АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Викладання тексту

Читайте также:
  1. Вправа 172. Визначте правильні варіанти словосполучень і складіть із ними речення для офіційно-ділового тексту.
  2. Вправа 183. Визначте правильні варіанти словосполучень і складіть із ними речення для офіційно-ділового тексту.
  3. Еміль Дюркгейм - фундатор соціології як науки, як професії і як предмета викладання
  4. Методичні особливості викладання та підходи до вивчення матеріалу під час лабораторного заняття під керівництвом викладача.
  5. Методологічні та методичні засади викладання навчальних дисциплін у вищих навчальних закладах.
  6. Нарисуй иллюстрацию к тексту.

Текст документа повинен бути стислим, чітким і не допускати різних тлумачень. При викладанні обов’язкових вимог у тексті повинні застосовуватися слова: «повинен», «слід», «необхідно», «вимагається», «щоб», «дозволяється тільки», «не допускається», «забороняється», «не слід». При викладенні інших положень слід застосувати такі слова: «можуть бути», «як правило», «за необхідності», «може бути», «у випадку» і таке інше.

При цьому допускається використовувати розповідну форму викладу тексту документа, наприклад «застосовують», «указують» тощо.

У тексті документа повинні застосовуватися науково – технічні терміни, позначення і визначення, встановлені стандартами, а при їх відсутності – загальноприйняті в науково – технічній літературі. Якщо в технічному документі прийнята специфічна термінологія, то в кінці її (перед списком літератури) повинен бути перелік прийнятих термінів з відповідним роз’ясненням. Перелік включають у зміст тексту.

У тексті документа, за виключенням формул, таблиць і рисунків не допускається:

· застосовувати математичний знак мінус (-) перед негативними значеннями величин (слід писати слово «мінус»);

· застосовувати знак «Ǿ» для позначення діаметра (слід писати слово «діаметр»). При указанні розміру або граничних відхилень діаметра на кресленнях, розміщених у тексті записки, перед розмірним числом треба писати знак Ǿ;

· застосовувати без числових значень математичні знаки наприклад, > (більше), < (менше), = (дорівнює), ≥ (більше або дорівнює), ≤ (менше або дорівнює), ≠ (не дорівнює), а також знаки №(номер), % (процент);

· застосовувати індекси стандартів, технічних умов та інших документів без реєстраційного номера.

Якщо в записці прийнята особлива система скорочень слів або найменувань, то в ній повинен бути приведений перелік прийнятих скорочень, який розташовують у кінці записки перед переліком термінів.

При необхідності застосування умовних позначень, зображень або знаків, не установлених діючими стандартами, їх треба пояснювати в тексті або в переліку позначень.

У записці треба застосовувати стандартизовані одиниці фізичних величин, їх найменування і позначення відповідно до ГОСТ 8.417-81.

Поряд з одиницями СІ, за необхідності, у дужках указують одиниці, що застосовувалися раніше. Застосування в записці різних систем позначення фізичних величин не допускається.

У тексті записки числові значення величин з позначенням одиниць фізичних величин і одиниць рахунку треба писати цифрами, а числа без позначення одиниць фізичних величин і одиниць рахунку до дев'яти -словами.

Приклад

1 Провести випробування трьох амперметрів, граничний струм кожного 3А.

2. Відібрати із амперметрів для випробування підвищеною напругою.

Одиниця фізичної величини одного і того ж параметра в межах записки повинна бути постійною. Якщо в тексті приводиться ряд числових значень, виражених в одній і тій же одиниці фізичної величини, то її указують тільки після останнього числового значення, наприклад: 1,0:1,25: 1,4; 2,6 А.

Якщо в тексті записки наводять діапазон числових значень фізичної величини, виражених в одній і тій же одиниці фізичної величини, то позначення одиниці фізичної величини указують після останнього числового значення діапазону.

Приклади

1. Від 1 до 5 мм.

2. Від 10 до 18 А.

3. Від плюс 10 до мінус 40°С.

Недопустимо відокремлювати одиницю фізичної величини від числового значення (переносити їх на різні рядки або сторінки), крім одиниць фізичних величин, розташованих у таблицях, виконаних машинописним способом.

Приводячи найбільші або найменші значення величин, треба застосовувати словосполучення "Повинно бути не більше (не менше)".

Приводячи граничні значення відхилень від указаних норм, вимог треба застосовувати словосполучення " Не повинно бути більше (менше)".

Приклад

1. Питома витрата пального повинна бути не більша ніж

320 г/ кВт.год.

2. Місткість паливного бака повинна бути не менша за 90 л.

3. Втрата напруги в електроосвітлювальній мережі не повинна бути
більша за 2,5 відсотка.

Числові значення величин у тексті слід указувати із ступеня точності, яка необхідна для забезпечення вимог властивості виробу, при цьому в ряді величин здійснюється вирівнювання числа знаків після коми. Округлення числових значень величин до першого, другого, третього і т.д. десяткового знаку для різних типорозмірів, марок і т.п. виробів одного найменування повинно бути однаковим. Наприклад, якщо градація товщини стальної гарячекатаної стрічки 0,25 мм, то весь ряд товщини стрічки повинен бути указаний з такою ж кількістю десяткових знаків, наприклад, 1,50; 1,75; 2,00.

Числа, що мають дробове значення, необхідно наводити у вигляді десяткових дробів за винятком розмірів у дюймах, які слід записувати.

Якщо в текстовому документі приводяться пояснюючі написи, які наносять безпосередньо на виріб, що виготовляється (наприклад, на планці, табличці до елементів керування тощо), то їх виділяють шрифтом (без лапок), наприклад, ВВІМК. І ВИМК., або лапками, якщо напис складається з цифр або знаків.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)