АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ОСОБЛИВА ЧАСТИНА. Земля як об’єкт правової охорони та використання

Читайте также:
  1. F 1. Імперіалізм — особлива стадія капіталізму
  2. Б) Змістовна частина тестових завдань.
  3. Вступ Основна частина Висновки ПИТАННЯ-
  4. Графічна частина
  5. Графічна частина
  6. Графічна частина курсового коректу
  7. ГРАФІЧНА ЧАСТИНА ПРОЕКТУ
  8. Графічна частина.
  9. Графічна частина:_____________________________________________________
  10. Допит потерпілого проводиться з дотриманням правил, передбачених частинами другою, третьою, п'ятою - чотирнадцятою статті 352 цього Кодексу.
  11. ДОХОДНА ЧАСТИНА БЮДЖЕТУ ЗМІЇВСЬКОГО РАЙОНУ
  12. ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНА ЧАСТИНА

Земля як об’єкт правової охорони та використання. Правове регулювання у сфері охорони земель. Правове регулювання використання земель. Еколого-правове забезпечення використання земель. Особливості використання окремих категорій земель. Відтворення та підвищення родючості ґрунтів, підвищення продуктивності земель лісогосподарського призначення, забезпечення особливого режиму використання земель природоохоронного, оздоровчого, рекреаційного та історико-культурного призначення. Особливості охорони земель від забруднення небезпечними речовинами. Юридична відповідальність за порушення законодавства про охорону та використання земель.

Загальна характеристика права користування водами: поняття, принципи, об’єкти, суб’єкти тощо. Види права водокористування: постійне і тимчасове, відокремлене і сумісне, загальне і спеціальне, цільові види водокористування. Право користування водними об’єктами на умовах оренди. Підстави і порядок виникнення права водокористування. Права та обов’язки водокористувачів. Правові заходи охорони вод. Підстави і порядок припинення права водокористування. Спори з питань використання та охорони вод і відтворення водних ресурсів. Відповідальність за порушення законодавства про використання і охорону вод та відтворення водних ресурсів.

Загальна характеристика права користування надрами: поняття, суб’єкти, об’єкти та види права надрокористування. Підстави виникнення, зміни та припинення права користування надрами. Права та обов’язки користувачів надр, захист їх прав. Відповідальність за порушення законодавства про надра.

Рослинний світ як об’єкт екологічних правовідносин. Природні рослинні ресурси загальнодержавного та місцевого значення. Загальне та спеціальне користування природними рослинними ресурсами. Види спеціального користування природними рослинними ресурсами. Правова охорона рослинного світу: Червона книга України; Зелена книга України; інтродукція, акліматизація, селекція рослин; створення ботанічних колекцій. Об’єкти, суб’єкти та види права лісокористування. Права та обов’язки лісокористувачів. Правове регулювання використання лісових ресурсів; побічні лісові користування; використання корисних властивостей лісів для культурно-оздо-
ровчих, рекреаційних, спортивних, туристичних, навчально-виховних цілей, потреб мисливського господарства, проведення науково-дослідницьких робіт. Правові засади щодо відтворення, охорони та захисту лісів. Особливості юридичної відповідальності за порушення законодавства про рослинний світ та лісового законодавства.

Загальна характеристика права користування тваринним світом: поняття, об’єкти, суб’єкти та види права користування тваринним світом. Загальні підстави і порядок виникнення права користування тваринним світом. Права та обов’язки користувачів тваринного світу. Підстави і порядок припинення права користування тваринним світом. Правові підстави та межі загального користування тваринним світом. Правові засади спеціального використання тваринного світу. Правове регулювання полювання та мисливського господарства, рибальства: їх поняття та види. Правові основи використання диких тварин у наукових, культурно-освітніх, виховних, естетичних і комерційних цілях. Юридична відповідальність за порушення законодавства про охорону, використання і відтворення тваринного світу. Особливості майнової відповідальності за шкоду, заподіяну незаконним добуванням об’єктів тваринного світу.

Поняття та особливості атмосферного повітря як об’єк-
та екологічного права. Заходи щодо охорони атмосферного повітря. Правове регулювання стандартизації і нормування у галузі охорони атмосферного повітря. Нормативи та стандарти у галузі охорони атмосферного повітря. Дозволи на викиди та їх юридична природа. Правові заходи попередження забруднення атмосферного повітря. Відповідальність за порушення законодавства у галузі охорони атмосферного повітря. Особливості відшкодування шкоди, завданої порушенням атмосферо-охоронного законодавства.

Загальна характеристика екологічної мережі України: об’єкти, правове забезпечення їх формування. Особливості використання та охорони об’єктів природно-заповідного фонду, їх класифікація. Правова характеристика природних територій та об’єктів; штучно створених територій та об’єктів; земельних ділянок, на яких зростають природні рослинні групи, занесені до Зеленої книги України; територій, які є місцями перебування чи зростання видів тваринного і рослинного світу, занесених до Червоної книги України. Поняття та види лікувально-рекреаційних зон як важливих складових екологічної мережі України. Юридичні ознаки курортів. Підстави для оголошення території лікувально-оздоровчою та рекреаційною зоною. Спеціальне використання курортних, лікувально-оздоровчих та рекреаційних зон. Правова охорона курортних, лікувально-оздоровчих та рекреаційних зон, її поняття та форми. Правовий режим зон санітарної охорони. Юридична відповідальність за порушення екологічного законодавства щодо охорони особливо-охоронювальних територій і зон.

Загальна характеристика законодавства України про надзвичайні екологічні ситуації (НЕС). Поняття НЕС, їх класифікації. Причини їх походження. Поняття зон НЕС, їх юридичне значення. Підстави, порядок оголошення окремої місцевості зоною НЕС та її правовий режим. Правове забезпечення запобігання і ліквідації НЕС. Захист населення та територій у разі загрози та виникнення НЕС.

Загальна характеристика правового регулювання поводження з відходами: поняття, ознаки та правова класифікація відходів. Основні етапи правового режиму поводження з відходами. Умови, вимоги і правила щодо екологічно безпечного поводження з відходами. Поняття радіоактивних відходів. Правовий режим поводження з ними. Особливості правового режиму транспортування цих відходів. Відповідальність за порушення законодавства щодо поводження з відходами.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)