АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Вплив іноземних інвестицій на економіку України

Читайте также:
  1. III. ПРОГРАМА НАВЧАЛЬНОЇ ТА ВИРОБНИЧОЇ ПРАКТИКИ В ОРГАНАХ ДЕРЖАВНОЇ ВИКОНАВЧОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ
  2. IV. Перші кроки римської поезії під впливом грецької
  3. Авторський міф України Тараса Шевченка (1814-1861)
  4. Академія прокуратури України при Генеральній прокуратурі України (на правах управління).
  5. АКТ ПРОГОЛОШЕННЯ НЕЗАЛЕЖНОСТІ УКРАЇНИ
  6. Аменсалізм та інші взаємовпливи організмів.
  7. Аналіз портфельних інвестицій
  8. Аналіз прямих іноземних інвестицій
  9. Антимонопольна політика і антимонопольне регулювання в Україні. Функції Антимонопольного комітету України.
  10. Атестація вчителів, її вплив на підвищення майстерності педагогів.
  11. АУДИТОРІЯ ЯК ОБ’ЄКТ ВПЛИВУ ЗМІ
  12. Бальнеологічні курортно- рекреаційні ресурси України.

У сучасних умовах інвестиції виступають найважливішим засобом забезпечення умов виходу з економічної кризи, структурних зрушень у народному господарстві, зростання технічного прогресу, підвищення якісних показників господарської діяльності на мікро - і макрорівнях. Активізація інвестиційного процесу є одним із надійніших механізмів соціально-економічних перетворень.

Ситуація економічного розвитку, яка склалась зараз в Україні, дуже складна.

Серед сукупності причин, що сприяли економічній кризі та утримують перехід України на траєкторію економічного зростання, чи не найголовнішою є низька інвестиційна активність. З 1991 р. обсяг ВВП скоротився майже вдвічі. При цьому абсолютна більшість відтворювальних ресурсів ледве покриває фізичне зношування виробничого апарату, а чистого нагромадження (приріст основного капіталу) практично немає. Ця тенденція тісно пов’язана з явищами щорічного падіння обсягів капітальних вкладень, постійним зменшенням бюджетного фінансування народного господарства.

Інвестиційна політика держави визначає реальні джерела, напрями, структуру інвестицій, здійснює раціональні та ефективні заходи для виконання загальнодержавних, регіональних та місцевих соціально-економічних і технологічних програм, відтворює процеси на макро- й мікроекономічному рівнях. Водночас держава повинна створювати сприятливий інвестиційний клімат з метою ширшого залучення, поряд з внутрішніми, іноземних інвесторів на взаємовигідних засадах.

Загальновідомо, що ефективне реформування економіки будь-якої країни, її структурне перетворення з якісним оновленням товаровиробництва, ринкової та соціальної інфраструктури немислимі без відповідних капіталовкладень, тобто без належного інвестування.

Для України як держави з перехідною економікою важливо розглядати залучення іноземних інвестицій у контексті структурних змін і економічного зростання. Офіційно визначеними пріоритетними завданнями, які покликані розв'язати іноземні інвестиції, є:

· структурна реформа економіки;

· технологічне оновлення виробництва;

· виробництво товарів широкого споживання;

· подолання залежності країни від імпорту.

Тенденції, що якісно характеризують розвиток іноземного інвестування в Україну:

· переважання за розмірами інвестицій партнерів з промислово розвинутих країн і за кількістю – з країн, які розвиваються, а також поступове збільшення частки країн СНД;

· орієнтація спільних підприємств на виробництво товарів, якими світові ринки практично насичені, та на сферу послуг;

· реалізація спільних інвестиційних проектів, як правило, на двосторонній основі;

· обережність західних партнерів щодо великих інвестицій, зумовлена відсутністю надійних гарантій щодо їх захисту, не розробленістю стратегії та тактики виходу на практично невідомий і раніше закритий ринок;

· активність малих іноземних фірм, орієнтованих на швидке обертання невеликого капіталу або на вигоду від разових операцій (нерідко суто посередницьких);

· нерівномірність розподілу інвестицій за галузями і регіонами України, їх зосередження у промислових центрах України;

· велика частка майнових внесків іноземних інвесторів у загальних обсягах інвестицій, слабке використання механізмів фінансового ринку для інвестування.

Основними перешкодами на шляху поліпшення інвестиційного клімату в Україні, на думку керівників провідних компаній, являються корупція, судова система, адміністративні бар’єри і була податкова система. Українська податкова система одна із найгірших в світі (181 місце з 183 розглянутих держав).

За період 2010-2012 років в Україні було прийнято низку нормативно-правових актів, які мають позитивний вплив на інвестиційний клімат України. Так, згідно з чинним законодавством станом на 1 липня 2012р. в Україні утворено 11 спеціальних (вільних) економічних зон (С(В)ЕЗ) та 72 території пріоритетного розвитку (ТПР) із спеціальним режимом інвестиційної діяльності в 12 областях та Автономній Республіці Крим.

Негативним впливом на інвестиційний клімат в Україні є:

- фіскальна політика та оподаткування (проблемними досі залишаються питання відшкодування ПДВ та перенесення збитків минулих періодів);

- непередбачуваність регуляторної політики та загальна нестабільність;

- незрозумілий вектор зовнішньої політики України.

Серед основних переваг іноземного інвестування для економіки приймаючої країни можна виділити наступні:

надходження сучасних технологій, техніки та обладнання;

- надходження додаткових фінансових ресурсів;

- створення нових робочих місць;

- посилення внутрішньої конкуренції;

- зростання податкових надходжень до бюджету;

- посилення процесів інтернаціоналізації та глобалізації.

Для поліпшення інвестиційного клімату за для забезпечення розвитку економіки України необхідно:

- забезпечення стабільності та прозорості у правової і судової сферах;

- подолання корупції на всіх рівнях влади;

- лібералізація підприємницької діяльності шляхом суттєвого зменшення рівня бюрократії та спрощення регуляторного середовища;

- стимулювання внутрішнього попиту на українську продукцію;

- зниження фіскального тиску на бізнес і зменшення податків;

- активний і комплексний розвиток українського ринку цінних паперів., створення умов для розвитку сучасних фондових інструментів, біржової і депозитарної інфраструктури.

Реалізація даних заходів дозволить забезпечити сприятливий інвестиційний клімат для іноземних інвестицій в умовах нестачі внутрішніх фінансових ресурсів та надасть змогу економічного розвитку країни.

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)