АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Європейська політика безпеки та оборони (ЄПБО) – European Security and Defence Policy (ESDP)

Читайте также:
  1. Ancient Europeans More Diverse, Genetically Speaking, than Modern Ones
  2. European Convention on Human Rights (ECHR or EHR treaty)
  3. European Judicial System
  4. EUROPEAN UNION LAW
  5. INSTITUTE FOR POLICY STUDIES (IPS) (“Институт политических исследований” (ИПИ))
  6. INSTITUTE FOR POLICY STUDIES (IPS) («Институт политических исследований» (ИПИ))
  7. INSTITUTIONS OF EUROPEAN UNION
  8. Investment Risk: the New Dimension of Policy
  9. MODULE VII. International and European Law
  10. ORGANISATION OF THE EUROPEAN SYSTEM OF CENTRAL BANKS (ESCB)
  11. THE EUROPEAN COMMISSION FOR THE EFFICIENCY OF JUSTICE
  12. THE EUROPEAN COURT

Європейська політика безпеки та оборони є складовою СЗБП і повинна гарантувати безпеку та визначати спільну оборонну політику. Її основною метою є з одного боку – проведення операцій із урегулювання міжнародних криз, з іншого – створення необхідних для цього структур, а також забезпечення відповідних цивільних і військових можливостей.

Україна вже долучалася до ЄПБО. Вона брала участь у поліцейських місіях ЄС у Боснії та Герцеговині й у Македонії.

 

Європейська РадаEuropean Council

У рамках Європейської Ради (не плутати з Радою Європи та Радою Європейського Союзу), як мінімум, двічі на рік збираються глави держав і урядів країн-членів, а також Президент Європейської Комісії. Вона й до сьогодні не є офіційним органом ЄС. Головує в ній глава держави чи уряду держави, яка на той час головує в Раді ЄС, головування змінюється кожні півроку.

Під час, так званих, зустрічей на найвищому рівні ухвалюються загальні принципові рішення, визначаються стратегічні цілі ЄС і надаються необхідні для подальшого розвитку ЄС імпульси, наприклад, щодо прийняття нових членів до Спільноти. Таким чином, Європейська Рада має великий вплив на процес європейського єднання та пов’язані з ним питання. Так, на зустрічах Європейської Ради обговорюються питання щодо внесення змін до угод або змін органів, а також питання стосовно зовнішньої та безпекової політики. Всі рішення в Європейській Раді ухвалюються шляхом консенсусу. Крім того, Європейська Рада має право на висунення кандидатури на посаду Президента Єврокомісії, яка має бути затверджена Європейським Парламентом. Президент Європейської Ради представляє Євросоюз у зовнішніх відносинах. При цьому, він отримує підтримку з боку Верховного представника СЗБП і Комісара із зовнішніх відносин. Разом вони утворюють, так звану, Трійку ЄС.

 

Європейська спільнота з вугілля та сталі (ЄСВС)European Coal and Steel Community (ECSC)

Першою з європейських спільнот у 1952 році була створена Європейська спільнота з вугілля та сталі. Таким чином країни-засновники реалізували пропозицію Роберта Шумана (План Шумана) й передали питання виробництва сталі в Німеччині та Франції під керівництво одного наднаціонального відомства. Об’єднання, наразі відоме як Європейська спільнота з вугілля та сталі, стало першою наднаціональною організацією і може розглядатися як модель для ЄС, який створений пізніше.

 

Європейський внутрішній ринокEuropean internal market

Європейський внутрішній ринок створений у 1993 році згідно з Маастрихтською угодою. Він являє собою спільний економічний простір, у якому відбувається вільний рух товарів, послуг, осіб і капіталу.

Україна також могла би, навіть не будучи членом ЄС, бути представленою на Європейському внутрішньому ринку й користуватися вигодами економічної інтеграції, як, наприклад, Норвегія, яка вступила до Європейського економічного простору й відтоді є учасником спільного внутрішнього ринку.

 

Європейський економічний простір (ЄЕП)European Economic Area (EEA)

Європейський економічний простір складається з ЄС і всіх країн-членів Європейської зони вільної торгівлі за винятком Швейцарії. 1 січня 1994 року набула чинності Угода про ЄЕП. У ній зазначено, що Ісландія, Ліхтенштейн і Норвегія, не будучи членами ЄС, можуть користуватися можливостями Європейського внутрішнього ринку, хоча й не мають усіх привілеїв і відповідальностей країни-члена ЄС.

 

Європейський інструмент із демократії та прав людиниEuropean


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)