АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Додержання гарантованих законом прав громадян під час розгляду справ про адміністративні правопорушення

Читайте также:
  1. A. Порушення щодо заявника кримінальної справи
  2. I. КОНКРЕТНІ ОБСТАВИНИ СПРАВИ
  3. II. ПРОВАДЖЕННЯ З РОЗГЛЯДУ СПРАВ АДМІНІСТРАТИВНОЇ ЮРИСДИКЦІЇ
  4. III. Справочные данные
  5. Notes: petit jury – мале журі, суд присяжних (колегія дванадцяти присяжних, що розглядають справу по суті)
  6. V. Література періоду громадянських воєн.
  7. V. Меры духовно-нравственного исправления заключенных.
  8. V. Статистическая справка
  9. V. СТАТИСТИЧЕСКАЯ СПРАВКА
  10. VI. Правовые основания и порядок работы с военнослужащими по контракту, не справившимися с обучением по программе интенсивной общевойсковой подготовке с курсом «выживания»
  11. А когда вы говорите, то будьте справедливы, хотя бы и к родственникам
  12. А. Закономірності монополістичного капіталізму

 

Відповідно до вимог ст. 268 КУпАП справа про адміністративне правопорушення розглядається в присутності особи, яка притягається до адміністративної відповідальності. Справа може бути розглянута за її відсутності лише у випадках, коли є дані про своєчасне повідомлення про місце і час розгляду, якщо не надійшло клопотання про відкладення розгляду.

Крім того, у частині 2 ст. 268 Кодексу визначено справи про адміністративні правопорушення, при розгляді яких присутність осіб, які притягуються до адміністративної відповідальності є обов’язковою (ч. 1 ст. 44, ст.ст. 51, 146, 160, 160-2, 172-2 – 172 – 9, 173, ч. 1 ст. 178, статтями 185, 185-1, ч. 1ст. 185-3, статтями 185-7 і 187 КУпАП). У разі ухилення її від явки на виклик органу внутрішніх справ або судді районного, районного у місті, міського чи міськрайонного суду, цю особу може бути піддано приводу органами внутрішніх справ.

При ознайомленні з матеріалами адміністративних проваджень необхідно порівнювати дату та час розгляду справи, що вказані в протоколі ( повідомленні) і фактичного розгляду справи (які зазначаються в постанові у справі про адміністративне правопорушення). Розгляд справи в будь – який інший день, ніж повідомлено громадянина, є порушенням його права на участь у розгляді справи. У разі наявності в протоколі про адміністративне правопорушення запису про відмову від його підписання, слід вивчати пояснення та зауваження правопорушника, мотиви такої відмови. Оскільки перевірками встановлювались факти складання протоколів за відсутності правопорушника або на неіснуючу його особу, необхідно з’ясовувати додержання вимог ст.ст. 278, 280 КУпАП, зокрема, наявності фактів, які підтверджують вчинення правопорушення, складання протоколу у присутності правопорушника, достовірності даних про притягнення особи до адміністративної відповідальності).

 

 

Перевірка законності та обґрунтованості постанов у справах про адміністративні правопорушення, у т.ч. про передачу матеріалів про адміністративні правопорушення на розгляд громадської організації, трудового колективу

 

Відповідно до ст. 24 КУпАП за вчинення адміністративних правопорушень можуть застосовуватись такі адміністративні стягнення:

1) попередження;

2) штраф;

3) оплатне вилучення предмета, який став знаряддям вчинення або безпосереднім об'єктом адміністративного правопорушення;

4) конфіскація: предмета, який став знаряддям вчинення або безпосереднім об'єктом адміністративного правопорушення; грошей, одержаних внаслідок вчинення адміністративного правопорушення;

5) позбавлення спеціального права, наданого даному громадянинові (права керування транспортними засобами, права полювання);

6) громадські роботи;

7) виправні роботи;

8) адміністративний арешт.

 

До неповнолітніх у віці від шістнадцяти до вісімнадцяти років, згідно ст. 24 – 1 Кодексу, можуть бути застосовані такі заходи впливу:

1) зобов'язання публічно або в іншій формі попросити вибачення у потерпілого;

2) застереження;

3) догана або сувора догана;

4) передача неповнолітнього під нагляд батькам або особам, які їх замінюють, чи під нагляд педагогічному або трудовому колективу за їх згодою, а також окремим громадянам на їх прохання.

Порядок застосування вказаних адміністративних стягнень визначений у ст.ст. 26 – 32 КУпАП.

Під час перевірок необхідно встановлювати, чи містять дії, за які притягнуто особу до адміністративної відповідальності, передбачений відповідними статтями КУпАП склад правопорушення, надати оцінку зібраним доказам та кваліфікації.

Необхідно звертати увагу навідповідність обраних адміністративних стягнень санкціям статей Кодексу, що передбачають відповідальність за вчинені правопорушення, накладання стягнень з урахуванням вимог ст. 33, 34, 35 КУпАП, зокрема характеру вчиненого правопорушення, особи порушника, ступені його вини тощо.

Рішення про передачу матеріалів про адміністративні правопорушення на розгляд громадської організації, трудового колективу, або оголошення усного зауваження може прийняти тільки орган, уповноважений розглядати справу, з урахуванням конкретних обставин скоєного та особи правопорушника.

При застосуванні ст.ст. 21, 22 КУпАП матеріалами справи повинні також підтверджуватись обставини щодо малозначності скоєного. У цих випадках виноситься постанова про закриття справи (ст. 284 КУпАП).

При цьому, в обов‘язковому порядку з‘ясовувати, чи здійснюється контроль за розглядом вказаних матеріалів та надходженням у десятиденний строк повідомлень від підприємств, установ та організацій про вжиті до порушників заходи громадського впливу (ч. 3 ст. 21 Кодексу).

Необхідно також з‘ясовувати в управліннях юстиції про те, чи зареєстровано в них громадські організації, яким передаються матеріали про адміністративні правопорушення для розгляду.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)