АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ІІ. Положення п. 5 ч. 3 ст. 328 ЦПК України зумовлюють підміну правосуддя

Читайте также:
  1. III. ПРОГРАМА НАВЧАЛЬНОЇ ТА ВИРОБНИЧОЇ ПРАКТИКИ В ОРГАНАХ ДЕРЖАВНОЇ ВИКОНАВЧОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ
  2. Авторський міф України Тараса Шевченка (1814-1861)
  3. Агальні положення щодо переходу на казначейське обслуговування місцевих бюджетів
  4. Академія прокуратури України при Генеральній прокуратурі України (на правах управління).
  5. АКТ ПРОГОЛОШЕННЯ НЕЗАЛЕЖНОСТІ УКРАЇНИ
  6. Аналіз фінансового положення компанії
  7. Антимонопольна політика і антимонопольне регулювання в Україні. Функції Антимонопольного комітету України.
  8. Бальнеологічні курортно- рекреаційні ресурси України.
  9. Банківська система України
  10. Банківська система України. Види банків.
  11. Боротьба у Верховній Раді України
  12. Бюджет, та учасники бюджетного процесу України.

Як зазначалося, в суді першої інстанції питання про відкриття провадження вирішується суддею одноособово, який діє як суд. Вичерпними є і підстави для відмови у відкритті провадження в суді першої інстанції, присутність яких перевіряє суддя: заява не підлягає розгляду в судах у порядку цивільного судочинства; є таке, що набрало законної сили, рішення чи ухвала суду про закриття провадження у справі у зв'язку з відмовою позивача від позову або укладенням мирової угоди сторін у спорі між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав; у провадженні цього чи іншого суду є справа із спору між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав; є рішення третейського суду, прийняте в межах його компетенції, щодо спору між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав, за винятком випадків, коли суд відмовив у видачі виконавчого листа на примусове виконання рішення третейського суду або скасував рішення третейського суду і розгляд справи в тому ж третейському суді виявився неможливим; після смерті фізичної особи, а також у зв'язку з припиненням юридичної особи, які є однією із сторін у справі, спірні правовідносини не допускають правонаступництва. Важливо також підкреслити, що серед підстав до відмови у відкритті провадження в суді першої інстанції не передбачається необґрунтованість доводів позивача.

В суді апеляційної інстанції, суддя-доповідач, відповідно до ст. 297 ЦПК, вирішує питання про відмову у відкритті апеляційного провадження, підставами до чого передбачено: справа не підлягає апеляційному розгляду у порядку цивільного судочинства; є ухвала про закриття апеляційного провадження у зв'язку з відмовою особи від апеляційної скарги; є ухвала про відмову у задоволенні апеляційної скарги цієї особи або про відмову у відкритті апеляційного провадження за апеляційною скаргою. Варто звернути увагу, що і на стадії апеляційного оскарження, рішення про відмову у відкритті провадження не може ґрунтуватися на тому, що доводи апелянта є необґрунтованими чи непереконливими.

Натомість, в суді касаційної інстанції, підставами для відмови у відкритті провадження визначено окрім, так би мовити, звичних формальних підстав, іншу додаткову та самостійну підставу: відповідно до п. 5 ч. 3 ст. 328 ЦПК України суддя-доповідач відмовляє у відкритті касаційного провадження у справі, якщо касаційна скарга є необґрунтованою і викладені у ній доводи не викликають необхідності перевірки матеріалів справи.

Отже, особа, яка не є судом в розумінні ст. 18 ЦПК України, наділена правом відмовити у відкритті касаційного провадження за результатами оцінки нею тексту касаційної скарги: на предмет обґрунтованості доводів касаційної скарги; на предмет необхідності перевірки матеріалів справи. При цьому, суддя - доповідач надає таку оцінку до розгляду справи судом касаційної інстанції і без розгляду заперечень іншої сторони по справі.

Як наголошувалося, одноособове прийняття суддею - доповідачем актів правосуддя від імені суду не відповідає вимогам законодавства та суперечить положенням Конституції. По - друге, ані на стадії розгляду справи в суді першої інстанції, ані в суді апеляційної інстанції, обґрунтованість позову/скарги не є підставою для відмови у відкритті провадження, оскільки оцінку викладеним у позові/скарзі обставинам на предмет обґрунтованості може дати тільки суд, який в кінцевому результаті задовольняє позов, або відмовляє у його задоволенні. По - третє, при тому, що п. 5 ч. 3 ст. 328 ЦПК передбачає необґрунтованість касаційної скарги як підставу до відмови у відкритті провадження, в ч. 5 ст. 328 зазначається, що неправильне застосування норм матеріального права чи порушення норм процесуального права є підставою для відкриття касаційного провадження незалежно від обґрунтованості касаційної скарги. Співставлення двох спірних положень наводить на думку, що суддя-доповідач для того, щоб визначити чи відкривати провадження у справі повинен перевірити чи правильно застосовано нижчестоящими судами норми матеріального і процесуального права, а отже - вирішити спір. Таким чином, суддя-доповідач повинен підмінити собою колегію суддів (суд касаційної інстанції) у вирішенні справи (зазначивши, що справа вирішена нижчестоящими судами у відповідності до закону), - що неприпустимо.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)