АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Загальні зауваження

Читайте также:
  1. A. Зауваження сторін
  2. A. Зауваження сторін
  3. A. Зауваження сторін
  4. I. Мета, завдання та загальні вимоги до виконання курсової роботи
  5. IX. Зауваження до ведення класного журналу
  6. Апаратура, загальні вказівки по виконанню процедур
  7. Апаратура, загальні вказівки по виконанню процедур
  8. Глава 1. Загальні положення
  9. Глава 27. Загальні положення щодо умов та порядку переміщення і пропуску товарів, транспортних засобів комерційного призначення через митний кордон України
  10. Глава 39. Загальні положення щодо митного оформлення
  11. Глава 41. Загальні положення щодо митних платежів
  12. Глава 53. Загальні положення щодо пропуску та оподаткування товарів, що переміщуються (пересилаються) через митний кордон України громадянами

Написання курсових, кваліфікаційних робіт бакалавра, дипломних робіт спеціаліста та магістерських робіт зі спеціальності “Журналістика” передбачає виявлення у студентів нахилів до наукової праці, які з часом можуть бути розвинені у подальшій діяльності під час написання дисертацій на здобуття вчених звань кандидата та доктора наук.

З огляду на необхідність дотримання єдиних загальноприйнятих стандартів в Україні це методичне видання має на меті пояснити й установити єдині норми щодо написання наукових праць студентами-журналістами Запорізького національного технічного університету. Необхідно неухильно дотримуватися порядку подання окремих видів текстового матеріалу, таблиць, формул та ілюстрацій.

Назва курсової, дипломної або магістерської роботи повинна бути якомога більш лаконічною, відповідати суті вирішуваної наукової проблеми, вказувати на мету курсового, дипломного або магістерського дослідження та його завершеність. Іноді для більшої конкретизації до назви варто в дужках додати кілька слів, що конкретизують матеріал, який було взято для вивчення певної проблеми.

Наприклад:

“ОСОБЛИВОСТІ РЕПОРТАЖУ У РЕГІОНАЛЬНИХ ДРУКОВАНИХ ЗМІ (НА МАТЕРІАЛІ ЩОТИЖНЕВИКА “МИГ”)”,

або

“РЕПОРТАЖ ЯК ОСНОВА НОВИННИХ БЛОКІВ НА ВСЕУКРАЇНСЬКИХ ТЕЛЕКАНАЛАХ (ТИПОЛОГІЧНИЙ АСПЕКТ)”.

У назві бажано не використовувати ускладнену термінологію псевдонаукового характеру. Зокрема, треба уникати назв, що починаються зі слів “ДОСЛІДЖЕННЯ ПИТАННЯ…”, “ДОСЛІДЖЕННЯ ДЕЯКИХ ШЛЯХІВ…”, “ДЕЯКІ ПИТАННЯ…”, “МАТЕРІАЛИ ДО ВИВЧЕННЯ…”, “ДО ПИТАННЯ…” та ін., у яких не відбито достатньою мірою суть проблеми.

Студент, який виконує курсову або дипломну роботу, повинен насамперед ознайомитися з вимогами до таких досліджень. Оскільки курсові та дипломні проекти повинні мати ознаки наукового дослідження, то, звичайно, особлива увага в них звертається на глибоке теоретичне висвітлення проблеми як у цілому, так і окремих її складових.

При написанні усіх видів робіт студент повинен обов’язково посилатися на авторів і джерела, з яких запозичив матеріали або окремі результати для своєї роботи.

У разі виявлення використаного запозиченого матеріалу без посилання на автора або джерело викладач має право не допустити курсову, дипломну або магістерську роботу до захисту або в окремих випадках знизити оцінку до мінімальної.

У курсовій, дипломній або магістерській роботі треба стисло, логічно й аргументовано викладати зміст і результати дослідження, уникати загальних слів, бездоказових тверджень і тавтології.

Курсову роботу не пізніше, ніж за 3 тижні до початку сесії, дипломну та магістерську – не пізніше, ніж за місяць до захисту подають у вигляді спеціально підготовленого рукопису в надрукованому вигляді, враховуючи правила оформлення, що будуть викладені на подальших сторінках.

 

Планування роботи

Підготовка курсової, кваліфікаційної роботи бакалавра, дипломної роботи спеціаліста або магістерської роботи потребує виділення її певних етапів та конкретних завдань, які необхідно розв’язати на кожному із них. Планування передбачає розподіл часу для написання роботи, дотримання визначених термінів та обсягів. Для виконання наукової роботи виділяється щонайменше шість етапів: вибір та затвердження теми; пошуки та вивчення літератури; складання та погодження з науковим керівником плану курсової або дипломної роботи; підбір та опрацювання фактичного та статистичного матеріалу; написання роботи; захист роботи.

Теми курсової, кваліфікаційної роботи бакалавра, дипломної роботи спеціаліста або магістерської роботи студенти обирають самостійно із запропонованого кафедрою переліку. Теми, які пропонує кафедра, переважно не збігаються із темами, які є у навчальній літературі. Такий підхід зорієнтований на стимулювання самостійного творчого наукового дослідження. До остаточного затвердження тем кафедра допускає зустрічні пропозиції студентів про внесення до тематики додаткових тем.

Тематика курсових та дипломних робіт щорічно коригується з урахуванням набутого на кафедрі досвіду, побажань спеціалістів, які беруть участь у рецензуванні робіт, і рекомендацій Державної екзаменаційної комісії (ДЕК).

Виконання завдань дослідження неможливе без ознайомлення з основними літературними джерелами з теми роботи. З метою повного їх виявлення необхідно використовувати різні джерела пошуку: каталоги і картотеки кафедр та бібліотеки вищого навчального закладу, а також провідних наукових бібліотек України, бібліотечні посібники, прикнижні та пристатейні списки літератури, виноски і посилання в підручниках, монографіях, словниках та ін., покажчики змісту річних комплектів спеціальних періодичних видань, електронні каталоги бібліотек тощо.

Під час джерелознавчих пошуків необхідно з’ясувати стан вивченості обраної теми сучасною наукою, щоб конкретніше і точніше визначити напрями та основні розділи свого дослідження.

Другий етап починається з вивчення та конспектування літератури з теми дипломного проекту, курсової або магістерської роботи.

 

Уважно вивчаючи джерела, необхідно набувати також більш конкретного уявлення про особливості наукового стилю журналістикознавства та вчитися виробляти власний науковий почерк.

 

Читаючи видання, треба уважно стежити за ходом авторської думки, вміти відрізняти головні положення від доказів й ілюстративного матеріалу. Часто статті з наукових збірників є складними для сприйняття, тому необхідно їх читати кілька разів, намагаючись виділити головну ідею та аргументи, якими автор її доводить.

Конспектуючи матеріал, слід постійно пам’ятати тему наукової роботи, щоб виписувати тільки те, що має стосунок до теми дослідження. Чим ширше й різноманітніше буде коло джерел, якими студент користувався, тим вищою є теоретична та практична цінність його дослідження.

Правильна та логічна структура наукової роботи – це запорука успіху розкриття теми. Процес уточнення структури складний і може тривати протягом усієї роботи над дослідженням. Попередній план роботи узгоджується з науковим керівником. Готуючись до викладення тексту курсової, дипломної чи магістерської роботи, доцільно ще раз уважно прочитати її назву, що містить проблему, яка повинна бути розкрита. Варто пам’ятати, що в назві відображено головні поняття, що мають аналізуватися на теоретичному і практичному рівнях у роботі. Проаналізований та систематизований матеріал викладається відповідно до змісту у вигляді окремих розділів і підрозділів (глав і параграфів). Кожний розділ висвітлює самостійне питання, а підрозділ (параграф) – окрему частину цього питання.

Наприклад (детальний приклад див. Додаток Е):

 

ЗМІСТ

ВСТУП


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)