АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ІІІ. Ухвала про відмову у відкритті касаційного провадження, винесена суддею - доповідачем не відповідає вимогам, які ставляться до судового рішення як акту правосуддя

Читайте также:
  1. Аналіз існуючих теоретико-практичних розробок створення інформаційних систем для вирішення обраної проблеми.
  2. Аналізуючи спірограму обстежуваного Р., 25 років чоловічої статі виявили наступні показники. Який з визначених показників не відповідає нормі?
  3. Безпосереднє виявлення слідчим іншого кримінального правопорушення під час досудового розслідування
  4. Близькі родичі та члени сім'ї обвинуваченого і потерпілого, а також представники засобів масової інформації мають пріоритетне право бути присутніми під час судового засідання.
  5. Верховний Суд України переглядає судові рішення у кримінальних справах виключно з підстав і в порядку, встановлених цим Кодексом,
  6. Вибір найбільш прийнятного варіанту рішення.
  7. Виключно прокурор має право прийняти рішення про проведення такої негласної слідчої (розшукової) дії, як контроль за вчиненням злочину.
  8. Виправдувальний вирок або судове рішення, що звільняє обвинуваченого з-під варти, виконуються в цій частині негайно після їх проголошення в залі судового засідання.
  9. Вирішення карибської кризи та й історичні уроки, настанови.
  10. Висновки і мотиви, з яких скасовані судові рішення, є обов'язковими для суду першої інстанції при новому розгляді.
  11. Висновок експерта, залученого слідчим суддею, надається особі, за клопотанням якої він був залучений.
  12. Відмову у видачі свідоцтва може бути оскаржено до суду.

Процесуальне законодавство, без належного пояснення, розрізняє, з одного боку, ухвали судді - доповідача ВССУ, та, з іншого, - ухвали і рішення ВССУ як органу судової влади. Статтею 344 ЦПК передбачено, що ВССУ постановляє ухвалу (ч. 1 ст. 344 ЦПК) або ухвалює рішення (ч. 2 ст. 344 ЦПК).

Проте ухвали ВССУ постановляються, а рішення ВССУ ухвалюються вже за наслідком розгляду касаційної скарги по суті. Так, відповідно до ст. 344 ЦПК ухвали ВССУ постановляються про: відхилення касаційної скарги і залишення судових рішень без змін; скасування судових рішень із передачею справи на новий розгляд; скасування судових рішень із закриттям провадження у справі або залишенням заяви без розгляду; скасування судових рішень і залишення в силі судового рішення, що було помилково скасоване апеляційним судом; відхилення касаційної скарги і залишення ухвали без змін; зміни ухвали або скасування ухвали та вирішення питання по суті; скасування ухвали, що перешкоджає подальшому провадженню у справі, і передання справи для продовження розгляду до суду першої або апеляційної інстанції. Натомість, рішення ВССУ ухвалюються в тому випадку, якщо попередні судові рішення змінюються, або ж скасовуються касаційною інстанцією (ч. 2 ст. 344 ЦПК). Серед вказаного переліку відмова у відкритті касаційного провадження не значиться.

Як наслідок, ст. 345 ЦПК містить вимоги до ухвали ВССУ, яка приймається не суддею - доповідачем, а колегіально ВССУ за наслідком розгляду справи в межах повноважень суду касаційної інстанції.

Тому суддя - доповідач ВССУ, посилаючись на п. 5 ч. 3 ст. 328 ЦПК України вважає, що він не те, що не розглядає справу, а в цілому відмовляє у відкритті касаційного провадження у справі (якщо касаційна скарга є необґрунтованою і викладені у ній доводи не викликають необхідності перевірки матеріалів справи). Таким чином, на рівні процесуального закону зроблено спробу уникнути поширення вимог законодавства до судового рішення як акту правосуддя на ухвалу судді - доповідача про відмову у відкритті провадження. Йдеться в першу чергу про вимоги щодо законності, обґрунтованості судового рішення, вимог до описової та мотивувальної частини ухвали судді - доповідача ВССУ.

Разом з тим, позиція судді - доповідача ВССУ, яка полягає в тому, що, відмовляючи у відкритті касаційного провадження, не приймається акт правосуддя (щодо якого є вимоги в частині форми та змісту: законності та обґрунтованості) підлягає спростуванню з огляду на наступне.

Ухвала судді - доповідача ВССУ про відмову у відкритті провадження приймається суддею - доповідачем, проте іменем суду. В зв'язку з цим, на таке процесуальне рішення поширюються вимоги до судового рішення, передбачені положеннями ЦПК України, а також Постановою Пленуму ВСУ №14 від 18.12.2009 "Про судове рішення у цивільній справі". Тому в ухвалі про відмову у відкритті касаційного провадження не може міститися немотивованого посилання на пункт 5 частини 4 статті 328 ЦПК України з зазначенням того, що касаційна скарга є необґрунтованою, а доводи скарги не дають підстав для висновку про незаконність судового рішення: по - перше, ухвала повинна прийматися судом касаційної інстанції, а суддя - доповідач не є належним судом в розумінні ст. 18 ЦПК України для того, щоб приймати рішення навіть від імені суду (в суді першої інстанції від імені суду діє суддя, в суді апеляційної та касаційної інстанції - колегія суддів), таке судове рішення є нікчемне; по - друге, відповідно до ч. 5 ст. 328 ЦПК України, неправильне застосування норм матеріального права чи порушення норм процесуального права є підставою для відкриття касаційного провадження незалежно від обґрунтованості касаційної скарги, тому не тільки суддя - доповідач, а навіть суд у складі колегії не вправі відмовити у відкритті касаційного провадження за вказаних підстав; по - третє: мотивація про необґрунтованість доводів касаційної скарги як одного цілісного документу сама по собі не може застосовуватися, оскільки доводи не можуть перевірятися у відриві від тих матеріалів справи, яким надавали оцінку нижчестоящі суди, а це означає, що висновок про необґрунтованість може бути зроблений тільки за результатами розгляду справи; вказівка в ухвалі про необґрунтованість касаційної скарги не може існувати без належного мотивування того, чому суддя - доповідач вважає так, а не інакше (зрештою це надасть можливість ставити питання про некомпетентність або інші порушення у діях судді-доповідача перед Вищою кваліфікаційною комісією Суддів).


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)