АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Перелік основних термінів, параметрів, характеристик, які повинен засвоїти студент при підготовці до практичного заняття

Читайте также:
  1. A. Учебно-методическое обеспечение самостоятельной работы студентов
  2. BRITISH CLUB для студентов и взрослых (от 18 лет)
  3. II. Рекомендации для студентов.
  4. IV. Поради студенту
  5. IV. Поради студенту
  6. IV. Поради студенту
  7. SWOT-анализ раздела «Студенты»
  8. VI. ФОРМЫ ОРГАНИЗАЦИИ И КОНТРОЛЯ САМОСТОЯТЕЛЬНОЙ РАБОТЫ СТУДЕНТОВ
  9. VII. Матеріали методичного забезпечення заняття.
  10. VII.1. Матеріали контролю для підготовчого етапу заняття.
  11. XIIІ Всеукраїнську наукову конференцію студентів та аспірантів
  12. А. Виконується при підготовці до роботи

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ СТУДЕНТІВ ПРИ ПІДГОТОВЦІ ДО ПРАКТИЧНОГО ЗАНЯТТЯ

Навчальна дисципліна “ФІЗІОЛОГІЯ”
Модуль № 1 “ЗАГАЛЬНА ФІЗІОЛОГІЯ”
Змістовий модуль №3 Нервова регуляція функцій організму..
Тема практичного заняття №6 Загальна характеристика біологічної регуляції. Дослідження рефлекторної дуги.
Курс 2-й
Факультет Медичний

 

 

Київ – 2013


1.Актуальність теми:

Біологічна регуляція – це сукупність процесів в організмі, які забезпечують єдність його структур як цілісної системи та взаємодію організму з навколишнім середовище, що має пристосувальний характер. Організм – це саморегулююча система, тому аналіз процесів регуляції функцій організму дозволяє лікарю виявити і нормалізувати порушені ланки в регуляції його функцій, завдяки чому досягається пристосувальна реакція організму.

2.Навчальні цілі:

Ø Трактувати поняття біологічної регуляції функцій, її види, аналізувати механізми нервової регуляції фізіологічних функцій організму та його систем.

Ø Описувати контури біологічної регуляції функцій, аналізувати їх регульовані параметри, функції ланок та роль прямого і зворотного зв’язків в забезпеченні пристосувальної реакції організму.

Ø Описувати механізми рефлекторної регуляції функцій та роль елементів рефлекторної дуги як складових контуру біологічної регуляції в забезпеченні пристосувальної реакції організму.

Ø Аналізувати будову рефлекторної дуги в експерименті, роль інтегрального 1) та локального рефлекторних центрів у забезпеченні пристосувальної реакції організму.

Базовий рівень підготовки

Студенти мають навики з попередніх навчальних дисциплін:

Назви попередніх дисциплін Отримані навики
Анатомія людини Аналізувати інформацію про будову тіла людини, системи, що його складають, органи і тканини
Гістологія, цитологія, ембріологія Інтерпретувати мікроскопічну та субмікроскопічну структуру клітин
Медична і біологічна фізика Трактувати загальні фізичні та біофізичні закономірності, що лежать в основі життєдіяльності людини
Медична біологія Пояснювати закономірності проявів життєдіяльності людського організму на молекулярно-біологічному та клітинному рівнях.
Медична хімія Трактувати загальні фізико-хімічні закономірності, що лежать в основі процесів життєдіяльності людини

Завдання для самостійної праці під час підготовки до практичного заняття

Перелік основних термінів, параметрів, характеристик, які повинен засвоїти студент при підготовці до практичного заняття

Термін Визначення
Біологічна регуляція Це сукупність процесів, що забезпечують взаємодію структур організму та взаємодію організму з навколишнім середовищем при досягненні його пристосувальної реакції.
Контур біологічної регуляції Це шлях передачі та обробки інформації, що забезпечує досягнення пристосувальної реакції організму.
Регульований параметр (РП) Це параметр, що характеризує пристосувальну реакцію організму
Слідкуючий пристрій (СП) Це елемент контуру, що сприймає інформацію про зміну РП, в організмі цю функцію виконують рецептори
Керуючий пристрій (КП) Це елемент контуру, який сприймає інформацію, порівнює її з заданими параметрами (уставкою), формує відповідний сигнал (приймає рішення) для досягнення пристосувальної реакції системи; в організмі ці функції виконує центральна нервова система (ЦНС).
Канал зворотного зв’язку Це шлях передачі інформації від слідкую чого пристрою до керуючого пристрою про відхилення регульованого параметру від заданого рівня.
Канал прямого зв’язку Це шлях передачі інформації від керуючого пристрою, спрямований на забезпечення заданого рівня регульованого параметру завдяки зміні функцій виконавчих структур.
Канал зовнішнього зв’язку Це шлях передачі інформації до керуючого пристрою про зовнішні (“збурюючи”) впливи, що потребують досягнення пристосувальної реакції організму з відповідними характеристиками РП.
Рефлекс Це відповідь організму на подразнення за участю ЦНС, що забезпечує пристосувальну реакцію організму на зміни зовнішнього чи внутрішнього середовища.  

4.2. Теоретичні питання

1) Біологічна регуляція, її значення та види. Контур біологічної регуляції.. Роль зворотного зв’язку у регуляції. Регуляція “за відхиленням” та “за збуренням”.

2) Поняття про рефлекс. Будова рефлекторної дуги та функції її ланок. Уявлення про локальний та інтегральний рефлекторні центри.

3) Порівняльна характеристика умовних та безумовних рефлексів.


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.007 сек.)