АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Зберігання насіння

Читайте также:
  1. Глава 29. Тимчасове зберігання
  2. Глава 37. Зберігання товарів, транспортних засобів комерційного призначення на складах органів доходів і зборів
  3. Глава 63. Відкриття та експлуатація складу тимчасового зберігання
  4. Зберігання автомобілів
  5. Особливості зберігання, маркування, навантаження-розвантаження і транспортування хлібобулочних виробів
  6. Підготовка справ до наступного зберігання та використання
  7. Пристрої для зберігання, фільтрації та подачі палива
  8. Речові докази у кримінальному провадженні: поняття, види. Зберігання речових доказів та вирішення їх долі.
  9. Стадія приймання, зберігання та видачі розчинника.
  10. Стаття 123. Витрати, пов'язані із зберіганням і пересиланням речей і документів
  11. Стаття 549. Зберігання та передання речових доказів і документів

Особливість зберігання насіння соняшнику зумовлена тим, що нерівномірна за вологістю маса, яка надходить від комбайнів, унаслідок високої інтенсивності дихання насіння швидко зігрівається. На відміну від зернових, у самозігріванні соняшнику розрізняють 4 стадії: 1) температура насіння підвищується від 15 до 25°С - колір, запах та сипкість насіння не змінюються; 2) температура підвищується до 40°С у результаті дихання насіння та бурхливого розвитку мікрофлори - насіння стає дефектним, покривається пліснявою, має затхлий запах, гіркий смак, втрачає блиск, зростає його кислотність, знижується схожість, втрачається сипкість, і насип ущільнюється; 3) температура підвищується від 40 до 55°С - розвиваються термофільні бактерії, посилюються гіркий смак та затхлий запах, оболонки темніють, ядро жовтіє, схожість досить низька, кислотність зростає до 15-16 мг КОН на 1 г жиру; 4) температура підвищується до 55°С і більше внаслідок активної діяльності термофільних бактерій та внаслідок процесів, що розвиваються, кислотність зростає до 30-35 мг КОН на 1 г жиру, дефектність насіння становить 100 відсотків.

Насіння соняшнику надійно зберігається лише за вологості менше 7% і температури не вище 10°С. За вологості 8% і температури 20°С воно може зберігатися 1,5 міс., за 10°С - 4,5 міс., за 1°С - понад 6 місяців.

Особливо швидко псується травмоване насіння соняшнику (найбільше - високоолійних сортів). Під час збирання вологість смітної домішки вдвічі більша за вологість основної маси, на ній багато мікрофлори, тому навіть на короткочасне зберігання насіння можна закладати тільки за режиму охолодження, причому ефективним є лише охолодження за допомогою холодильних машин ХМВ-1-30, Г 100 (Німеччина).

Добре зберігається насіння соняшнику в регульованому газовому середовищі, %: кисню - 1, вуглекислого газу - 1,5-2, решта - азот. Гідролітичні процеси при цьому не припиняються, але інтенсивність їхня нижча, і насіння вологістю 8% та з дещо підвищеним кислотним числом (1,3 мг КОН) і температурою 5...10°С може без псування зберігатися протягом 4 міс., а за вологості 10% - лише 50-60 діб.

Партії соняшнику, призначені для виготовлення олії для дитячого харчування, розміщують та транспортують окремо. Також окремо зберігають партії соняшнику, що різняться за вологістю і засміченістю.

На тривале зберігання закладають соняшник з вологістю не більше 7% і смітною домішкою не більше 2%. За умов постійного вентилювання тимчасово (до 1 місяця) можна зберігати соняшник з вологістю до 9%, засміченістю до 3 відсотків.

Отже, відповідальними етапами, що визначають вихід, якість і собівартість одержаних із соняшнику продуктів, є післязбиральна обробка та зберігання, однак особливості будови і складу насіння соняшнику, а також відносно пізні строки збирання культури значно ускладнюють ці процеси. Проте сучасна технологія післязбиральної обробки та зберігання насіння соняшнику спроможна забезпечити одержання продукції заданих кондицій щодо вологості і забур'яненості незалежно від початкових значень; дає змогу не тільки запобігти погіршенню якісних показників, але й підвищити вихід і якість олії, що міститься в насінні соняшнику.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)