АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Дециметрова терапія (ДМВ терапія)

Читайте также:
  1. Ампліпульстерапія
  2. Високоінтенсивна імпульсна магнітотерапія
  3. Інтерференцтерапія
  4. ЛАЗЕРОТЕРАПІЯ
  5. Монетаризм- Мільтон Фрідмен ( Шокова терапія)
  6. Низькочастотна магнітотерапія
  7. Радонотерапія та радонові ванни, Показання та протипоказання до їх проведення. Методики лікування.
  8. Сантимегровохвильова терапія (СМХ-терапія)
  9. Ультрависокочастотна терапія електричним полем (УВЧ-терапія)

При лікуванні застосовують електромагнітні хвилі деци­метрового діапазону надвисокої частоти (461,5 МГц).

Механізм дії хвиль дециметрового діапазону. Ме­ханізм дії хвиль дециметрового діапазону такий же, як у хвиль сантиметрового діапазону. Різниця полягає в тому, що деци­метрові хвилі проникають на глибину до 11 см і поглинають­ся тканинами рівномірно. Товщина шкіри і підшкірно-жи­рової клітковини не впливає на коефіцієнт відбиття хвиль, як це спостерігається при дії СМХ. Відповідно, виключається пе­регрів поверхневих тканин і пов'язані з ними від'ємні реакції організму. Межа нетеплової дії ДМВ відповідає 40 мВт/см, тобто вона вища ніж для СМХ в 4 рази. Це сприяє тому, що дециметрові хвилі діють на організм більш "м'яко", чітко спостерігається десенсибілізуюча дія та імунодепресивний ефект. Все це розширює показання для їх використання.

Показання для застосування ДМВ терапії: захво­рювання з вираженим алергічним компонентом (бронхіаль­на астма, хронічна пневмонія, ревматоїдний поліартрит), хронічні запальні процеси різної локалізації (печінки, жовчно­го міхура, жіночих статевих органів), захворювання перифе­ричної нервової системи, дегенеративно-дистрофічні захворю­вання суглобів, облітеруючі захворювання судин кінцівок, гострі і хронічні захворювання вуха, горла, носа, виразкова хвороба шлунку і дванадцятипалої кишки.

Протипоказання. Наявність або підозра на злоякісні новоутворення, схильність до кровотеч, значна декомпенса­ція серцевої діяльності, інфаркт міокарду, стенокардія, вагітність, системні захворювання крові, активний туберку­льоз легенів, набряк тканин в ділянці впливу, свіжі травми кістково-м'язевої системи.

Апаратура для ДМВ терапії, техніка і методика про­ведення процедур. В якості генератора електромагнітних хвиль сантиметрового діапазону в теперішній час використо­вують слідуючі апарати для ДМВ терапії: пересувний — "Хви­ля- 2" з вихідною потужністю 100 Вт, переносний "Ромаш­ка" з вихідною потужністю 12 Вт і "Ранет" з вихідною по­тужністю 25 Вт.

В комплект апарату "Хвиля- 2" входять два випроміню­вачі, круглий, діаметром 15 см і прямокутний випромінювач, розміром 35x10 см. Вплив за допомогою вказаних випроміню­вачів проводять на відкриту ділянку шкіри з відстані 3-5 см.

До апарату "Ромашка" додається комплект випроміню­вачів: внутрішньопорожнинний з захистним ковпачком з зовнішнім отвором діаметром 2,5 см і довжиною цилінд­ричної частини 16 см; циліндричний випромінювач діамет­ром 4 см; циліндричний випромінювач діаметром 10 см; прямокутний випромінювач розміром 30x5 см. Циліндричні випромінювачі застосовуються тільки контактне, а прямо­кутні випромінювачі — дистанційно з зазором 4 см від шкіри хворого. На внутрішньопорожнинний випромінювач перед його використанням одягають стерильний захистний ковпа­чок.

При роботі з апаратом "Хвиля- 2" повинна бути кабіна, яка огороджена і захищена металевою сіткою або металевою тканиною. З боку капітальної стіни апарат не екранується. При роботі з апаратом "Ромашка" і "Ранет" захист не по­трібний. Але апарати повинні бути встановлені на відстані 2,5 м від столу медичної сестри, щоб інтенсивність випро­мінювання не перевищувала 10 мкВт/см. Процедура проводиться в лежачому або сидячому положенні хворого, з хворо­го потрібно позабирати металеві предмети.

Вплив ДМВ дозують ватами (Вт), враховуючи теплопочуггя хворого. При роботі з апаратом "Хвиля-2" розрізняють наступні дози: слабкотеплову (20-30 Вт); помірнотеплову (40-60 Вт). При ДМВ терапії апаратом "Ромашка" застосовують дозу слабо-теплову (4-5 Вт) і помірно теплолову (8-12 Вт). Процедуру проводять щоденно або через день. Тривалість про­цедури 10-20 хвилин. На курс лікування призначають 10-15 процедур.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)