АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Загальні положення. З М І С Т Загальні положення 3-4 Підготовка до проведення перевірок 4-5 Методика проведення перевірок

Читайте также:
  1. I. Мета, завдання та загальні вимоги до виконання курсової роботи
  2. Агальні положення щодо переходу на казначейське обслуговування місцевих бюджетів
  3. Аналіз фінансового положення компанії
  4. Апаратура, загальні вказівки по виконанню процедур
  5. Апаратура, загальні вказівки по виконанню процедур
  6. Визначте місце козацької держави у міжнародних відносинах та основні положення її дипломатичної діяльності.
  7. Вихідні положення
  8. Глава 1. Загальні положення
  9. Глава 1. Основні положення
  10. Глава 27. Загальні положення щодо умов та порядку переміщення і пропуску товарів, транспортних засобів комерційного призначення через митний кордон України
  11. Глава 39. Загальні положення щодо митного оформлення
  12. Глава 41. Загальні положення щодо митних платежів

З М І С Т

  Загальні положення 3-4
  Підготовка до проведення перевірок 4-5
  Методика проведення перевірок  
3.1 Додержання порядку порушення адміністративного провадження  
3.2 Додержання підвідомчості, місця, строків розгляду справ та притягнення до адміністративної відповідальності 6-7
3.3 Додержання гарантованих законом прав громадян під час розгляду справ про адміністративні правопорушення  
3.4 Перевірка законності та обґрунтованості постанов у справах про адміністративні правопорушення, у т.ч. про передачу матеріалів про адміністративні правопорушення на розгляд громадської організації, трудового колективу 8-9
3.5 Законність застосування заходів забезпечення провадження  
3.5.1 Особливості перевірок законності доставляння порушника 10-11
3.5.2 Перевірка законності адміністративного затримання порушника 11-14
3.5.3 Перевірка законності особистого огляду, вилучення речей та документів, тимчасового вилучення посвідчення водія, талона про проходження державного технічного огляду або ліцензійної картки на транспортний засіб, тимчасового затримання транспортних засобів 14-16
3.6 Перевірка законності виконання постанов про накладення адміністративних стягнень  
3.6.1 Особливості виконання постанов про накладення адміністративних стягнень у виді попередження, штрафу 16-17
3.6.2 Особливості проведення перевірок виконання громадських робіт 17-19
3.6.3 Особливості проведення перевірок виконання стягнення у виді адміністративного арешту 19-20
3.7 Особливості перевірок постанов судів у справах про адміністративні правопорушення 19-20
3.8 Додержання законності під час розгляду звернень громадян  
4. Реагування на виявлені порушення 21-22

 

Загальні положення

Відповідно до ст. 3 Конституції України людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави.

Статтею 7 КУпАП передбачено, що ніхто не може бути підданий заходу впливу в зв'язку з адміністративним правопорушенням інакше як на підставах і в порядку, встановлених законом. Провадження в справах про адміністративні правопорушення здійснюється на основі суворого додержання законності. Застосування уповноваженими на те органами і посадовими особами заходів адміністративного впливу провадиться в межах їх компетенції, у точній відповідності з законом.

У зв’язку з цим, метою даних методичних рекомендацій є підвищення ефективності правозахисної діяльності з питань захисту прав громадян та інтересів держави при застосуванні законодавства про адміністративні правопорушення при притягненні громадян та посадових осіб до відповідальності, реагування прокурорами на виявлені порушення, встановлення та усунення причин і умов, що їм сприяють, поновлення конституційних прав і законних інтересів громадян.

Визначення у методичних рекомендаціях єдиного підходу до організації та здійснення захисту прав громадян та інтересів держави на вказаному напрямку зумовлено внесенням суттєвих змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, згідно з якими посилено повноваження окремих контролюючих та правоохоронних органів під час здійснення провадження у справах про адміністративні правопорушення, встановлено десятиденний строк для внесення протестів на незаконні постанови у справах про адміністративні правопорушення, доповнено додатковими видами адмінстягнень тощо.

Реалізація наданих законодавством органам прокуратури повноважень втілюється, насамперед, через призму наглядових перевірок.

Згідно з ч. 2 ст. 19 Закону України «Про прокуратуру», п. 3 наказу Генерального прокурора України № 3 гн від 12.04.2011 «Про організацію правозахисної діяльності органів прокуратури України», підставами для проведення перевірки, в тому числі, з питань додержання конституційних прав громадян при притягненні їх до адміністративної відповідальності та застосуванні адміністративних стягнень можуть бути заяви та інші повідомлення про порушення законності, у тому числі поширені у засобах масової інформації, що вказують на неналежне виконання своїх обов’язків посадовими особами контролюючих та правоохоронних органів, за матеріалами цих органів, а також з власної ініціативи.

До числа звернень з приводу порушення законності у цій сфері відносяться скарги на незаконне притягнення до адміністративної відповідальності, незаконне застосування заходів адміністративного примусу, невжиття заходів до правопорушників тощо.

Іншими приводами для перевірок можуть бути:

- узагальнення практики правозахисної діяльності з вказаних питань;

- аналітичні матеріали про стан законності в адміністративно – територіальних одиницях і населених пунктах;

- розглянуті судами матеріали справ про адміністративні правопорушення за матеріалами контролюючих та правоохоронних органів;

- статистичні звіти щодо здійснення провадження у справах про адміністративні правопорушення та інша інформація, що містить дані про допущені порушення вимог КУпАП.

З метою правильного визначення контролюючих та правоохоронних органів, у яких необхідно провести перевірки з вказаних питань, в обов‘язковому порядку необхідно періодично (раз в 10 днів, місяць чи квартал) витребовувати від контролюючих та правоохоронних органів оперативну інформацію стосовно кількості проведених перевірок, виявлених порушень, складених протоколів про адміністративні правопорушення та винесених постанов про накладення стягнень, про закриття справ чи скерування на розгляд громадської організації чи трудового колективу, стан виконання постанов про накладення адміністративних стягнень, кількість винесених рішень про застосування фінансових (економічних) санкцій тощо.

Повноваження прокурора під час здійснення захисту прав громадян та інтересів держави при застосуванням законів про адміністративні правопорушення визначені Конституцією України, Законом України «Про прокуратуру», ст.ст. 250, 290 КУпАП, наказом Генерального прокурора України № 3 гн від 12.04.2011 «Про організацію правозахисної діяльності органів прокуратури України».

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)