АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Формування українського козацтва

Читайте также:
  1. III. Формування теми, мети і завдань уроку.
  2. Аналіз формування власних надходжень спеціального фонду бюджетних установ
  3. Виникнення та формування держави
  4. Власний капітіл банку,його структура,джерела формування,функції
  5. ВПЛИВ ЗМІ НА ФОРМУВАННЯ ЦІННІСНИХ ОРІЄНТАЦІЙ ОСОБИСТОСТІ
  6. Вплив зовнішньої торгівлі на умови формування економічної рівноваги: метод “ витрати-випуск”, метод “вилучення-ін’єкції”.
  7. Вплив міжнародного права на формування інформаційного права України
  8. Вплив релігійно – філософських уявлень на формування художньої культури Китаю.
  9. Глава 3. Інформування, консультування та попередні рішення з питань державної митної справи
  10. Глава 6. Оповіщення та інформування суб’єктів забезпечення цивільного захисту
  11. Глобалізація – це всезагальний процес формування єдиного всесвітнього господарства.
  12. Головні напрями реформування політичної системи

Особливості фізичного та психофізичного

Виховання козаків Запорізької Січі

 

Реферативна робота

з курсу «Вступ до спеціальності»

студента 2- Д курсу

спеціальності 5.01010201

«Початкова освіта»

Луцюка Олександра

 

Науковий консультант

С. С. Марчук

 

Луцьк–2014

Зміст

Вступ…………………………………………………………………………… 3

1. Формування українського козацтва…………………………………………4-5

2. Виховання фізичної і психофізичної культури козаків……………………..5

2.1. Особливості фізичного виховання українців……………………………..6-9

2.2. Система військово-фізичної підготовки на Запорізькій Січі……………..10

2.3 Січові, козацькі школи……………………………………………………….13

3.Козацький патріотизм – стимул до державотворчого і незалежного життя..15

Висновки………………………………………………………………………...16

Список використаної літератури………………………………………………17

Додатки……………………………………………………………………….18-20

 

Вступ

У період гострої боротьби України за свою незалежність, самобутність культури, індивідуальності українців як нації, особливо актуально звучить тема «Особливості фізичного та психофізичного виховання козаків Запорізької Січі». Дослідження витоків, становлення і розвитку національної системи виховання, вітчизняної педагогіки є першорядною проблемою, від розв’язання якої залежить вихід незалежної Української держави на сучасний рівень світових стандартів у галузі освіти і виховання.

Саме козацьке виховання на Січі формувало в підростаючих поколіннях українців синівську вірність рідній землі, Батьківщині – незалежній Україні. Це народна виховна мудрість, що своєю головною метою ставила формування в сім’ї, школі і громадському житті козака-лицаря, мужнього громадянина з яскраво вираженою українською національною свідомістю і самосвідомістю.

Мета реферативної роботи – з’ясувати, у чому полягає культурно-історичний феномен фізичного та психофізичного виховання козаків Запорізької Січі.

Завдання роботи – вивчити і проаналізувати особливості фізичного та психофізичного виховання козаків; охарактеризувати їх вміння та навички; дослідити значення козацького виховання на формування патріотизму сучасних поколінь.

Структура реферату складається зі вступу, висвітлення 3 розділів, висновків, списку використаної літератури та додатків. Бібліографія включає 18 найменувань. Робота викладена на 19 сторінках друкованого тексту і 3 сторінках додатків.

 

Формування українського козацтва

У 1489 році у «Хроніці» польського історика Мартина Бєльського вперше згадується про козаків. Слово "козак" у перекладі з тюркської мови означає "вільна людина". Внаслідок боротьби українського народу проти татар і турків, польських загарбників, а також втеч селян і міської бідноти від феодального, національного і релігійного ґніту місцевої верхівки та польських і литовських магнатів, виникло вільне озброєне населення – козацтво, яке оселилося на славній Запорозькій Січі, на легендарному острові Хортиця, за порогами Дніпра – Славути.

Перші козацькі ватаги складалися з людей різного походження, різних станів і, навіть, різних народів. Проте боротьбу з поневолювачами вони вели із завзяттям і ненавистю, готові були на найсміливіші походи, не шкодуючи свого труду й крові, та цим здобували собі славу і любов усього громадянства.

Та це буйне, нестримне козацтво легко могло піти на бездоріжжя та пропасти в нетрях анархії. Але знайшлися талановиті ідейні поводирі, такі як Дмитро Вишневецький (додаток 1), Петро Сагайдачний (додаток 2), Михайло Дорошенко (додаток 3), що зуміли опанувати небезпечну течію й перетворити козацькі ватаги на правильне, дисципліноване військо.

Вже з перших років свого існування Запорізька Січ майже безперервно вела важку збройну боротьбу із загарбниками.

У національній свідомості українців поняття Запорозької Січі зливається в єдиний духовний комплекс, подвижництво минулих поколінь. Запорозьке козацтво – гордість української нації, найвищий її зліт у своєму віковічному розвитку. Його ідейно-моральний потенціал – це ядро козацької духовності, яка є невичерпною скарбницею громадянського загартування підростаючих поколінь.

Очевидець того славного періоду української історії Г. Боплан писав, що, відстоюючи політичну свободу, православну віру, славні українські козаки кожний клаптик своєї землі поливали кров'ю й щедро засівали своїми кістками, водночас створюючи таких богатирів-героїв, які викликали в сучасників неабиякий подив. Повстання під керівництвом Богдана Хмельницького (додаток 4) ще більш прославило запорозьких козаків. Вони опанували всю Наддніпрянщину, завели тут свій соціальний і військовий лад - стали творцями нової української держави. Кожен вважав за честь належати до "козацької нації". Запорозьке козацтво - гордість української нації, найвищий злет у її віковічному розвитку. Запорозький козак і воїн, запорозький козак і лицар - це такі поняття, які ніколи не відділялись одне від одного, якщо говорили про козака, то розуміли, що він безперечно воїн, якщо мали на увазі січовика, то розуміли, що він безперечно "лицар". "У нас над усе честь і слава, військова справа, щоб і себе на сміх не дати, і ворогів під ноги топтати", – говорили козаки.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)