АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ТЕМА 2. ПРАВОСУДДЯ В УКРАЇНІ

Читайте также:
  1. Антимонопольна політика і антимонопольне регулювання в Україні. Функції Антимонопольного комітету України.
  2. Банківської системи в Україні.
  3. Відправлення правосуддя
  4. Дайте характеристику формам власності в Україні.
  5. Декабристський рух в Україні.
  6. Запит стосується кримінального правопорушення, яке є предметом досудового розслідування або судового розгляду в Україні.
  7. Засоби щодо стимулювання інвестування в Україні.
  8. Звичаєві норми спілкування і дозвілля в Козацькій Україні.
  9. Здійснення правосуддя виключно судами
  10. ІV. Ухвала про відмову у відкритті касаційного провадження, винесена суддею - доповідачем, позбавляє правосуддя
  11. ІІ. Положення п. 5 ч. 3 ст. 328 ЦПК України зумовлюють підміну правосуддя
  12. ІІІ. Ухвала про відмову у відкритті касаційного провадження, винесена суддею - доповідачем не відповідає вимогам, які ставляться до судового рішення як акту правосуддя

 

Правосуддя – це діяльність суду, яка пов’язана з розглядом і вирішенням конституційних, кримінальних, цивільних, господарських, адміністративних справ в межах норм, встановлених процесуальним законом, застосуванням до правопорушників заходів державного примусу з метою захисту суспільного і державного устрою, всіх форм власності, прав та законних інтересів юридичних осіб, гарантованих Конституцією прав та свобод людини і громадянина.

Суд – це орган державної влади, який здійснює правосуддя.

Суддя – це громадянин України, який відповідно до законодавства призначений чи обраний суддею, займає штатну суддівську посаду в одному з судів України і здійснює правосуддя на професійній основі.

Судова ланка – це сукупність судів, які мають однакову структуру, організаційну побудову, повноваження й у більшості випадків діють у межах територіальних одиниць, прирівняних за адміністративним статусом.

 

Судова інстанція – це визначення повноважень окремо взятого суду при розгляді конкретної справи, позначає самостійну стадію, через яку проходить конкретна справа в різних судах.

 

Судова система – це сукупність усіх судів держави, заснованих на єдиних засадах організації і діяльності, що здійснюють судову владу.

 

Принципи правосуддя – це головні, загальні положення, визначені Конституцією та відповідними законами, які характеризують найбільш важливі сторони організації і діяльності судів при здійсненні правосуддя.

 

Державний примус – це державно-владний вплив відповідних державних органів і службових осіб на поведінку людей.

 

Незалежність суддів – це принцип здійснення правосуддя, згідно з яким судді здійснюють правосуддя виключно на основі Конституції і законів України, керуючись при цьому принципом верховенства права.

 

Недоторканність суддів – це один із елементів їхнього статусу, який має публічно-правове призначення – забезпечити здійснення правосуддя неупередженим, безстороннім і справедливим судом.

 

Вища рада юстиції – це колегіальний, незалежний орган, відповідальний за формування високопрофесійного суддівського корпусу, здатного кваліфіковано, сумлінно та неупереджено здійснювати правосуддя на професійній основі, а також за прийняття рішень стосовно порушень суддями і прокурорами вимог щодо несумісності та у межах своєї компетенції про їх дисциплінарну відповідальність.

 

Державна судова адміністрація України – це центральний орган виконавчої влади, який здійснює організаційне забезпечення діяльності органів судової влади у межах повноважень, установлених законом.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)