АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Супутні речовини

Читайте также:
  1. D. Мотилін
  2. АГАТИ БОКОВИКОВА
  3. Алгоритм 1.11. Пошук невідкладних дій (перша медична допомога) симптоматичної допомоги при гострих струєннях.
  4. АЛКОГОЛЮ ТА НАРКОТИКІВ
  5. Аменсалізм та інші взаємовпливи організмів.
  6. Аналіз ризиків
  7. Анафілактичний шок. Протокол надання медичної допомоги при анафілактичному шоці
  8. Апаратура іонообмінного методу
  9. Асортимент деревно-чагарникових порід, рекомендований для захисного лісорозведення
  10. Аудит (каф. аудиту)
  11. Б. Позаротові (екстраоральні) методи рентгенографії
  12. Банк тестів

Характеристика продукції, що випускається.

Соняшникова олія це суміш різних по складу ацилгліцеридів, що містить, як супутні речовини, інші ліпіди і речовини неліпідного характеру.

До ліпідів відносять природні біологічно активні похідні вищих жирних кислот, спиртів і альдегідів. Ліпіди - речовини, що добре розчиняються в органічних неполярних розчинниках: бензині, гексані, диетиловому ефірі, чотирихлористому вуглеці й інших і практично нерозчинні у воді.

Триацилгліцериди.

Триацилгліцериди складають основну масу (до 93 - 95%) ліпідів в насінні соняшника. По хімічній структурі триацилгліцериди - складні ефіри триатомного спирту гліцерину і жирних кислот.

Соняшникова олія відноситься до лінолево-олеїнової олії. У кислотах соняшникової олії міститься жирних кислот: лінолевої 55÷72%, олеїнової 25÷35%; насичених кислот: пальмітинової - 3,5÷6,4% і стеаринової - 1,6÷4,6%. В олії з високоолійного насіння соняшника в дуже невеликій кількості знайдена ліноленова кислота.

Тригліцериди в хімічно чистому виді безбарвні, не мають ні запаху, ні смаку.

Властивості олії визначаються складом жирних кислот і їхнім розташуванням у молекулі тригліцериду, тому що інший структурний елемент тригліцериду - гліцерин - однаковий для всіх олій.

Супутні речовини.

Інші речовини, що містяться в олії поряд з ацилгліцеридами жирних кислот, за походженням можна розділити на дві групи.

Супутні речовини - речовини, що утворюються в насінні у процесі дозрівання і переходять в олію в процесі витягу олії.

Домішки - речовини, матеріали, що переходять (попадають) в олію в процесі обробки насіння.

Вміст супутних речовин у оліях змінний. Він залежить від якості і складу олійної сировини й особливо від умов витягу з неї олії.

У соняшниковій олії містяться наступні супутні речовини:

· вільні жирні кислоти;

· воски — ліпіди, основою яких є складні ефіри вищих спиртів і вищих жирних кислот. У ядрі - 0,43 %, плодовій оболонці - 42,10 %, луззі - 19,20 % (від загальної кількості ліпідів в олії);

· фосфоліпіди — тригліцериди, у яких один із трьох жирно-кислотних залишків замінений залишком фосфорної кислоти з групами, що заміщають. У ядрі - 1,12 %, плодовій оболонці - 0,01 %, луззі - 0,02 % (від загальної кількості ліпідів в олії). Вміст в олії: від 0,3 до 1,2 %;

· речовини, що обумовлюють фарбування олії - каротиноїди. Вміст у ядрі - 0,21 %;

· вітаміни — особливі органічні речовини, що відіграють велику роль у фізіології людського організму. Ліповітаміни (розчинні в олії): D, A, E, K, F;

· стироли — поліциклічні, одноатомні, ненасичені спирти гідроароматичного ряду. Вміст до 0,5 %;

· речовини, що обумовлюють смак і запах олії: вуглеводні - насичені і ненасичені, у тому числі терпени, альдегіди - насичені і ненасичені, кетони, спирти, леткі жирні кислоти. У летких продуктах, відігнаних під час дезодорації соняшникової олії, міститься (у перерахуванні на масу обробленої олії) 0,0135 ÷ 0,025 % терпенів, 0,0045 ÷ 0,013 % аліфатичних вуглеводнів, 0,0001÷ 0,0008 % метилкетонів;

· вуглеводи і їхні похідні. В олійному насінні основна маса речовин вуглеводної природи представлена целюлозою і геміцелюлозою, що утворюють клітинні стінки рослинних тканин. У насінні соняшника загальний вміст вуглеводів 24÷27 %, у тому числі целюлози 13÷16 %, геміцелюлози 1÷2 %, сахарози 2÷4 %.

За органоліптичними та фізико-хімічними властивостями олія соняшникова нерафінована екстракційна повинна відповідати вимогам, які наведені в таблиці 2.1.

Таблиця 2.1. Технічні вимоги до олії екстракційної.

Назва показника та одиниця вимірювання Значення фізичної величини з гранич-ними відхиленнями
1. Масова частка вологи та летких речовин, %, не більше 2. Масова частка не жирових домішок, %, не більше 3. Масова частка фосфоровмісних речовин в перерахунку на стеароолеолецитин, %, не більше 4. Кислотне число, мг КОН/г, не більше 5. Число колірне, мг йоду, не більше 6. Температура спалаху, °С, не нижче 0,3 0,3   1,2

 

Олія екстракційна є сировиною для отримання рафінованої, гідратованої та нерафінованої олії по ГОСТ 1129 або іншим нормативним документам.

 

У процесі екстракції олії з макухи соняшника утворюється шрот (знежирена макуха), який може використовуватись для кормових цілей шляхом безпосереднього введення в раціон тварин (у господарствах, на фермах) і для виробництва комбікормової продукції. Соняшниковий шрот випускається у відповідності з вимогами ГОСТ 11246 або іншим нормативним документам. Фізико-хімічні властивості шроту соняшникового тостованого наведені в таблиці 2.2.

 

 

Таблиця 2.2. Технічні вимоги до шроту.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)