АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Зовнішньо – економічні відносини

Читайте также:
  1. VII. Взаємовідносини (зв'язки) за посадою
  2. А. Зовнішнього вуха
  3. Аграрні відносини в імперіалістичних країнах
  4. Базисні умови зовнішньоекономічних договорів (контрактів) купівлі-продажу (поставки)
  5. Бюджетний кодекс України – фінансова конституція держави. Відносини, що регулюються бюджетним кодексом
  6. ВЗАЄМОВІДНОСИНИ ПІДПРИЄМСТВА З ЗОВНІШНІМИ КОНТРАГЕНТАМИ І РИНКОВОЮ ІНФРАСТРУКТУРОЮ
  7. Взаємовідносини України з кредиторами на світовому фінансовому ринку (млн. доларів США)
  8. Види законів, що регулюють конституційно-правові відносини в зарубіжних країнах.
  9. Виробничі відносини рабовласницького суспільства
  10. Відносини власності виникають між людьми з приводу привласнення матеріальних і духовних благ. Привласнення означає ставлення людей до певних речей, як до своїх.
  11. Відносини з клієнтами
  12. Відомості в галузі зовнішньої політики і економіки, які можуть становить державну таємницю, —
Обсяг зовнішньої торгівлі Камбоджі у 1997 р. становив приблизно1,8 млрд. дол. (852 млн. дол. - імпорт, 425 млн. - експорт, 523 млн. -реекспорт). Країна вивозить за кордон каучук, деревину, сою, рис,кукурудзу, кунжут, готовий одяг, а імпортує нафтопродукти, устаткування,трактори, вантажні автомобілі, цемент, споживчі товари. Головні зовнішньоторговельні партнери: Сінгапур, Таїланд,Малайзія, В'єтнам, Японія, Австралія, Індонезія, Франція, ФРН, США.

 

Населення

Камбоджійські в'єтнамці, провінція Сиемреап
За даними на 2010 рік населення країни становить 14805358 чоловік, близько 90% з них - кхмери. Частина представлена ​​головним чином в'єтнамцями, китайцями, тямамі і гірськими кхмерами. Приріст населення складає на 2010 рік приблизно 1,71%. Гендерний склад: 960 чоловіків на 1000 жінок. Середня тривалість життя становить 62,7 року (60,3 років - у чоловіків і 65,1 років - у жінок). Міське населення за даними на 2010 рік - 24%; рівень урбанізації становить 4,6%. Рівень грамотності на 2004 рік: 73,6% (84,7% чоловіків і 64,1% жінок).
Найбільші міста Камбоджі:
Пномпень: 2234566 чол.
Баттамбанг: 250 000 чол.
Сиемреап: 171 800 чол.
Сіануквіль: 132 000 чол.
Пойпет: 89 549 чол.
Мови
Близько 96% населення країни говорить на кхмерском мовою, яка відноситься до австроазіатськой мовної сім'ї і є єдиною офіційною мовою Камбоджі. В якості другого мови як спадщина колоніальних часів поширений французька, проте його поширеність різко скоротилася в останній час. Французький використовується як мова освіти в багатьох школах і університетах, а також, дуже обмежено, урядом країни. Крім того, ця мова пам'ятають багато літніх камбоджійці. В останні десятиліття найбільш привабливими і досліджуваними іноземними мовами стали англійська та китайська. Поширені також і мови національних меншин країни: чамскіе і китайські діалекти, в'єтнамський, лаоський, тайський та ін На власних мовах говорять гірські народи: зярай (Джаран), Еде (раде), стіенгі, саоть, пор, Самро і куї

 

Релігія

Статуя Будди в храмі Байон
Буддизм сповідують 95% населення, іслам - 1,6%, християнство - 0,2%, інші релігії - 3,2%. Буддизм напрямки тхеравада є державною релігією Камбоджі, по всій країні знаходиться близько 4390 храмів. Традиції і повсякденне життя переважної частини населення тісно пов'язані з буддизмом. Більшість монастирів у країні належало чернечому ордену Маханікай, хоча особливим королівським покровительством користувався менш великий, але більш впливовий елітарний реформістський орден Тхаммаютнікай. У 1975 році, з приходом до влади режиму «червоних кхмерів», на виліт всіх релігійних культів було накладено заборону, який зберігався аж до 1979 року. Тим не менш, з тих часів буддизм пережив відродження, знову зайнявши міцні позиції.
Тями є прихильниками ісламу, крім того, мусульманами є невелика малайська громада. Сьогодні в Камбоджі проживає понад 300 000 мусульман, велика частина з них в провінції Кампонгтям. В'єтнамське меншість традиційно включає також католиків і каодаістов (дотримуються синкретичної релігії Као Дай). Більше 1% камбоджійців сповідують християнство, головним чином католицизм. Серед камбоджійських китайців поширений буддизм напрямки махаяна в суміші з традиційними китайськими навчаннями - даосизмом і конфуціанством.

 

 

Освіта

Королівський університет, Пномпень
Міністерство освіти, молоді та спорту відповідає за розробку національної політики і директив в галузі освіти. Камбоджійська система освіти в значній мірі децентралізована, включаючи 3 рівні управління: центральний, регіональний (провінційний) і окружної. Конституція країни проголошує безкоштовне обов'язкове освіта протягом 9 років, гарантуючи загальне право на базову освіту. Традиційно освіта в Камбоджі забезпечувалося буддійськими монастирями, які давали можливість отримання освіти виключно хлопчикам. Під час режиму Червоних кхмерів освіта в Камбоджі зіткнулося з серйозними труднощами, які призвели до регресу в цій галузі.Сучасна система освіти продовжує стикатися з безліччю проблем, проте в останні роки помітні значні покращення.
На 2004 рік рівень грамотності в Камбоджі становить 73,6% (84,7% для чоловіків і 64,1% для жінок). Для осіб у віці від 15 до 24 років цей показник становить 89 і 86% для юнаків і для дівчат відповідно.


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)