АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Перегляд мультфільму

Читайте также:
  1. Верховний Суд України відмовляє в задоволенні заяви, якщо обставини, які стали підставою для перегляду справи, не підтвердилися.
  2. Верховний Суд України переглядає судові рішення у кримінальних справах виключно з підстав і в порядку, встановлених цим Кодексом,
  3. Відбуття покарання або смерть засудженого не є перешкодою для перегляду справи в інтересах його реабілітації.
  4. Методика оцінки особливостей взаємодії глядачів з авторами у процесі перегляду телепередачі (за Н.Б. Шкопоровим, 1989).
  5. Особа, яка відмовилася від заяви про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами, не має права повторно звертатися до суду з такою самою заявою з тих самих підстав.
  6. Перегляд виміряних величин.
  7. Перегляд неокласичної теорії ринку. Монополії і конкуренція.
  8. РОЗДІЛ ХХ. СУДОВЕ ПРОВАДЖЕННЯ З ПЕРЕГЛЯДУ СУДОВИХ РІШЕНЬ. ПРОВАДЖЕННЯ В СУДІ КАСАЦІЙНОЇ ІНСТАНЦІЇ
  9. Стаття 404. Межі перегляду судом апеляційної інстанції
  10. Стаття 445. Підстави для перегляду судових рішень Верховним Судом України
  11. Стаття 446. Право на звернення про перегляд судових рішень Верховним Судом України

I. Організаційна частина.

Привітання. Підготовка дітей до роботи.

II. Мотивація діяльності учнів

Усе своє життя, з самого дитинства, людина пізнає, що таке добре, а що таке погане. Ми сьогодні поспілкуємося з вами про доброту і милосердя. Адже без доброти немає справжньої доброти серця, яку одна людина віддає інший, неможлива душевна краса.

Притча

Одного разу сліпий чоловік сидів на сходинках однієї будівлі з капелюхом біля його ніг і табличкою з написом: «Я сліпий, будь ласка, допоможіть».

Одна чоловік проходив повз і зупинився. Він побачив інваліда, у якого було всього лише кілька монет у його капелюсі. Він кинув йому пару монет і без його дозволу написав нові слова на табличці. Він залишив її сліпій людині і пішов.

 

До кінця дня він повернувся і побачив, що капелюх заповнений монетами. Сліпий впізнав його по кроках і запитав, чи не він та людина, що переписала табличку. Сліпий також хотів дізнатися, що саме він написав. Той відповів:

 

- Нічого такого, що було б неправдою. Я просто написав її трохи по-іншому.

 

Він посміхнувся і пішов.

 

Новий напис на табличці був такий: «Зараз весна, але я не можу її побачити».

 

- Як ви гадаєте чи правильно вчинив чоловік коли переписав табличку сліпій людині?

- Чи є милосердним і добрим чоловік що допоміг інваліду?

- Як би ви допомогли сліпому чоловікові?

III. Зміст заняття

Перегляд презентації про добро.

А чи завжди ми буваємо добрими одне до одного?.. Один мудрець сказав, що людина — це її вчинки. Усе своє життя люди пізнають, що таке добро і зло, гарно і погано... Але шлях до доброти непростий і не завжди легкий, тому треба вчитися доброти, учитися бути уважним до людей, берегти і дбати одне про одного.

 

Відтак, почнемо розкривати велику таємницю природи Добра.

Завдання 1:

На дошці висять хмаринки. На них Ви бачите слова, які мають різне значення: любити, сподіватися, шана, ненависть, байдужість, біль, повага, злагода, хороший, тривога, ніжність, сумний, хвороба, справедливість, війна, кров.

Знайдіть спочатку слова, які символізують Добро і Милосердя:

А тепер слова, які символізують Зло:

 

Молодці, інтуїтивно Ви правильно визначили значення слів. Давайте кожен із Вас скаже, як він уявляє Добро.

 

1. Чи можна доторкнутися до Добра?

2. Чи можна покуштувати?

3. Чи можна понюхати?

 

Отже, це категорія не матеріальна, а духовна. Вона стоїть поряд з такими поняттями, як Душа, Дух.

 

4. Як же зрозуміти, що це - Добро?

5. З чим воно асоціюється? З яким предметом Ви зв'язуєте поняття "Добро"? (Сонце).

 

До дошки запрошується художники.

 

Завдання 2:

Намалювати сонечко, щоб воно було добрим.

Перегляд мультфільму

6. Якщо його зобразити у вигляді музики, яка це буде музика?

(весела, радісна, жвава).

7. Яким кольором Ви намалювали б Добро?

8. Що є протилежністю Добра?

9. Чого більше в сучасному світі - Добра чи Зла?

 

Отже, Добро - це духовна категорія, ЇЇ не можна торкнутися, понюхати, посмакувати, Добро можна тільки відчути: це ласкаве, добре, ніжне ставлення, це готовність допомогти в скрутну хвилину, це любов до оточуючого світу. Це те, що заставляє нас радіти, любити, співчувати.

 

Давайте поговоримо про Добро більш конкретно.

Де найяскравіше світять зорі, де ми робили перші кроки, де у нас були перші відкриття, перші розчарування?

1) Хто перший у Вашому житті допомагає пізнати суть Добра? У кого найдобріші очі, найкрасивіші коси, найласкавіші в світі руки?

 

Уважно послухайте оповіданнячко:

Маленька дівчинка приїхала з мамою у велике місто. Пішли вони на базар. Мама вела доньку за руку. Дівчинка побачила щось цікаве. На радощах заплескала в долоні. І загубилася в юрбі. Загубилася і заплакала:

- Мамо!... Де моя мама?

- Люди оточили дівчинку і питають:

- Як тебе звуть, дівчинко?

- Оля.

- А маму як звуть? Скажи, ми зараз її знайдемо.

- Маму звуть... мама... матуся. Люди усміхнулися. І знову питають:

- Ну, скажи, які в твоєї мами очі: карі, сині, блакитні, сірі?

- Очі в неї... найдобріші...

- А коси? Які в мами коси - чорні, русі?

- Коси... найкрасивіші...

Знов усміхнулися люди. Питають:

- Ну скажи, які в неї руки? Може, якась родимка у неї на руках є, згадай.

- Руки в неї... найласкавіші.

Пішли люди і оголосили по радіо: "Загубилася дівчинка. У її мами найдобріші очі, найкрасивіші коси, найласкавіші в світі руки?".

 

Запитання:

А чому вона знайшлася?

А як Ви відноситеся до своєї мами? Чи завжди слухаєте її?

 

Висновок: Мама дала нам життя. Вона нас жаліє, коли ми поранимо пальчик, вона недосипає ночей, коли ми хворіємо, вона завжди піклується про нас, навіть тоді, коли ми виростемо і станемо дорослими. Отже, віддячте мамі своєю Добротою, щоб у неї менше було сивих волосинок.

 

(Робота в парах).

Закінчіть речення:

"Мені добре, коли..."

"Бути Милосердним - це..."

 

Подивіться, будь ласка, діти, що я тримаю в руках. Це скляна куля, помережена тисячами ниточок. Її можна порівняти з душею людини. Тонкою, прозорою, ніжною, лагідною, тендітною, крихкою. Необережний рух, слово, дотик – і все розіб’ється на малесенькі шматочки, так само розіб’ється, зламається тендітна душа людини. Але, чи можемо ми з вами це допустити? Мабуть, ні, тому що людина володіє такими чеснотами як чуйність, милосердя, доброчинність, щирість, справедливість.

 

Тепер, діти, я хочу вам продемонструвати наочний приклад з 3-ма стаканами води. Подивіться, діти, вода в стакані, чиста, прозора. Вона символізує чистоту людської душі. Ось зараз я капну одну краплину фарби в стакан з чистою водою. Вона стане брудна, чорна. Це зло, погані вчинки людини. Чи можна з брудної води зробити чисту, чи можна її очистити фільтром. Ні, нічого не допоможе. Це як і душа людини, яка несе зло, тримає його у собі. Очистити можна душу тільки добрими справами, вчинками. Тоді тільки стане чиста душа.

А тепер подивіться,діти, на чисту воду у 2-х склянках. Я переллю з однієї склянки воду в іншу. Вода злилася, але залишилася чистою, бо це поєднання чистого, світлого. Бо тільки від чистого душа буде чиста.

Отже, ви побачили, що сталося з чистою водою. Уявіть, діти, як краплина зла може знівечити, принизити душу дитини. Чи буде ваша душа відкрита, щира після цього. Ні, звичайно. Отже, треба робити тільки добро. Бо раз добром намете серце, повік не охолоне.

 

Завдання 3:

Перед вами прислів’я але з ними щось не так всі сова перемішалися давайте допоможемо їм і складемо в правильному порядку.

1. не, людей, Світ добрих, без.

2. краще, Добре, багатства, ім'я.

3. прийде, а, треба, саме, Добро, зло, шукати.

4. кінчається, Все, що, добре, добре.

5. чути, ще, Добре, зле, далеко, далі, а.

- Молодці!

 

Пригадайте якийсь випадок із вашого життя чи життя товаришів, пов'язаний із людською добротою, який вам особливо запам'ятався.

(Учні розповідають.)

 

- Діти, а чи знаєте ви, що кожен із вас може бути добрим чарівником? І для цього зовсім не потрібна чарівна паличка. Бо чарівник — це добра людина, яка дарує радість іншим. І я вам можу підказати правила для чарівника.

Правила доброти.

 

1. Подивися навколо — хто потребує поради, доброго слова, співчуття, допомоги.

2. Постав себе на місце іншого. Зрозумій і виконай його бажання

3. Прощай помилки іншим. Принеси іншому радість.


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.007 сек.)