду.

Вирішіть справу. Визначте компетенцію посадових осіб Міністерства охорони навколишнього природного середовища. Які повноваження належать Державній службі заповідної справи?

4. При перевірці діяльності “Машбудпроекта” представником територіальної інспекції з використання та охорони вод було встановлено, що зазначене підприємство систематично здійснює скидання неочищених стічних вод до розташованої поруч водойми. Робітники підприємства пояснили, що діяли за наказом керівництва з метою отримання прибутку від економії коштів на очищення стічних вод. Представник територіальної інспекції з використання та охорони вод подав позов до суду.

Вирішіть справу. Охарактеризуйте повноваження Державного комітету України по водному господарству та його територіальних органів.

5. Представники обласного державного управління охорони навколишнього природного середовища подали позов до суду у зв’язку з тим, що проект будівництва нової будівлі олійноекстракційного заводу не пройшов державної екологічної експертизи і не може бути реалізованим. Паралельно було надіслано подання до банку щодо зупинення фінансування будівництва. У суді представники олійноекстракційного заводу обґрунтовували свою позицію тим, що вони мають позитивний висновок громадської екологічної експертизи, згідно з яким їх об’єкт не є екологонебезпечним.

Визначте підстави проведення та наслідки громадської екологічної експертизи. Які наслідки передбачені законодавством у випадку ухилення від проведення державної екологічної експертизи? Чи має право відповідний орган охорони навколишнього природного середовища зупиняти фінансування об’єк-тів, які не пройшли державну екологічну експертизу?

 

 

Т е м а 4. Екологічні права та обов’язки


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)